"košarkaši Darušafake predvođeni Vonamejkerom"
"košarkaši Darušafake predvođeni Vonamejkerom"

DOSTA JE BILO: Pad CSKA posle šest meseci, Darušafaka od +18 do frke na kraju, presudila prva trojka Klajburna (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.11.16. | 20:13

Skupoceni turski tim naneo prvi poraz evropskom prvaku u ovosezonskoj Evroligi - 91:83

košarkaši Darušafake predvođeni VonamejkeromI nad popom ima - Darušafaka! Jeste CSKA moćan tim, jeste prvak Evrope, jeste da seje strah istog trenutka kad zakorači u dvoranu, ali je i tako snažan ranjiv. Ili je po logici velikih brojeva prinuđen jednom da izgubi. Ruski velikan je potpisao kapitulaciju u sedmom kolu Evrolige, na mestu gde se to možda i očekivalo.

U Istanbulu je skupoceni sastav Darušafake slavio i naneo ekipi Dimitrisa Itudisa prvi poraz ove sezone - 91:83. U svim takmičenjima. Štaviše, ovo je prvi neuspeh Armije još od 24. marta i gostovanja Bambergu. Od tad do danas, računajući samo zvanične susrete, prošao je 31 meč.

Izabrane vesti

Najefikasniji igrač susreta bio je Džejms Anderson, postigao je 20 poena (pet trojki iz devet pokušaja),  sjajnu pomoć imao je u liku Bredlija Vonamejkera (18 poena, sedam asistencija), dok su kod CSKA Nando de Kolo i Kori Higins ubacili po 17 koševa, a Miloš Teodosić ostvario dabl-dabl učlinak (15 poena, osam promašaja iz igre, ali i deset asistencija).

AndersonMožda deluje iznenađujuće, ali Darušafaka je meč prelomila još na početku. Furiozan nalet domaćeg sastava i serija 13:0 kao da je u potpunosti izbacila iz ritma favorita iz Rusije. Turska ekipa - sa čak sedmoricom stranaca - i Dejvidom Blatom na klupi, igrala je kao u transu, bacala u euforiju navijače na dvorani „Abdi Ipečki“ i zasluženo podizala prednost do rekordnih 18 poena (27:9 i 43:25).

U tim trenucima Amerikanac Džejms Anderson je pogađao praktično iz svih pozicija (imao tri trojke) i uz svestranu pomoć Vonamejkera i Semiha Erdena drao kožu košarkašima CSKA. Mic po mic, gosti su uspeli da se vrate na podnošljiv zaostatak najviše zahvaljujći čudesnim asistencijama Miloša Teodosića, koji je uz Nanda de Koloa držao Moskovljane u životu.

Higins, Hajns i Kurbanov kao pogubljeniJoš kad su se njima pridružili Kori HiginsKajl Hajns činilo se da CSKA polako hvata priključak. Darušafaka je, ipak, odbila i taj nalet prvaka Evrope i vratila 16 poena prednosti u završnom napadu treće četvrtine (73:57). Delovalo da će domaćin imati lak zadatak u završnih deset minuta, ali.. Malo su se Turci uplašili velikog skalpa, malo je proradila napadačka linija Crvene armije, pa je trojkama Teodosića, Arona Džeksona, Fridzona i De Koloa uvela meč u neizvesnu završnicu.

Na dva minuta do kraja bilo je samo pet razlike, a tad je trener Itudis povukao rizičan potez. Na parket je poslao nisku peterku, jureći rezultat, stigao je na minus jedan (83:84), a onda je posle slobodnih bacanja Vil Klajburna isti igrač u narednom napadu pogodio svoju prvu trojku na meču i potpisao se ispod najvećeg iznenađenja sezone.

EVROLIGA, SEDMO KOLO:

Utorak:

Anadolu Efes - UNIKS 104:99

Brose Bamber - Crvena zvezda 78:79

Makabi Tel Aviv - Fenerbahče 87:77

Emporio Armani - Basonija 88:76

Sreda:

Darušafaka - CSKA Moskva 91:83

Olimpijakos - Barselona, u toku

Žalgiris - Galatasaraj, u toku

21.00 Real Madird - Panatinaikos

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

Miloš TeodosićEvroligaDarušafakaCSKABredli Vonamejker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara