Loren Fatović (©AFP)
Loren Fatović (©AFP)

Srbija pala na ispitu zrelosti, Hrvatska u polufinalu Svetskog prvenstva! Fatović rešio El Klasiko

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 17:06

Olimpijski šampion u jurnjavi izgubio glavu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Bolno prizemljenje Srbije, gore teško da je moglo. Mladi Delfini nisu položili ispit zrelosti, pali su na najtežem ispitu, već u četvrtfinalu i medalja na prvom velikom takmičenju od smene generacija ostala je samo pusti san. Ponovo Hrvatska i ponovo u Budimpešti posle pet godina, ovoga puta stepenicu pre. Barakude idu u borbu za medalje, osmoricu debitanata nije pojeo pritisak u El Klasiku. Loren Fatović zapečatio je sudbinu Srbiji i izrastao u junaka balkanskog derbija - 14:12.

Izabrane vesti

Tražila je Srbija šutersku formu kroz grupnu fazu, mučila se i u čistim situacijama - takve su u četvrtfinalnom derbiju bile retke - i nije uspela da ih pronađe. Ostala je stegnuta ruka Delfinima, nisu je olabavili, a porazu je doprineo i Toni Popadić. Čuvar mreže Hrvatske spustio je rampu i poništio svaku lošu odbranu svojih saigrača. Izgubio je olimpijski šampion glavu jureći rezultat, konstantno je bio u zaostatku i pod tenzijom, sa kojom su se lakše borili Hrvati. 

Nervoze je bilo u grupnoj fazi, rukom nije odnesena za četvrtfinale. Dodatno je pojačana, osećala se u svakom napadu Srbije. Nisu Delfini mogli da prodišu, baš kao što je bio slučaj protiv Australije. Slabo šta je polazilo za rukom vaterpolistima Srbije, hipnostisao ih je Toni Popadić u uvodnoj fazi derbija, ali ništa manje ni Branislav Mitrović nije privlačio loptu. Briljirali su golmani, spustili su nevidljivu zavesu, a prvi je led probio Jerko Marinić Kragić iz dva igrača više. I samo tako je Hrvatska uspevala isprva da matira golmana Srbije. 

Funkcionisao je i napad Srbije kada Hrvati zarade isključenja, Nemanja Vico i Nikola Jakšić otvarali su se kod stative i pogađali. Ponavljali su Delfini tu akciju, bio je to najjednostavniji put do gola - jedino je Viktor Rašović na startu šutem iz daljine probio blokove - ali ne i do vođstva. Kaskala je Srbija, održao joj je glavu iznad vode Gavril Subotić, ali su ubrzo Barakude stigle do prve osetnije prednosti. 

Selektor Ivica Tucak poveo je četvoricu koja su bila deo tima koji je u antologijskom derbiju srušio tada olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona, i upravo su Ante Vukičević i Ivan Krapić kreirali osetniju prednost. Vukičević je te 2017. postigao dva bitna gola u završnici, a danas je na Margit Sigetu sa iskusnim centrima Ivanom Krapićem i Josipom Vrlićem odlepio Hrvatsku na “plus tri”. Nalet je probudio zver, preuzeo je Dušan Mandić odgovornost, prestao je da razigrava saigrače, gledao je samo ka golu. Silovitim udarcima varao je Tonija Popadića, vezao je tri gola i i vratio Srbiju u život. 

Do El Klasika ništa nije mogao da pogodi Franko Lazić, bio je jedini igrač iz hrvatskog sastava koji nije dao gol, povukao je u najvažinijoj utakmici. Gotovo u svakom napadu Hrvati su imali igrača više, to je ono na šta je Dejan Savić upozoravao svoje momke, upali su u zamku. Golovi braće Rašović odložili su neminovno, otkačila se ruka i Luki Bukiću, Marku Žuveli i Andriju Bašiću, a poslednja nada da Srbija u Budimpešti može da uzme medalju otplovila je niz Dunav kada je Loren Fatović prevario Mitrovića.

SRBIJA - HRVATSKA 12:14

/1:1, 3:4, 5:5, 3:4/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Stavridis, Kun

SRBIJA: Dobožanov, Mandić 4, Subotić 1, Ranđelović, Lazić Vico 1, S. Rašović 1, Lukić, Jakšić 2, Radulović 1, Drašović, V. Rašović 2, Mitrović.

HRVATSKA: Bijač, Fatović 1, Krapić 1, Lazić 2, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela 2, Marinić Kragić 2, Vrlić 2, Bašić 1, Harkov 1, Popadić.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - ČETVRTFINALE:

Sreda

Grčka - SAD 16:11

Srbija - Hrvatska 12:14

Španija - Crna Gora 7:6

Mađarska - Italija 10:11


tagovi

Ivica TucakDejan SavićSvetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija SrbijeDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićViktor RašovićBranislav MitrovićLoren FatovićJerko Marinić KragićIvan KrapićJosip VrlićAnte Vukičević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara