Osam igrača koje Evropa čeka

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.11.18. | 17:33

U NBA nemaju adekvatnu ulogu, na Starom kontinentu su i dalje cenjeni...

Informacija o mogućem povratku Miloša Teodosića u evropsku košarku uzburkala je strasti na ovoj strani Atlantika, gde klupska košarka prosto vapi za “crème de la crème” asovima.

Evropska klupska košarka poslednjih godina sve je u većoj krizi kvaliteta. Odlaskom Luke Dončića prošlog leta, pa i Miloša Teodosića godinu dana ranije, ali i još nekih vedeta košarka je upala u svojevrsni problem. Sve se više inostranih košarkaša odlučuje da ostane u Razvojnoj ligi, naročito posle uvećanja primanja za igrače tog ranga, dok su mnogi izabrali Kinu zbog daleko većih prihoda nego u Evropi, ali i manjeg obima treninga. 

Izabrane vesti

Činjenica je, ipak, da NBA ne može da pruži odgovarajući prostor svima. Neki u NBA odu bez adekvatnog plana, dok neki imaju određenu ulogu, ali opet ne ni dovoljno slobode da su moru tamošnjih aždaja izbore za svoje mesto pod suncem. Iako, kvalitetom, to zaslužuju. Zbog toga se ljubitelji košarke u ovom delu sveta nadaju da će se njihovi idoli i miljenici ipak jednog dana vratiti i ponovo zaigrati Evroligu ili bar Evrokup. 

Eurohoops je sastavio listu osam igrača čiji povratak evropska klupska košarka željno iščekuje. Nemaju adekvatnu minutažu, neki su i nedovoljno plaćeni, pa prosto treba da se vrate na Stari kontinent. 

Prvi među njima je upravo Miloš Teodosić. On je i sam već najavio da će se vratiti u Evropu, verovatno tek na kraju sezone i po isteku ugovora sa Klipersima. Doduše, Dok Rivers je ubrzo ugasio vatru i izjavio da se Milošev povratak u Evropu neće desiti skorije. Da li je to samo paravan, ili trener Klipersa zaista tako misli – ostaje da se vidi. Teodosić ove sezone nema mogućnost da se iskaže, iako važi za možda i najatraktivnijeg evropskog plejmejkera na svetu. Njemu ugovor ističe narednog leta, tako da je prilično izvesno da će odabrati Evropu pre ostanka u NBA. S obzirom na kvalitet, njegove usluge moći će da priušte klubovi poput CSKA, Reala, Fenera, Barselone... Dakle, samo najbogatiji.

Teodosića sledi Bredli Vonamejker. Jedan od glavnih igrača Fenera u prošloj sezoni sada nastupa za Boston, gde će do narednog leta zaraditi tek 838.464 dolara. Posle tri godine u Evroligi i stalnog napredovanja Vonamejker je odlučio da oproba svoju sreću u NBA, ali nije se naigrao, iako je svoje snove ostvario. Odigrao je samo pet utakmica, prosečno šest minuta proveo je na terenu i beležio oko tri poena. Zasad izgleda da Bred Stivens ne računa na njega ozbiljnije, niti je Vonamejker stalni član rotacije...

Odmah za Vonamejkerom ide još jedan bivši igrač Fenera – Ekpe Judo. MVP završnog turnira Evrolige iz 2017. godine i tadašnji šampion Evrope ušao je u poslednju godinu ugovora sa Jutom, u kojoj će zaslužiti 3.360.000 dolara. Dok je u Evropi bio možda i najbolji centar, u NBA ove sezone ima minornu ulogu. Tek nešto manje od pet minuta na terenu, uz jedan poen po utakmici. Ni Juta nije baš najbolje počela sezonu, što je mnoge iznenadilo. To Judou ostavlja jako malo prostora za dokazivanje i donekle je već viđeno da će po završetku sezone, ako ne i pre, otići iz Solt Lejk Sitija. Mnogi se nadaju – nazad u Evropu.

Slučaj Dragana Bendera, inače supertalentovanog hrvatskog košarkaša koga su mnogi videli kao legitimnog naslednika velikana poput Dražena Petrovića, Dina Rađe i Tonija Kukoča praktično traći svoje vreme u NBA, gde dosad pokazao sav raskošni talenat i tek na momente je dokazivao kvalitet. Setiće se mnogi košarkaški poznavaoci da je Bender u NBA otišao kao ogroman talenat, golobradi klinac od 18 godina, ali i praktično nedokazan igrač na evropskom tlu.

U Makabiju su teško prihvatili njegov odlazak, ali su za njegov ugovor od Finiksa dobili čak 1.300.000 dolara.

Prošle sezone jeste odigrao 82 utakmice i imao prosek od sedam poena, četiri skoka i dve asistencije, ali ove godine kod Igora Kokoškova nije u ozbiljnim planovima. Upisao je svega šest utakmica, tek četiri minuta u proseku i ne deluje da će se to promeniti uskoro. Ako uskoro nešto ne bude promenio, Bender bi mogao da doživi tešku sudbinu nekih svojih prethodnika koji su tvrdoglavo odbijali savete dobronamernih ljudi. Možda je povratak u Evropu, bar na godinu-dve, prava stvar za njega... Uostalom, kao i svim pomenutim prethodnicima, ugovor mu ističe na leto, a dotad će inkasirati 4.600.000 dolara samo od ove sezone.

Povratak Rajana Brohofa takođe bi mogla da postane realnost. On ima aktivan ugovor do leta 2020. godine, za ovu će uzeti 838.000, a za sledeću 1.400.000 dolara, ali bi poziv iz Evrope mogao da prekine njegovu američku avanturu.

Brohof je do ugovora sa Dalasom stigao posle odličnih izdanja u dresu Lokomotive kroz Evrokup. Mnogi su očekivali da će Brohof u Evroligu, međutim on je otišao pravo u Dalas. Ali, tamo je uglavnom zalepljen za klupu. Igra tek nešto manje od četiri minuta, a u Evropi ga mnogi klubovi željno čekaju...

Posle nekoliko sasvim solidnih izdanja u finišu prošle sezone, Kem Birč je uspeo da produži ostanak u Orlandu, gde je sada ipak igrač za koga nema preterano mesta na terenu. Kako i da ga bude pored Nikole Vučevića, a sada i Moa Bambe? Zbog toga, ali i činjenice da će biti slobodan kroz šest meseci, potpaljuju se spekulacije da bi Birč mogao nazad u Evropu, gde je imao sasvim solidne partije u dresu Olimpijakosa.

O odluci Džejmsa Nanelija da napusti Fenerbahče i ode u NBA i danas se diskutuje. Kritičare je ta odluka iznenadila, a uprkos tome što je dugo flertovao sa Barselonom, onda i sa Hjustonom, Naneli je završio u Minesoti. Istina, igrama u Evroligi Naneli je zaslužio ugovor u NBA, ali je i njegova priča slična nekim prethodnim – kada se nema adekvatan plan, ne može se do ozbiljnije minutaže. Tako je u dresu Vukova odigrao samo 21 minut i zaista ima podređen status u Minesoti. Doduše, para je dobra. Ove sezone uzeće 1.350.000 dolara, a naredne godine 1.600.000.

Na kraju ostao je – Tajler Dorsi. Grčki reprezentativac je u potpunosti izgubljen u Atlanti i nikako ne uspeva da pronađe svoju pravu ulogu. To je dosta uticalo na njegovo samopouzdanje, pa ga klub praktično koristi kada rezultat više nije ni bitan. Poput Bendera, možda bi mu najbolje bilo da se vrati u Evropu, odigra dobro godinu ili dve, a onda proba da se vrati nazad u najjaču košarkašku ligu sveta. Ove sezone je skupio deset utakmica i samo tri poena i dve asistencije u proseku.

Evropa spremno čeka...

Foto: Reuters


tagovi

Miloš TeodosićEkpe JudoBredli VonamejkerDragan BenderKem BirčRajan BrohofDžejms NaneliTajler Dorsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara