(© Reuters)
(© Reuters)

Barselona mora da „namakne“ 124.000.000 evra od prodaja igrača: Uspela je da uzme još 18.000.000

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.06.20. | 13:36

Arturov transfer pokrio većinu

Fiskalna godina u evropskom fudbalu se završava danas, a jedan od klubova koji su u najvećem problemu da izbalansiraju klupske knjige da bi ispoštovali finansijski fer-plej je Barselona. Katalonski klub ima rok do večeras da proda igrače čiji ukupna vrednost transfera iznosi 124.000.000 evra.

Dobar deo su uspeli. Odranije imaju zagarantovanih 11.000.000 evra od Rome za obavezu otkupa mladog ofanzivca Karlesa Pereza, a potom su veći deo podmirili trampom o kojoj je brujala čitava Evropa.

Izabrane vesti

Juče je i zvanično potrveđno da je Barselona prodala brazilskog vezistu Artura u Juventus za 72.000.000 evra plus još 10.000.000 evra kroz bonuse. Transfer kao takav ulazi u obračun za ovu godinu, s tim što će Barsa sa početkom nove fiskalne godine većina tog novca od prodaje Artura uložiti u transfer Miralema Pjanića koji će biti zaveden od 1. jula, pa će u finansijskim izveštajima do 30. juna samo stajati prodaja Brazilca za 72.000.000 evra.

Od Artura i Pereza, Barsa je prihodovala ukupno 83.000.000 evra i ostalo je još da podmiri trećinu sume koju duguje da bi ispoštovala finansijski fer-plej. U prethodna dva dana je uspela da „namakne“ i polovinu od te trećine. Barsa je juče prodala mladog napadača Abela Ruiza u Bragu za 8.000.000 evra. On je zimus otišao u Bragu na pozajmicu kada je dogovoren Trinkaov transfer u suprotnom smeru, a portugalski klub ga je sada i definitivno otkupio. Barsa je zadržala 20 odsto od naredne prodaje plus je ubacila povratnu klauzulu da u naredne dve gdine može da vrati Ruiza po fiksnoj ceni od 40.000.000 evra.

Ni tu nije kraj. Barselona je danas potvrdila da je postigla novi dogovor o prodaji pozajmljenog Marka Kukurelje u Hetafe. Madridski klub je prvobitno imao opciju da otkupi 60 odsto ugovora za 6.000.000 evra, a Barsa da zrvdži preostalih 40 procenata od naredne prodaje. Međutim, dva kluba su sada revidirali sporazum i Hetafe je platio 10.000.000 evra za 90 odsto Kukureljinog ugovora.

Barsi je potrbeno da proda još neke igrače u vrednosti od 20.000.000 evra. Izvesno je da to neće biti Rakitić, Vidal, Kutinjo ili Semedo koje je klub želeo da proda, ali nije dobio adekvatne ponude. Preostali deo potrebno novca će najverovatnije biti podmiren od prodaja nekog od pozajmljenih igrača poput Rafinje (Selta), Mirande (Šalke), Todiboa (Šalke), Vagea (Nica), Alenje (Betis)...

Barsa će uspeti da dostigne potrebnu sumu za poštovanje finansijskog fer-pleja, ali već sledeće godine će opet biti u istom problemu ako se nešto drastično ne promeni u klupskom poslovanju. Prevuše para je Barselona dala prethodnih godina za pojačanja poput Kutinja, Dembelea ili Grizmana. Problem je što je Barselona krenula u smeru da ima sve stariju ekipu i da će sve teže prodavati igrače za veliki novac. Mesi, Pike i Suarez imaju po 33 godine, Buskets i Alba po 31, a onima koji su u najboljim godinama za prodaju poput Kutinja, Dembela ili Umtitija su drastično pale cene. 


tagovi

Mark KukureljaAbel RuizArtur Melo

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara