Momenti koji su obeležili 2013: Francusko zlato, Lebronov prsten, Partizanova dominacija, Zvezdin Kup... (FOTO i VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.01.14. | 15:39

Koji je košarkaški događaj iz prethodne godine ostavio na vas najjači i najveći utisak?

Košarkaška 2013. godina ostaće upamćena po mnogo čemu, što kod nas, što širom Evrope i sveta. Crvena zvezda je posle sedam godina posta osvojila trofej, Partizan je nastavio dominaciju u regionu i Srbiji, Željko Obradović je postao trener Fenerbahčea, dok je Sale Đorđević izabran za novog selektora Srbije. Zvezda je odigrala prvu evroligašku utakmicu posle 14 dugih godina, dok je Partizan izborio plasman u TOP 16 fazu. 

Spanulis i Olimpijakos su odbranili pehar namenjen klupskom šampionu Evrope, dok je su Parker i Francuska došli na tron Starog kontinenta u konkurenciji reprezentacija. Lebron Džejms je sa Vrelinom ponovo postao šampion, a Derik Rouz je posle 17 meseci oporavka od teške povrede uspeo da se vrati na teren, a potom doživi i novi peh koji će ga od terena udaljiti od terena još dugo vremena...

Izabrane vesti

Sve u svemu, pregršt je događaja koji su obeležili godinu za nama, a mi vam donosimo samo neke od njih.

10. februar - Završnica Kupa Radivoja Koraća igrala se hali SC Jezero u Kragujevcu. Finalisti su bili večiti rivali iz Beograda, a jedna vrlo lepa košarkaška predstava prekinuta je nakon što su navijači oba kluba napravili haos na krcatim tribinama i prekinuli utakmicu... Bruka koju su navijači napravili predstavljala je samo još jedan šamar za kompletnu srpsku košarku, koja je već duže vreme u blatu...

11. februar - S obzirom na to da su pristalice beogradskih klubova napravile jednu očajno lošu i ružnu atmosferu, kao i da više nije bilo moguće da se finale odigra u nedelju, narednog dana su igrači Zvezde i Partizana istrčali na parket i u sablasnoj tišini dovršili utakmicu. Zvezda je posle sedam godina posta osvojila pehar i slavila do duboko u noć sa svojim navijačima na tenerima na Malom Kalemegdanu.

12. april - U utakmici sa Golden Stejtom Kobi Brajant je doživeo tešku povredu Ahilove tetive zbog koje je sa terena odsustvovao nešto više od šest meseci. Sezona se u tom trenutku potpuno promenila za Lejkerse, a Crna mamba sada ne liči na onog starog...

24. april - Najava Fajnal fora ABA lige igranog u Laktašima, na kojem su učestvovali košarkaši Igokee, Crvene zvezde, Radničkog i Partizana.

27. april - Posle dve vrlo uzbudljive utakmice u polufinalima, košarkaši Crvene zvezde i Partizana napravili su još jedan spektakl u dvorani u Laktašima. Ipak, košarkaši crno-belih su tom prilikom demonstrirali silu i osvojili rekordni šesti pehar namenjen šampionu Jadranske lige.

12. maj - Fantastičnom igrom u finalu Evrolige košarkaši Olimpijakosa uspeli su da savladaju ekipu Reala rezultatom 100:88 i tako odbrane titulu šampiona Evrope.

23. maj  - Velika košarkaška legenda i bivši igrač Filadelfije Alen Ajverson odlučio je da okači patike o klin i definitivno završi karijeru u svojoj 38. godini života.

7. jun  - Trojka koja je možda i odlučila pitanje pobednika u finalnoj seriji šampionata Srbije. Igrala se treća utakmica, domaćin je bila Crvena zvezda, koja je na poluvremenu imala čak i 13 poena razlike. Ipak, u drugom delu igre maestralni Davis Bertans je izrešetao koš protivnika i bio najzaslužniji za veliku pobedu na protivničkom "terenu". Ovom trojkom Partizan je poveo rezultatom 69:67 u samom finišu meča.

12. jun - Povreda Davisa Bertansa u četvrtoj utakmici finala u  kojoj je Partizan 12. puta uzastopno postao šampion države . Sjajni Letonac je tada posle rutinskog poteza i bezkontaktne igre doživeo ozledu prednjih ukrštenih ligamenata, zbog čega će van terena biti do marta... Ovaj dan su, pored povrede i osvajanja trofeja pred protivničkom publikom obeležili  incidenti sa tribina, ali i prepuvanja na relaciji Čović - Vujošević...

18. jun - Spektakularna trojka  Reja Alena koja je donela izjednačenje pet sekundi pre kraja, produžetak i pobedu Majamiju u šestoj utakmici finala NBA lige. U majstorici igranoj dva dana kasnije Majami je postao šampion.

19. jun - Posle vrlo uzbudljive finalne serije prvenstva Španije, košarkaši Reala uspeli su da dođu do svog 31. trofeja šampiona države pobedom nad ekipom Barselone u majstorici.

20. jun - Lebron Džejms je još jednom pokazao zašto nosi nadimak Kralj! Fenomenalni košarkaš Majami Hita je sa 37 poena i 12 skokova odveo svoj tim do nove, četvrte pobede nad ekipom San Antonija u velikom finalu NBA lige

27. jun - Poptuno (ne)očekivano Entoni Benet je izabran za prvog pika na NBA draftu 2014. godine. Koliko je ova vest iznenađujuća za mnoge govori i činjenica da je  Benet  proglašen za jednog od najgorih prvih pikova u istoriji najjače košarkaške lige sveta.

3. jul Željko Obradović je posle godinu dana pauze i posla trenera Panatinaikosa, koji je sa ogromnim uspehom obavljao punih 13 godina, postao novi trener Fenerbahčea.

4. jul - Žrebom za prvu rundu takmičenja u Evroligi, večiti rivali su dobili svoje protivnike i upali u dve verovatno najteže grupe. 

18. jul - Dan kada je triling Boston Seltiksa Kevin Garnet - Pol Pirs - Džejson Teri potpisao ugovor sa Bruklin Netsima, koje sa klupe predvodi veliki Džejson Kid. Ipak, iako je kompletan projekat osmišljen tako da Bruklin napadne šampionski prsten već u prvoj sezoni, dovođenje veterana i istrošenih igrača ispostavio se kao pogrešan potez, pa za sada Bruklin ima katastrofalnu sezonu.

4. septembar - Košarkaši Srbije su hrabrom i izuzetno kvalitetnom igrom uspeli da šokiraju Litvaniju na samom startu Eurobasketa u Sloveniji. Iako su mnogi posle te utakmice imali najviše ambicije, Orlovi su na kraju obezbedili plasman na Mundobasket, koji će se igrati u Španiji 2014. 

16. septembar - Posle gotovo 17 meseci pauze zbog teške povrede prednjih ukrštenih ligamenata, Derik Rouz se vratio na parket.

22. septembar - Dve reprezentacije koje je Srbija ranije pobedila, Francuska i Litvanija, sastale su se u finalu Eurobasketa u Sloveniji. Trikolori su bez većih problema uspeli da dođu do velikog zlata i popnu se na tron Evrope, najviše zahvaljujući Toniju Parkeru, koji je ceo turnir odigrao vrhunski.

17. oktobar - Posle 14 dugih godina, košarkaši Crvene zvezde vratili su se na veliku evroligašku scenu. Žreb je tako hteo da crveno-beli svoj "debi" odigraju Lokomotivom pred domaćom publikom, pa je 19.000 Delija dočekalo svoje miljenike u prepunoj Kombank Areni. Posle triler završnice Zvezda je doživela poraz, a danima nakon toga kompletna Evropa je pisala o atmosferi u najvećoj dvorani na Balkanu i povratku tima sa Malog Kalemegdana na veliku scenu. 

15. novembar - Nakon što su uspeli da naprave veliki podvig i u Vitoriji savladaju Laboral Kuću, košarkaši Crvene zvezde su odigrali još jednu vrlo dobru utakmicu i došli do prve pobede pred domaćom publikom. Žrtva je bila ekipa Lijetuvos Ritasa.

Istog dana Partizan je odigrao najlošiju utakmicu u klupskoj istoriji... Bar što se tiče Evrolige... Izabranici Duška Vujoševića su u Moskvi doživeli bolan poraz od CSKA rezultatom 88:46, a utakmicu je obeležila i teška povreda Lea Vestermana, zbog koje će najverovatnije odsustvovati do kraja sezone... 

23. novembar - Svega dva meseca pošto se vratio igri, Derik Rouz je pretrpeo novi veliki peh - povredu drugog kolena, zbog koje će ponovo propustiti celu sezonu... Pitanje je kada će se Di Rouz  vratiti i kakva će njegova igra biti...

30. novembar - Posle odličnog početka sezone, u kojoj je Luka Mitrović počeo da pokazuje pun potencijal, mladi krilni centar Crvene zvezde doživeo je strašnu povredu kolena, zbog koje će sa terena odsustvovati još sigurno dva do tri meseca...

25. decembar - Posle višemesečnih spekulacija i priča, Saša Đorđević  je postao selektor reprezentacije Srbije. Prvi pomoćnik biće mu Miroslav Muta Nikolić .

Piše: Nikola Stojković
Foto: MN Press, Action Images, Star Sport


tagovi

FK PartizanNBA ligaLebron DžejmsklsJadranska ligaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara