Luka Dončić i Kavaj Lenard (©AFP)
Luka Dončić i Kavaj Lenard (©AFP)

Klipersima najveći problem što Kavaj mora da igra, Finiks bi mogao da potraži novog trenera

Vreme čitanja: 7min | ned. 28.04.24. | 13:56

Utakmica u Filadelfiji mogla bi da bude posebno zanimljiva, Indijana ima šansu da stigne nadomak prolaza dalje

Lejkersi su se spasili 'metle' od Denvera, Boston je uništio Majami kao osvetu za poraz u prethodnoj utakmici, Orlando je neverovatnom trećom četvrtinom izjednačnio seriju protiv Klivlenda na 2-2, a Oklahoma je još jednom pokazala koliko je neverovatno talentovan tim i došla do trećeg slavlja protiv Nju Orleansa. To je rezime subotnjeg programa u NBA ligi. Nije bilo izjednačenih utakmica, prosečna koš-razlika je bila 18,8 poena, ali smo videli dosta toga što će da bude važno za nastavak tih serija. O tome ćemo kad dođe to sledećih mečeva u tim dvobojima, sada su nam u fokusu četiri utakmice koje se igraju u nedelju veče i u noći sa ponedeljkom. Dva meča opet su u evropskim terminima.

19.00: (1,60) FILADELFIJA (13,0) NJUJORK (2,60)

Izabrane vesti

Ovo je serija! Žestoko je bilo u prve dve utakmice u Njujorku, žestoko je bilo u trećoj u Filadelfiji, sigurni smo da će da bude žestoko i večeras. Teško da može i da bude drukčije kada se radi o timu koji vodi Tim Tibodo, a Filadelfija je odgovorila na sve udarce i zadale neke svoje. Svi su ljuti jedni na druge, Siksersi i na suce koji su im oduzeli pobedu u drugom meču. To je ono šta jako volimo kod plej-ofa i veselimo se svakoj sledećoj utakmici.

Večeras opet možemo da očekujemo mnogo borbe, a kao put od pobede nameće se jednostavno pitanje - koji će klub da ima raspoloženijeg saigrača svojoj prvoj zvezdi. Džoel Embid je povređen, ali bez obzira na to igra sjajno i ima prosek od 37,7 poena, 8,7 skokova i 5,3 asistencije po meču. Ono šta je napravio u trećoj utakmici, kada je postigao 50 poena uz 68,4% šuta je bilo fascinantno. Doduše, navijači Niksa će da kažu da nije trebalo da dočeka kraj susreta zbog namernog faula na Mičelu Robinsonu, ali realno to nije bilo za isključenje. Iako su centri Njujorka radili relativno dobar posao u odbrani na njemu, posebno Ajzea Hartenštajn, on je ipak pokazao koliko je dobar, nezaustavljiv. Verujemo da će i večeras da bude u dobroj formi, a treba da se vidi hoće li da bude dovoljno da on i Tajris Maksi (31 poena, sedam asistencija i pet skokova prosečno u seriji) bude na visokoj razini ili će im trebati pomoć od drugih koja je do sada uglavnom izostala.

Šta se tiče Njujorka, oni su pobedili dve utakmice iako u njima Džejlen Branson nije bio raspoložen. U trećoj je igrao dobro, ali ipak nedovoljno dobro za Embida i jasno je da on mora da ponovi sve što je radio u tom meču, ali i da dobije pomoć saigrača. Na početku serije smo rekli da će Niksima mnogo da nedostaje Džulijus Rendl i to bi moglo da odluči ovu seriju. Branson ne može sam da odgovori Embidu i Maksiju. Zbog toga odbrana Njujorka mora da barem uspori jednog od njih. Savetujemo ih da to bude Maksi, ne vidimo kako da zaustave Embida.

21.30: (1,50) DALAS (13,0) LA KLIPERS (2,95)

Morao je Tajron Lu da u drugoj utakmici koristi Kavaja Lenarda koji se vratio nakon duge povrede, ali to ga je koštalo pobede. Lenard nije igrao dobro - ovih 15 poena i sedam skokova uz šut 7/17 nije toliko strašno loše koliko činjenica da se on u drugom poluvremenu nije dobro kretao. Na parketu je definitivno bio predugo, 35 minuta, a de fakto je bio igrač manje. U trećoj utakmici Lu je odlučio da mu smanji minutažu, 25 minuta, postigao je devet poena uz devet skokova i šut 4/7, ali to definitivno nije bila ni sena čoveka koji je, kada je zdrav, jedan od najboljig košarkaša na svetu.

Pre večerašnje utakmice tako je najvažnije pitanje za Kliperse hoće li Lenard igrati, a ako hoće - koliko će da bude na parketu? Vesti iz Los Anđelesa govore da nije sigurno da će Kavaj da igra večeras jer je koleno dosta oštećeno. Verujemo da će on da pokuša da igra, a ako bude onda bi Lu morao da napravi jedini logičan potez - da Kavaj krene s klupe. S njim u petorci se gubi početna energija dok bi s klupe mogao da odradi dobre minute u situaciji kada će Dalas na parketu da bude bez jednog iz dvojca Luka Dončić-Kajri Irving, Ne znamo ima li Lu snage da to napravi, ali morao bi.

Isto tako bi Lu morao da uradi sve da Pola Džordža dovede u situacije u kojima on može da bude ubojitiji od sedam poena uz šut 3/11, koliko je imao u trećem meču. Odbrana Dalasa se koncentrisala na njega, a nakon što je odigrao dve dobre utakmice u gostima, kod kuće nije bio dobar. Treća stvar koju Lu mora da uradi je da pazi da Ivica Zubac bude što više na parketu. Hrvatski centar je na proseku od 17,3 poena i 11,7 skokova u ova tri meča, u prvom je bio možda i najbolji igrač pa je jasno da Klipersi ne mogu bez njegovog učinka, a Lu ga često možda i prerano vadi iz igre.

Dalas je u prošloj utakmici uspeo da vrati prednost domaćeg terena, imaju moment na svojoj strani i trebaju da čekaju šta će Klipersi da naprave. To nije loša situacija.

01.00: (1,35) INDIJANA (14,0) MILVOKI (3,70)

Pre početka ove serije tipovali smo na Milvoki jer smo mislili da će Janis Adetokunbo da se vrati na parket u nekom trenutku, ali sada ne verujemo da Baksi mogu da prođu u drugi krug. Ne samo da ne verujemo da će se grčki košarkaš vratiti u ovoj seriji, nego bi večerašnju utakmicu mogao da propusti i Demijan Lilard koji je u seriji na 32,3 poena, 5,3 asistencija, 3,7 skokova i 44,4% za tri.

Milvoki je i sa Lilardom u minusu od 1-2 i to zato šta je Indijana uspela da nametne svoj brzi ritam igre uz fenomenalnu seriju Paskala Sjakama koji je na 30 poena, 11 skokova i četiri asistencije u proseku tokom ova tri meča. Pejsersi su jasno detektovali sve slabosti Milvokija i koriste svaku priliku da to eksploatišu, a trener Rik Karlajl je pametno nakon prve utakmice odlučio da rotaciju mora da smanji na osam igrača.

S druge strane Dok Rivers tvrdoglavo insistira na svojim rotacijama iako je svima jasno da Bobi Portis i Bruk Lopez u ovoj seriji ne smeju dugo da budu zajedno na parketu. No, on ne menja mnogo, a neverovatno je da svog najenergičnijeg mladog igrača, Andrea Džeksona, u prvom meču uopšte nije koristio dok je u drugom igrao samo pet minuta. Džekson bi, po nama, trebalo da startuje umesto jednog iz dueta Portis-Lopez da izjednači brzinu Pejsersa. Možda Džekson nije neki strelac, ali donosi puno energije koje Milvoki trenutno nema. Ono šta ima je neverovatnog Krisa Midltona koji je u tri meča na proseku od 26,7 poena, 8,3 skoka i pet asistencija. On će morati opet da odigra veliku utakmicu, a navijači Milvokija se moraju nadati da će njegovo telo da izdrži sve napore jer je zadnjih par godine Midleton propustio jako puno mečeva zbog povrede.

03.30: (2,25) FINIKS (12,5) MINESOTA (1,80)

Dvadeset pet, dvanaest i devetnaest. To je koš-razlika s kojom je Minesota pobeđivala Finiks u prva tri meča ove serije i to je definitivno stvar koju nismo očekivali. Naprotiv, s obzirom na sve ono šta smo viđali u njihovim mečevima tekom sezone, a posebno u onom poslednjem u kojem je Finiks šest dana pre početka plej-ofa pobedio s 19 poena razlike, izgledalo je da u Vulvsi idealan protivnik za Sanse. Kako smo se samo prevarili.

Minesota je naučila lekcije iz tih utakmica u ligaškom delu sezone, a onda je sve to iskoristila i izvukla sve slabosti Finiksa na videlo. Entoni Edvards igra fantastično u napadu, Rudi Gober je još jednom pokazao da nije bez razloga ponajbolji odbrambeni igrač lige zadnjih nekoliko godina, a u svi ostali igraju odlično - od Karla Entonija Taunsa, preko Majka Konlija, Naza Rida i Nikeila Aleksandera Vokera pa do odličnog Džejdena Mekdenijelsa koji igra sjajnu odbranu, a i u napadu je bio sjajan u drugom meču.

Šta Finiks može da napravi da pobedi večeras i zadrži nadu da će da postane prvi tim u istoriji koji se vratio nakon 0-3 u seriji? Sigurno je da Kevin Durant, Devin Buker i Bredli Bil praktično sami mogu da povede bilo koga. Buker mora da igra bolje nego u prva tri meča, a posebno Finiks mora da dobije šta više od ostalih igrača van ove trojice. To se nije dogodilo u dosadašnjem razvoju ove serije, a posebno nas čudi da se Frenk Vogel nije odlučio i pre treće utakmice da doda u rotaciju malo viših igrača kao šta su Bol Bol i Tadeus Jang. Bol je igrao nešto malo u trećoj četvrtini, pokazao da možda da bude koristan u kratkim razdobljima, ali Vogel ne radi puno prilagodbi. To će ga i dovesti do ispadanja u ovoj seriji i verovatnog otkaza.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA - PLEJ-OF

ISTOČNA KONFERENCIJA

19.00: (1,60) Filadelfija (13,0) Njujork (2,60) (1-2 u seriji)

01.00: (1,35) Indijana (14,0) Milvoki (3,70) (2-1 u seriji)

ZAPADNA KONFERENCIJA

21.30: (1,50) Dalas (13,0) LA Klipers (2,95) (2-1 u seriji)

03.30: (2,25) Finiks (12,5) Minesota (1,80) (0-3 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

NBA ligaDalas MaveriksLuka DončićLos Anđeles KlipersKavaj LenardPol DžordžIndijana PejsersMilvoki BaksNjujork NiksDžejlen BransonDžoel EmbidFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara