Bolid Maksa Verstapena (Reuters)
Bolid Maksa Verstapena (Reuters)

Verstapen iskoristio "umiranje" Ferarija u Bakuu

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.06.22. | 16:50

Šarl Lekler i Karlos Sainc morali da odustanu zbog kvarova na bolidima, a Holanđanin nakon toga u osmoj trci sezone rutinski došao do pete pobede

Osma trka sezone u Formuli 1 vožena za Veliku nagradu Azerbejdžana pripala je Maksu Verstapenu koji je nastavio ovosezonsku dominaciju. Branilac titule upisao je i petu pobedu od starta takmičarske godine završivši trku isred timskog kolege Serhija Pereza, odnosno Džordža Rasela koji se takođe našao na podijumu.

Holanđanin rođen u Belgiji je povećao prednost u generalnom plasmanu u odnosu na Šarla Leklera - nakon trke u Bakuu Verstapen sa 150 bodova ima 34 više od vozača Ferarija koji zbog novih problema sa motorom nije završio trku. Francuz je takođe pao na treću poziciju, a Serhio Perez skočio na drugo mesto sa 129 bodova.

Izabrane vesti

Nije Lekler jedini vozač Ferarija kojem se dogodio peh. Karlos Sajnc je zbog problema sa kočnicama završio van staze, nakon čega nije uspeo da nastavi. Bilo je to treće ovosezonsko odustajanje španskog vozača.

Serhio Perez je imao prednost od starta trke, u leđa su mu gledali Lekler i Verstapen, Sajncovi problemi usporili su trku i omogućili mnogim vozačima odlazak na zamenu guma. Ne i Verstapenu i Perezu koji su ostali na stazi. Nešto kasnije, vozači Red Bula obreli su se u boksu, Lekler je tada došao na čelo karavana, ali ga je pomenuti kvar u 20. krugu omeo da se približi Verstapenu u generalnom poretku. Pre tri nedelje, Francuz je zbog sličnih problema odustao i u trci za veliku nagradu Španije.

Tada se sve otvorilo Verstapenu koji je preuzeo čelo trke. Mogao je mirno da vozi do kraja jer je iz direkcije Red Bula Serhiju Perezu poručeno da ga ne napada. Džorž Rasel nije imao šansu da uhvati vodeći dvojac, ali ni samo nije imao konkurenciju u borbi za podijum.

Trka za veliku nagradu Kanade voziće se već predstojećeg vikenda, a nakon toga početkom juna sledi borba na Silverstonu, odnosno trka u Velikoj Britaniji.


tagovi

Formula 1Maks VerstapenŠarl LeklerKarlos Sajnc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara