"Abramovič i el-Kelaifi"
"Abramovič i el-Kelaifi"

Rat tajkuna: Na stolu je 665.000.000, ko mari za pravila?

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.04.14. | 14:50

Abramovičev Čelsi pokušava da sa sebe zbaci odelo skorojevića. Pari Sen Žermen želi da se ustoliči kao nova aristokratska porodica u svetu fudbala. Sve oči su, ipak, uprte u Žozea Murinja i Zlatana Ibrahimovića

Abramovič i el-KelaifiSeptembra 2004. godine tada mlađani Žoze Murinjo debitovao je na klupi Čelsija u Ligi šampiona. Protivnik je bio baš Pari Sen Žermen, a pobeda se tada podrazumevala. I nije izostala (3:0). Punu deceniju kasnije dva tima se opet sastaju, ali sada je teško izmeriti čiji je sef teži. Onaj u vlasništvu Romana Abramoviča ili onaj kod Nasera el Kelaifija, koji kao da nema dno?

I jednog i drugog fudbalski svet smatra skorojevićima, ali titula prvaka Evrope za pasom londonskim Plavcima dozvoljava da koketiraju sa epitetom kluba koji je već dugo u vrhu. Astronomsko bogatstvo pak El Kelaifiju dozvoljava da koketira i sa Lionelom Mesijem. Štaviše, stiče se utisak da biznismen iz Katara ima toliko novca da bi, da želi, mogao da podmladi Maradonu i vrati ga na teren.

Izabrane vesti

Ali El Kelaifi svakako zna da je dug put između investicija i ubiranja plodova. Dugo je, uostalom, čekao i Čelsi. Mančester Siti nikako da dočeka da se makar i umeša među najveće. Pari Sen Žermen, ipak, deluje kao tim sposoban da pomrsi račune i do juče nedodirljivima.
"Mi smo tačno tamo gde je Čelsi bio pre devet godina. Kao i oni tada – mi sada pravimo početničke korake, dok se Čelsi u međuvremenu razvio u jedan od najvećih klubova Evrope i ne da je favorit protiv nas, nego je superfavorit. Međutim, i vlasnici Pari Sen Žermena ciljaju na visoko. I više od toga", komentariše Zlatan Ibrahimović, prva zvezda francuskog prvaka i čovek od kojeg umnogome zavisi igra Parižana.

Ne kao nekad.
"Prošle sezone igrali smo kao skup individualaca. Sada smo kolektiv", zadovoljan je Šveđanin, strelac 40 golova u 42 ovosezonske utakmice.

 

Zlatan IbrahimovićMeđutim, Ibrahimović će ovoga puta protiv sebe imati Žozea Murinja, specijalistu za ubijanje igre protivnika. I taktičkom, ali kada treba i psihološkom. Dokazano je to mnogo puta. Ako je PSŽ zaista nenaviknut na sve lepe stvari koje mu se dešavaju, onda – džaba svi milioni.

Murinjo to ume da iskoristi i rivala bocne tamo gde najviše boli.
"Kada je gospodin Abramović ulagao ogroman novac u Čelsi, fudbalska pravila su bila otvorena za takve investicije. Čelsi je polako postajao jedan od najvećih u Evropi. Sada isto radi i PSŽ, ali mnogi ljudi ne razumeju kako, jer se čini da pravila UEFA o finansijskom fer-pleju važe u praksi. Realnost je da su u Parizu u protekle dve godine investirali ogroman, neverovatan novac, izabrali fantastične fudbalere. Jednostavno akumuliraju talenat i ambicije. Ali mi ne možemo da trošimo koliko oni, jer mi poslujemo po propisima i zato fudbal gledamo na drugačiji način", smireno će Murinjo, koji kao da je zaboravio na vremena kada nije žalio pare za dovođenje igrača.

Čini se da je, uz svo poštovanje Murinjovog umeća, Portugalac svestan da će večeras igrati protiv sebi ravnog. PSŽ je iz poslednjih devet utakmica izašao kao pobednik što jasno govori o kvalitetu Svetaca. Istina, ni oni do sada nisu imali ovakvog protivnika - Murinjo je čak 13 puta igrao protiv francuskih predstavnika, slavio je na 10 mečeva, a tri puta nije bilo pobednika.

Jedni protiv drugih – fudbaleri vredni ukupno 665 miliona evra (Čelsi 340, PSŽ 325)! I posle kažu ne igraju novci?

PARI SEN ŽERMEN – ČELSI (20.45)

Stadion: Park prinčeva;
Kapacitet: 48.428;
Sudija: Milorad Mažić (Srbija);

PSŽ: Sirigu – Žale, Aleks, Tijago Silva, Dinje – Matuidi, Tijago Mota, Verati – Laveci, Kavani, Ibrahimović;

Čelsi: Čeh – Ivanović, Kejhil, Teri, Aspilikueta – Ramires, Lampard – Vilijan, Oskar, Azar – Tores.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zlatan IbrahimovićŽoze MurinjoPari Sen ŽermenNaser Al-KelaifiLiga šampionaRoman AbramovičFrancuskaEngleskaEvropaČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara