""
""

SILA IZ PIREJA: Kralj se zove - Olimpijakos! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.05.13. | 23:03

Grčki velikan nadigrao Real u finalu Evrolige 100:88 (10:27, 27:14, 24:20, 39:27) i osvojio treću kontinentalnu titulu, prvu bez Dušana Ivkovića

Evropom vlada – Olimpijakos! Grčki velikan je napravio čudesan podvig i pobedom nad Realom 100:88 (10:27, 27:14, 24:20, 39:27) osvojio treću titulu kontinentalnog prvaka (premijernu bez Dušana Ivkovića), postavši prvi tim posle Makabija (2005) koji je odbranio krunu. U fantastičnom londonskom finalu Evrolige crveno-beli su na putu do trona zaustavili Kraljeve iz Madrida i sačuvali trofej osvojen prošle godine u dramatičnom finalu u Istanbulu.

Za razliku od infarkt završnice u meču sa CSKA pre 12 meseci, Pirejci su nervirali navijače samo u početnih deset minuta, posle kojih su zaostajali 17 koraka, ali su tako ubedljivo dobili naredne tri deonice da na njihovom peharu nema nijedne mrlje. Naprotiv, ovaj podvig je refleksija odlične sezone ekipe u koju je malo ko verovao, ali se ona igrom za Bogove ponovo popela na košarkaški Olimp. Bravo!

Izabrane vesti

Meč u kome je čast Srba branio samo sudija Ilija Belošević, Real otvorio furiozno, rafalnom paljbom (pet trojki u prvoj četvrtini) brzo stekao prednost, neprekidno je uvećavao, a raspoloženi Rudi Fernandez i Serhio Ljulj zatrpali koš Grka. Osim što ih nije hteo šut, crveno-beli su pogrešili što su od prihvatili jurnjavu po parketu sa fizički nadmoćnijim Madriđanima, zbog čega je 17 razlike u korsit Kraljeva (27:10) logična posledica dešavanja pre prve pauze.

Grdno se prevario svako ko je pomislio da će se u toj nelagodnoj situaciji Olimpijakos predati. Ratnički duh momaka iz Pireja zavladao je O2 arenom, a trojke Pere Antića i Stratosa Perperoglua najavile veliki povratak. Pirejci su se početkom druge deonice spustili na prihvatljiv minus (18:27), zatim su makedonski i grčki reprezentativac pogodili po još jednom za 22:29, da bi Real u petom minutu druge četvrtine prvi put pogodio iz igre. Trojkom Ej Si Loa, a onda polaganjem nekadašnjeg pleja Partizana pod faulom, ekipa Jorgosa Barcokasa uhvatila je priključak i na veliki odmor otišla sa samo četiri poena zaostatka, ali i verom da je repriza lanjskog čuda iz Istanbula moguća.

Tri trojke MVP Evrolige Vasilisa Spanulisa pokrenule su Olimpijakos ka fantastičnoj seriji 15:5 početkom nastavka i nagovestile da se utakmica “tek počinje”. Slukas i Hajns su se pretvorili u sasvim dobre pomagače totalnog preokreta, ali i Real je imao čime da uzvrati. Fudi Fernandez se probudio posle prespavanih 15 minuta i do odlaska u odlučujuću četvrtinu vodio Real ka poravnanju – 61:61.

Izjednačenje je bilo kratkog daha, pošto je fantastični Lo gospodario parketom, “lomio kičmu” Kerolu, Spanulis još jednim dalekometnim hicem odveo Grke na plus osam (70:62) i već tada se moglo pretpostaviti gde će završiti trofej. U tim trenucima na parketu je postojao samo jedan tim, drugi je bio očajan, pa je brzim razvijnjem kontri, raznovrsnim napadima i pogocima Pere Antića i Kostasa Papanikolaua Olimpijakos 85:71, na četiri i po minuta pre kraja stekao najubedljiviju prednost.

Do kraja su crveno-beli umešno sačuveli i živce i preimućstvo, zaslužili da pored njihovih imena još godinu dana piše – PRVACI EVROPE!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

FINALE EVROLIGE

OLIMPIJAKOS – REAL MADRID 100:88 (10:27, 27:14, 24:20, 39:27)

London
O2 arena
Gledalaca: 15.169

Olimpijakos: Hajns 12, Lo 20, Antić 10, Spanulis 22, Perperoglu 10, Šermadini 3, Slukas 11, Povel 2, Gečevičijus -, Printezis 5, Papanikolau 5, Kacivelis -. Trener: Jorgos Barcokas.

Real Madrid: Drejper -, Fernandez 21, Suarez 5, Rejes 4, Mirotić 7, Rodrigez 17, Hetšemer -, Begić 6, Kerol 5, Ljulj 14, Sloter 9. Trener: Pablo Laso.

 

(FOTO: Action images)


tagovi

EvroligaEvropaF4 EvroligaGrčkaKK OlimpijakosKK Real MadridkošarkaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara