""
""

Nenad Krstić za MOZZART Sport: U finale nas vodi jedan i po igrač

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.05.14. | 15:03

Ova generacija CSKA ne želi da se vraća na bolne poraze od Olimpijakosa, već je rešena da, uprkos slabim rezultatima u poslednje vreme, vrati evropsku krunu u prestonicu Rusije

Evroliga je ove sezone bila „praznik“ za Srbe, zbog proste činjenice da smo konačno imali dva kluba u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju. Već vam je dobro poznato kako su Partizan i Crvena zvezda okončali svoje avanture, ali završna predstava u Milanu ipak neće proteći bez Srba. Trojica su u CSKA – Nenad Krstić, Miloš Teodosić i Vladimir Micov, dvojica će deliti pravdu na parketu, pošto su pozivnice da sude Fajnal for dobili Ilija Belošević i Milovoje Jovčić. Zato je jasno da će simpatije većine srpskih zaljubljenika u košarku ovih dana ići ka ekipi iz Moskve, mada je popularna Armija na listi favorita kladionica širom Evrope uglavnom na trećem mestu. Iza Reala i Barselone, a ispred Makabija.

Da li će CSKA uspeti da dođe do krune koja mu je prethodne dve sezone izmicala u nezaboravnim duelima protiv Olimpijakosa? Saznaćemo već u petak oko 20 časova, jer je susret Moskovljana i Ponosa Izraela prvo polufinale u milanskom „Forumu“. Jedan od glavnih aduta ekipe Etorea Mesine je kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić sa kojim smo razgovarali u sredu, pred polazak ruskog tima na put u italijansku prestonicu luksuza, stila i mode.

Izabrane vesti

Da li za vas treći uzastopni Fajnal for može da bude i „treća sreća“? Posle drugog mesta 2012, odnosno trećeg 2013, nekako je došao red da budete prvi?
„Znate kako, dosta toga ukazuje da bismo mogli do trofeja... O onome što se dešavalo prošle i pretprošle godine ne želimo da razmišljamo, niti da se time opterećujemo. Ove sezone imali smo određenih problema u igri, bilo je tu mnogo kvalitetnih momenata, ali i loših. Iskreno govoreći, Fajnal for za nas možda dolazi u lošem trenutku, jer smo u VTB ligi potpuno neočekivano izgubili dve utakmice u četvrtfinalu od Lokomotive, i to na svom terenu. Malo se poremetila atmosfera u timu. Međutim, Fajnal for je nešto totalno drugačije, jedinstven turnir u svetu. Sve zavisi od trenutne forme ili, da pojednostavnim, dobrog ili lošeg dana. Sve ekipe imaju podjednake šanse“.

CSKA ima mnogo vrhunskih košarkaša, ali imao je i u prethodne dve sezone. Da li ste kao tim konačno sazreli da budete najbolji u Evropi? Navijači čekaju titulu od 2008.
„Teško je to reći... Imamo dosta igrača koji su igrali na Fajnal foru i pre dve godine, ali i prošle sezone. Sa te strane tu je iskustvo, doduše loše iskustvo, ali znamo zbog čega smo ostajali bez trofeja. Sada je važno da ne ponavljamo iste greške koje mogu skupo da koštaju na Fajnal foru. Za nas je od suštinske važnosti da budemo tim i da timskom igrom dođemo do trofeja“.

Makabi ste dva puta dobili ove sezone u TOP 16 fazi, a u Moskvi sa čak 35 poena razlike?
„Treba biti oprezan, bez obzira na te rezultate. Pobede koje smo zabeležili protiv Makabija ne moraju apsolutno ništa da znače. Bukvalno ništa! Ponavljam da je Fajnal for jedinstven turnir, jer možete u teoriji neku ekipu da dobijete i 10 puta u sezoni, ali u polufinalu to ništa ne znači. Za prolazak u finale šanse su 50-50. Jeste da smo ih dobili, poznajemo dobro Makabi, međutim, veliki je ulog i očekujem da se utakmica reši na jednu ili dve lopte“.

Protiv Bejbi Šeka Skorcijanitisa nikada nije lako?
Dobro ga poznajemo, igrali smo i prošle godine protiv njega. Izrazito je jak u reketu, teško ga je zaustaviti „jedan na jedan“. Ne samo što je snažan, već ima i dobar balans u reketu. Biće teško, ali to je više stvar timske odbrane da ga zaustavi, ne možemo sami Saša Kaun i ja. Big Sofo stvarno ima mnogo vrlina, ali i nekoliko mana, pogotovo u odbrani, gde se brzo zamara i pravi faulove. Videćemo...“

Nedavno ste u svrsi što bolje pripreme za Fajnal for Evrolige bili na mini-turneji po Italiji?
„Pre dve nedelje smo otišli tamo na tri dana i odigrali dve utakmice, baš iz razloga da ne bismo ispali iz ritma i stekli malo osećaj igranja na strani. Lepo smo se družili i fino iskoristili vreme, ali opet posle toga su usledili porazi u VTB plej-ofu. Te mečeve nismo smeli da izgubimo, sada smo nekako pribijeni uza zid i nema nazad. Pred nama su utakmice za koje smo se borili i koje smo čekali cele sezone. Verujem da ćemo biti spremni da odigramo na maksimalnom nivou i ostvarimo cilj“.

Etore Mesina i Miloš TeodosićU kakvom su raspoloženju Teodosić i Micov?
Teo se vratio posle dosta nezgodne povrede, bio je praktično dva meseca van terena. On je igrač koji se vraća iz povrede, još je rovit, treba mu vremena da se skroz oporavi. Njegova prednost je svežina i na tu kartu bi mogao da odigra. Što se tiče Micova, on ima nekih problema s temperaturom, zbog toga je propustio poslednji meč protiv Lokomotive. U suštini igra cele sezone konstantno dobro“.

Šta kažu ostali asovi CSKA?
„Zbog Lokomotive nam je svima donekle poljuljano samopouzdanje. Mnogo smo razgovarali poslednjih dana i najprostije govoreći rešili da učinimo sve kako bismo pobedili na Fajnal foru. Pojedinim igračima je to poslednja šansa u karijeri. Nekom se nikada ni ne ukaže mogućnost da bude na Fajnal foru. Dobro smo svesni toga... Trudićemo se da se izdignemo iznad svake situacije i budemo tim, što je po meni najvažnije za uspeh u Milanu“.

Vladimir MicovDa li CSKA možda ima „keca iz rukava“ u odnosu na ostale ekipe?
Teško je reći, stvarno... Možda bih citirao Dušana Ivkovića koji je uvek pričao da je za tako velike mečeve dovoljan jedan i po igrač. Jedan da bude vrhunski i jedan da odigra dobro, a da ostali budu na svom nivou. Ništa ekstra... Možda je tu ključ, da svi odigramo na našem nivou i da dvojica budu iznad toga. Ja se nadam da ćemo onda imati velike šanse za pobedu“.  

Prognoze za pobednika drugog polufinala: Real – Barselona?
„Biće gusto sigurno. Koliko sam pratio, Barselona je baš nedavno u prvenstvu dobila Real. Naravno, ništa to ne mora da znači. Te utakmice su nekako po pravilu kvalitetne i dobre za gledanje, gotovo uvek neizvesne do poslednjih minuta. Blagu prednost ipak dajem Realu, zbog toga kako su igrali cele sezone. Samo za nijansu ima veću šansu da prođe u finale“.

Da li bi Fajnal for mogle da obeleže „petice“? Ti u CSKA, Burusis u Realu, Tomić u Barseloni, Skorcijanitis u Makabiju...
Moguće, ali retko kada te velike utakmice, barem po mom mišljenju, dobijaju centri. Nekada je bilo drugačije, bilo je stvarno toliko dominantnih centara koji su mogli sami da odluče pobednika. Nekako je trenutno drugačija situacija, po kvalitetu ujednačena. Biće teško da neko od pomenute četvorice toliko iskoči u prvi plan i odluči polufinale ili finale. Ali definitivno ima dobrih igrača i ko god od nas bude igrao dobro, to će uticati na pobedu tima“, zaključio je Nenad Krstić.

Ostatak intervjua sa centrom naše reprezentacije u kome je pričao o životu u Mosvki, planovima u nastavku karijere i odnosu sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem možete pročitati u novom broju magazina MOZZART Sport, koji se u svim Kladionicama MOZZART i u prodavnicama „Trafike“ može nabaviti po ceni od 50 dinara.

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

SrbijaRusijaNenad KrstićKK CSKA MoskvaFajnal forF4 EvroligaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara