"Sigurni Luis Hamilton"
"Sigurni Luis Hamilton"

VN Kine je u rukama Luisa Hamiltona – Red Bul je blokirao Ferarijev kontranapad!

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.04.17. | 09:37

Ferari je izgubio bitku za pobedu zbog izlaska vozila bezbednosti i živog zida Red Bulovih takmičara nakon letećeg starta. Botas je podbacio, stigao je na cilj tek šesti...

Sigurni Luis Hamilton

Luis Hamilton i Mercedes AMG Petronas odneše pohvalu i čast sa trke za VN Kine! Drugo mesto je pripalo Sebastijanu Fetelu, dok se na trećoj poziciji našao Maks Verstapen iz Red Bula. Četvrta pozicija u Šangaju osvojena je solidnom vožnjom Danijela Rikarda, dok je peti bio Kimi Rajkonen. Što se tiče Valterija Botasa, on je svakako podbacio. Vozač koji upravlja Srebrnom strelom, dakle bolidom koji se sposoban za pobedu, šesto mesto nije ništa drugo do čist pronašaj.

Izabrane vesti

Uzrok Ferarijevog, uslovno rečeno podbačaja leži u taktičkoj raspodeli karata nakon letećeg starta u sedmom krugu. Naime, Red Bulovi vozači su u tim trenutcima blokirali Ferarijev dvojac, što je Hamiltonu dalo mogućnost za stvaranje, ispostavilo se ključne prednosti već u prvom delu trke za VN Kine...

Red Bul nervira Ferari

To je na neki način rešilo VN Kine, ali vredno je reći da za Sebastijana Fetela i Ferari stvari nisu krenule od starta onako kako treba. Direkcija trke je pokrenula istragu protiv vozača Skuderija Ferarija zbog nepropisnog položaja vozila u statnom prostoru. Naime, „SF 70 H“ bolid stajao je ukoso okrenut prema „W 08“ formuli Luisa Hamiltona koji je startovao sa prve pozicije. Nakon toga, razvoj situacije na stazi diktiran je udesom Antonija Đovinacija, vozača Zaubera. Sve se deselo već u četvrtom krugu, što je prouzrokovalo izlazak vozila za bezbednost na stazu u Šangaju. Kako je leteći start označio ponovni početak bitke u sedmom krugu, većina timova je period zatišja  iskoristila za posete boksu zbog zamene pneumatika.

Zauberov udes

Tako je počela bitka za drugu i treću poziciju koja je dozvolila Mercedes AMG Petronasu da mirno prati Hamiltonov tempo koji je stvarao sve značajniju prednost. Za to vreme Fernando Alonso i Meklaren Honda su pravili sjajne krugove, bili u bodovima, ali japansko srce bolida iz Vokinga nije izdržalo. Štofel Vandorn i Fernando Alonso su odustali iz tehničkih razloga. 

VN Kine

Kompletan utisak posle trke za VN Kine nalaže zaključak da uprkos konačnog rezultata, Ferari nije pokazao nedoslednost, odnosno nekonkurentnost u odnosu na Mercedes. U prilog toj tvrdnji govpori i podatak da se Sebastijan Fetel i Luis Hamilton tesno trkaju i u generalnom plasmanu Formule 1. Trenutno je 43:43... Interesantno je i da je Britancu ovo peta pobeda na VN Kine! Ovaj rezultat je vredan pomena jer će u godinama koje slede ostali takmičari imati težak, možda i nedostižan zadatak prestizanja cifre koja sama po sebi govori koliko se Hamiltonova zvezda visoko popela na F1 nebu.

Generalni plasman

Piše: Miloš Milić

(Foto: Action Images)


tagovi

Formula 1Kimi RajkonenLuis HamiltonSebastijan Fetel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara