"Aleksa Stepanović"
"Aleksa Stepanović"

Skauti u Železniku danima se pitaju - ko je ovaj momak? Aleksa Stepanović je novo zlato srpske košarke

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.02.16. | 17:15

Levoruki šuter sarajevskih Sparsa ostavio je uz Borišu Simanića i Miloša Glišića najjači utisak među domaćim igračima u juniorskim kvalifikacijama za Evroligu

Aleksa Stepanović

Beogradski kvalifikacioni turnir juniorske Evrolige godinama unazad važio je za svojevrsni izlog mladih, talentovanih košarkaša za emisare evropskih velikana i skaute NBA klubova, ali i sve istinske zaljubljenike magične igre pod obručima koji žele da se unapred upoznaju sa budućim asovima. Dominantnim izdanjima dragi kamen Crvene zvezde Boriša Simanić podsetio je da je pred njim blistava budućnost, kao i Aleksa Radanov i Stefan Đorđević, Partizan svoj nebrušeni biser ima u Milošu Glišiću, Džanan Musa je Cedevitin zalog za budućnost, dok je Ferdinand Žilka dokaz da i berlinska Alba ima svog aduta iz rukava. Ali, ovog vikenda u Železniku na beskrajnom košarkaškom nebu zablistala je nova zvezda sarajevskog Sparsa, tima koji će se sa Zvezdom boriti za kartu za Berlin i završni turnir elitnog takmičenja u maju. U pitanju je 18-godišnji srpski šuter - Aleksa Stepanović.

Izabrane vesti

Tokom četiri utakmice u ovogodišnjim kvalikacijama Aleksa Stepanović je u tri navrata beležio dabl-dabl učinak i naterao sve da se zapitaju - ko je ovaj momak? Do sada prosečno je knjižio po 21 poen, 11 skokova, dve asistencije i nešto više od jedne ukradene lopte. Iako su sve oči bile uprte u zlatnu koku Sparsa Sanija Čamparu, Stepanović je dobio svojih pet minuta, da u epicentru košarkaške Srbije pokaže sve kvalitete i postane udarna igla sarajevske fabrike talenata. Uostalom, zato je pre nešto više od četiri meseca napustio svoj matični klub, niški Nibak, kako bi pronašao sredinu u kojoj bi mogao da postane novo veliko ime evropske košarkaške scene. Nije krenuo put Beograda, gde obično završe klinci željni dokazivanja, već je odlučio da svoju karijeru nastavi u Sparsima.

Stepanović (desno) u duelu sa Cedevitom

I nije pogrešio. Poslednjih meseci radio je naporno i strpljivo sa čuvenim Markom Trbićem, pored kojeg je doživeo enormni napredak, što je i postalo vidljivo u mečevima protiv Albe i Budućnosti, a posebno u susretu sa Cedevitom, gde su Sparsi neočekivano izborili mesto u finalu, a Stepanović je ubeležio neverovatnih 35 poena, 14 skokova, dve asistencije, jednu ukradenu loptu i indeks korisnosti 40! Jedino je neporozna odbrana Crvene zvezde uspela da mu umanji učinak (12p, 8sk), ali već u nedelju od 20 časova imaće priliku da popravi utisak. 

Odmah nakon utakmice sa zagrebačkim klubom stupili smo u kontakt sa Aleksinim agentom Miškom Radovićem iz agencije Wassermann, koji je košarkaškoj javnosti približio momka iz Niša.
"Njegova majka igrala je svojevremeno košarku i od nje je nasledio tu pasiju prema ovoj igri. Poseduje košarkašku inteligenciju kojom može da se pohvali izuzetno mali broj igrača, a odličan je đak u školi, što mnogo toga govori. Ima veliki napadački arsenal, najviše iz razloga što je dobar atleta, a i levoruk je šuter. Ipak, mora još dosta da poradi na odbrani, čega je i on svestan, ali primeti se da u svakoj utakmici daje svoj maksimum kako bi odradio i defanzivne zadatke na pravi način. Znamo svi da je njegov put do zvezda dugačak, ali u ovom trenutku možda me najviše podseća na Tonija Kukoča", rekao je Radović za MOZZART Sport.

Aleksa Stepanović je imao tu sreću da svoje prve košarkaške korake napravi uz trenera Milana Josića, koji je košarkaški osposobio talentovanog Andriju Marjanovića iz Barselone, ali i prvog plejmejkera Crvene zvezde, Stefana Jovića. Upravo uz blagoslov niškog stručnjaka Stepanović se uputio u Sarajevo, gde je doživeo pravu eksploziju, uz veliki rad i odricanje. 

Zbog toga selektor juniorske reprezentacije Srbije Milan Gurović neće imati razlog za brigu, jer će pored Boriše Simanića, Miloša Glišića, Alekse Radanova i Andrije Marjanovića dobiti još jedan važan šraf u odbrani evropskog zlata u Helsinkiju (16.-24. jul), a pre toga i na eminentnom turniru u Manhajmu (26. mart - 2. april), za koji mnogi kažu da je nezvanično svetsko prvenstvo.

Aleksa Stepanović je još jedan dokaz da srpska košarka ima blistavu budućnost. 


tagovi

SrbijaSpars SarajevoMiško RadovićJuniorska EvroligaEvroligaAleksa Stepanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara