Proslave igrača i navijača Maroka posle pobede nad Belgijom (©Reuters)
Proslave igrača i navijača Maroka posle pobede nad Belgijom (©Reuters)

Afrikanci nikada opasniji nego u Kataru

Vreme čitanja: 6min | čet. 01.12.22. | 11:11

Maroko protiv Kanade (četvrtak, 16) ima idealnu priliku da se pridruži Senegalu u osmini finala Svetskog prvenstva i plasira među najboljih 16 timova na planeti prvi put od 1986. godine. Do drugog mesta u F grupi Lavovi sa Atlasa mogu čak i uz poraz

Nije fudbal u Africi još uvek na nivou evropskog, ali nesporno je da mu je po kvalitetu sve bliži. Barem kada su reprezentacije u pitanju. Svetsko prvenstvo u Brazilu bilo je najuspešnije za selekcije sa Crnog kontinenta, ali na turniru u Kataru one bi mogle da pomere granicu. Afrikanci su veoma blizu toga da po prvi put u istoriji imaju tri reprezentacije u osmini finala šampionata sveta, Senegal je već obezbedio mesto među 16 najboljih, a ovog četvrtka od 16 časova idealnu priliku da mu se pridruži ima Maroko, ukoliko savlada već otpisanu Kanadu na stadionu Al Tumama u Dohi.

Maroko ovaj meč dočekuje na drugoj poziciji na tabeli F grupe, pa teoretski može da prođe u osminu finala čak i ako izgubi. Za to mu je potrebno da Belgija ne trijumfuje nad Hrvatskom, a ako odigra nerešeno, Marokanci ne smeju da budu poraženi sa više od tri gola razlike.

Izabrane vesti

Opet, ako Crveni đavoli zaista savladaju Hrvate, onda je afričkoj selekciji važno da Vatreni dožive debakl zbog gol-razlike. Primera radi, ako Kanada pobedi sa 1:0, onda Maroko ide dalje sa pobedom Belgije od 3:0.

Dakle, mnogo je pozitivnih mogućnosti za Maroko i mala je šansa da ga ne gledamo u osmini finala. Deluje čak da je bliži zauzimanju prve pozicije, ako uzmemo u obzir to da još nije primio nijedan gol (0:0 sa Hrvatskom i 2:0 protiv Belgije), a da sada igra protiv jedne od dve selekcije na turniru koje nemaju nijedan poen.

16.00: (4,40) Kanada (3,45) Maroko (1,95)

Senegalu je šest poena bilo dovoljno da zauzme drugo mesto u A grupi, a Maroku možda ni sedam ne bude dovoljno za prvo mesto. Ako Hrvatska pobedi Belgiju, Lavovi sa Atlasa moraju za dva gola da budu ubedljiviji od Vatrenih.

Od pet afričkih selekcija na Svetskom prvenstvu u Kataru, za sada je eliminisan samo Tunis. Doduše i on se časno oprostio od takmičenja, u sredu je savladao aktuelnog prvaka sveta Francusku sa 1:0 i tako došao do četvrtog poena. Jedan jedini primljen gol na turniru, u porazu od Australije sa 1:0, bio je dovoljan za Tunišane da budu eliminisani.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

Posle Maroka, u petak će na teren i preostala dva afrička tima, koji igraju ključne mečeve za prolaz. Navijaće se, naravno, protiv Kameruna, pošto ima bolju gol-razliku do Srbije i u slučaju da savlada Brazil,a Orlovi istim rezultatom budu bolji od Švajcarke, Afrikanci će dalje. Naravno, taj scenario je najnerealniji, Kamerun je prikazao do sada daleko najmanje od svih predstavnika Crnog kontinenta, a igra protiv zaista moćnog Brazila. Daleko bliža osmini finala je Gana, kojoj pobeda, a vrlo moguće i remi nad očajnim Urugvajem donose drugo mesto u H grupi.

Od 1986. godine, od kako se igra ovaj sistem takmičenja na Mundijalima, nikada se nije desilo da više od dve afričke ekipe prođu u nokaut fazu. Čak i toliko samo jednom, 2014. godine u Brazilu, kada su Nigerija i Alžir dogurali do osmine finala, gde su ih potom sačekali Francuska i Nemačka. Tada je malo nedostajalo da se i treći Afrikanci plasiraju dalje, Obali Slonovače je u poslednjem kolu za prolaz bilo dovoljno da odigra nerešeno sa Grčkom, ali je poražena sa 2:1 golom Jorgosa Samarasa u 93. minutu iz penala.

-----------------------

BROJ AFRIČKIH REPREZENTACIJA U OSMINI FINALA OD KAKO SE IGRA OVAJ SISTEM TAKMIČENJA:

Meksiko 1986: 1 (Maroko)

Italija 1990: 1 (Kamerun)

SAD 1994: 1 (Nigerija)

Francuska 1998: 1 (Nigerija)

Japan i Južna Koreja 2002: 1 (Senegal)

Nemačka 2006: 1 (Gana)

Južna Afrika 2010: 1 (Gana)

Brazil 2014: 2 (Nigerija i Alžir)

Rusija 2018: 0

-----------------------

Posle tog turnira Afrikanci su doživeli debakl u Rusiji pre četiri godine. Tada nijedna od pet reprezentacija nije uspela da prođe grupnu fazu, što se takođe nikada pre nije desilo. U Kataru je svakako bolje.

Ipak, da se ne zalećemo sa najavama, prvo da Marokanci odrade svoj deo posla. Kanada im sigurno neće olako prepustiti bodove, iako je bez šanse da se domogne drugog mesta posle dva vezana poraza. Milan Borjan, Alfonso Dejvis, Džonatan Dejvid i saigrači igraju za ugled, kog ih je Hrvatska lišila kada je preokrenula i savladala sa 4:1. Kanađani ne žele da ostanu zapamćeni po tome da su završili turnir bez osvojenog boda, pobeda bi neiskusnoj selekciji bila ogroman vetar u leđa da se sa optimizmom čeka 2026. godina i šampionat sveta na kojem će i Kanada da bude jedan od domaćina.

U jednu ruku, igraju za svog selektora. Posle neuspeha u Kataru u kanadskim medijima se glasno diskutuje o tome da li treba uručiti otkaz Džonu Herdmenu. Kada je on preuzeo selekciju, to je bila kutija pokvarenih igračaka i sam plasman na Mundijal je uspeh na koji se čekalo od 1986. godine. Takođe, poraze je doživeo od osvajača srebrne i bronzane medalje iz Rusije. Ipak, razočaranje je veliko i zato postoji dilema da li da sa istim kadrom uđe u još jedan četvorogodišnji ciklus.

Pokušavam da živim u momentu. Čitav život sam radio da bih bio ovde… Znate, 11 godina radim za ovu zemlju, 11 divnih godina. Volim Kanadu, volim Kanađane. Uzbuđen sam kada pomislim na Mundijal 2026. godine pred našim navijačima“, kazao je Herdmen.

Marokanski mediji se s druge strane ne bave budućnošću, već današnjem meču. Što je naravno i logično. Ono što su Lavovi sa Atlasa do sada odradili već je jedan od najvećih uspeha u istoriji reprezentacije, a ako se ostvari cilj protiv Kanade, Marokanci će po drugi put zaigrati u osmini finala. Jedini put su to uradili 1986. godine u Meksiku.

Dobra, ključna stvar je što su tri najbolja igrača Maroka spremni za ovaj susret. Naser Mazraui, Ašraf Hakimi i Hakim Zijeh su imali lakše povrede pred meč 2. kola, ali sva trojica su stisli zube i igrali protiv Belgije. Čak je i pobedili. Najavljeni su i za ovaj meč.

Marokanski navijači (©Reuters)Marokanski navijači (©Reuters)

Lavovi sa Atlasa neće imati podršku samo iz Maroka, već od čitavog arapskog sveta. Poslednja su arapska ekipa koja može da se domogne nokaut faze u Kataru, pošto su domaćin i Saudijska Arabija ispali. Marokanci će imati većinsku podršku sa tribina, osećaće se na Al Tumami praktično kao domaćini, a to u ovakvim mečevima i te kako ume da napravi razliku.

Došli smo u Katar da se plasiramo među 16 najboljih timova. Ne mogu da verujem da smo posle mečeva sa Belgijom i Hrvatskom osvojili četiri poena i da držimo sudbinu u svojim rukama. Želimo da uđemo u istoriju, a ako ne uspemo u tome možemo da krivimo samo sebe. Jer, ovo je šansa koja se ne propušta. Oprezni sm, znamo da je u fudbalu sve moguće dok sudija ne odstvira poslednji zvižduk. Imam na raspolaganju 26 igrača željnih igre, spremnih da se pobiju na terenu. To garantujemo, borićemo se za naš cilj“, kazao je selektor Maroka Valid Regragui.

-----------------------

KALKULACIJE PRED POSLEDNJE KOLO U GRUPI F

HRVATSKA: Pobeda ili remi sa Belgijom je vode dalje. Može do osmine finala i porazom ako Maroko izgubi i okonča takmičenje u grupi slabijom gol-razlikom od vicešampiona sveta.

MAROKO: Ako ne izgubi susret sa Kanadom ide dalje. Može i porazom, ako se ispuni jedan od uslova: a) da Belgija izgubi; b) da Crveni đavoli odigraju nerešeno, ali da nemaju bolju gol-razliku od Maroka; c) da Hrvatska izgubi, a da nema bolju gol-razliku od Afrikanaca. Ako Belgija igra nerešeno, Maroko ne sme da bude poražen sa više od tri gola razlike da bi išao dalje.

BELGIJA: Pobedom nad Hrvatskom ide dalje. Može i remijem, samo ako Maroko izgubi i pritom završi sa slabijom gol-razlikom od selekcije Roberta Martineza.

KANADA: Već je eliminisana.

***U slučaju istog broja bodova, prvi kriterijum na Mundijalu je gol-razlika, zatim broj datih pogodaka, međusobni susreti, a ako i to bude izjednačeno odlučuje fer-plej (žuti karton donosi minus bod, dva žuta kartona – 3, direktan crveni karton – 4, žuti karton i direktan crveni – 5. Ako i to bude izjednačeno, žreb odlučuje rivala u osminu finala.

-----------------------

SVETSKO PRVENSTVO – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

16.00: (2,75) Hrvatska (3,05) Belgija (2,75)

16.00: (4,40) Kanada (3,45) Maroko (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija MarokaReprezentacija KanadeSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara