Nejmar i Luka Modrić na prošlom susretu Brazila i Hrvatske (©Reuters)
Nejmar i Luka Modrić na prošlom susretu Brazila i Hrvatske (©Reuters)

Brazilce samo Evropljani mogu da izbace, Nejmar zna sa Hrvatima

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.12.22. | 10:55

Vatreni se uzdaju u negativnu tradiciju Selesaa na Mundijalima, uoči njihovog susreta u četvrtfinalu planetarnog šampionata u Kataru, koji je na programu ovog petka od 16 časova na stadionu Edukejš Siti u Al Rajanu

Svakoj seriji nekad dođe kraj. U Brazilu se nadaju da će se to ostvariti ovog petka od 16 časova, kada će Selesao protiv Hrvatske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva probati da prekine užasan niz poraza od evropskih selekcija u nokaut fazama tog takmičenja. Punih 20 godina Brazil nije uspeo da eliminiše nijednu ekipu sa Starog kontinenta!

Poslednji put su Južnoamerikanci učinili to 2002. godine, kada su se okitili svetskim zlatom. Tada, potpuno paradoksalno, samo su sa Evropljanima i igrali od osmine finala. Prvo su bili bolji od Belgije (2:0), pa Engleske (2:1), Turske (1:0) i naposletku u velikom finalu Nemačke (2:0).

Izabrane vesti

Da je tada Brazilcima neko rekao da će proći pune dve decenije, a da neće uspeti da eliminišu nijednu reprezentaciju sa Starog kontinenta, verovatno bi se iz sveg glasa nasmejali. Međutim…

U Nemačkoj ih je u četvrtfinalu savladala Francuska sa 1:0, golom Tijerija Anrija. Na Mundijalu 2010. u istoj fazi ih je zaustavila Holandija, slavila je sa 2:1 golovima Veslija Snajdera. Na domaćem tlu u Belo Orizonteu četiri godine posle toga je Selesao doživeo masakr u polufinalu, kada su Nemci bili bolji sa 7:1. U Rusiji je potom usledilo novo ispadanje u četvrtfinalu, treće na poslednja četiri turnira. Ovog puta je Belgija bila bolja sa 2:1.

(9,00) Hrvatska (4,85) Brazil (1,43)

Interesantno, u osmini finala su svaki put igrali sa nekim neevropskim timom. Pobeđivali su Meksiko, Kolumbiju, Čile i Ganu. Tako je bilo i u Kataru, u osmini finala je rutinski eliminisana Južna Koreja sa 4:1. Sada ih čeka duel sa aktuelnim vicešampionom planete, veoma iskusnim timom Hrvatske. Teško da će da bude lako Brazilu…

Svestan je toga i selektor Tite. Zato nikoga ne čudi što je pred četvrtfinalni meč zabranio medijima prisustvo na treningu, odnosno isterao je sa terena posle 20 minuta zagrevanja svakoga ko nije deo nacionalnog tima. Iskusni stručnjak sprema nešto novo za Hrvatsku i ne želi da te informacije stignu do Vatrenih.

Sa samim timom, generalno, teško da će previše da iznenadi. Najveća Titeova dilema je koga da pošalje na levu stranu terena. Aleks Sandro, koji je povredio kuk, ponovo je trenirao sa ekipom i za tih 20 minuta, koliko su novinari bili prisutni, nije delovalo da se teško kreće. Ipak, zbog povrede je propustio prethodne dve utakmice na Mundijalu, pa je teško prognozirati hoće li Tite da rizikuje sa njim danas ili će opet na tu poziciju da pošalje Danila. Podsetimo, levi bek Aleks Teljes je zbog povrede kolena već završio nastup na turniru. Napustio kamp i otputovao u Španiju na lečenje.

Tehnički gledano, Hrvatska može da bude jedina evropska selekcija na putu Brazila ka šestoj svetskoj kruni. Ako prođu Vatrene, u polufinalu će igrati protiv boljeg sa meča Holandije i Argentine, koji se igra od 20 časova. U finalu, mada to nije baš realno, mogli bi da igraju protiv najprijatnijeg iznenađenja turnira Maroka.

Što se tiče Hrvatske, po pisanju Germanijaka selektor Zlatko Dalić je pripremio dve izmene u odnosu na tim koji je započeo duel sa Japanom u osmini finala. Borna Sosa je ozdravio, pa će se vratiti na mesto levog beka umesto Borne Barišića, dok će Andrej Kramarić da se preseli sa desnog krila u sam špic, kako bi oslobodio mesto za Nikolu Vlašića. To znači da će Bruno Petković da izgubi mesto startera.

------------------------------------------

HRVATSKA – BRAZIL, 16.00

Stadion: Edukejšn Siti (Al Rajan)

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

HRVATSKA (4-3-2-1): Livaklović - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Vlašić, Perišić - Kramarić

BRAZIL (4-2-3-1): Alison – Militao, Silva, Markinjos, Danilo – Kasemiro, Paketa – Rafinja, Nejmar, Žunior - Rišarlison

------------------------------------------

Brazil i Hrvatska su se do sada sastali četiri puta, od toga u dva navrata na Mundijalima. Prvi njihov susret videli smo još 2005. godine, prijateljski, kada su odigrali 1:1. Od tada Brazil je svaki put savladao Vatrene kada naleti na njih.

Prvo je to učinio 2006. u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Nemačkoj. Bilo je tada 1:0, a gol vredan tri boda je postigao Kaka na asistenciju Kafua.

Osam godina kasnije, na planetarnom šampionatu u Brazilu, takođe u grupnoj fazi, Hrvatska je uspela da povede prva, u 11. minutu zahvaljujući autogolu Marsela. Međutim, posle toga je na scenu nastupio Nejmar, sa dva pogotka (drugi iz penala) doneo je preokret, a Oskar je u 91. minutu pogodio za konačnih 3:1.

Ovi timovi su se sastali i na leto 2018. godine, u sklopu priprema za Mundijal u Rusiji. Tada su Hrvati “glumili” Srbiju, pošto je Brazil takođe bio u grupi sa Orlovima. Dugo je tražio način da probije blok Vatrenih, uspeo je konačno Nejmar u 69. minutu, a potom je Roberto Firmino u 93. bio precizan za 2:0.

Dakle, za sada je Nejmar tri puta bio precizan protiv Hrvatske. Najveća zvezda brazilske selekcije je postigla samo jedan pogodak na turniru u Kataru. Protiv Južne Koreje je Nejmar bio precizan iz jedanaesterca za 2:0. Možda je vreme da baš protiv stare mušterije postigne i neki gol iz igre. Ako verujete u takav ishod, Mozzart nudi igre za vas. Kvota u našoj kladionici na to da će baš Nejmar da postigne prvi gol na meču je 4,50. Na to da će da postigne makar jedan gol, nebitno koji po redu, a da pritom Brazil pobedi, kvota je 2,40. Ako se pak desi da Nejmar postigne više golova nego Hrvatska, možete da zaradite 3,5 puta više novca od uloženog.

SVETSKO PRVENSTVO - ČETVRTFINALE

Petak

16.00: (9,00) Hrvatska (4,85) Brazil (1,43)

20.00: (3,60) Holandija (3,15) Argentina (2,35)

Subota

16.00: (5,60) Maroko (3,60) Portugalija (1,75)

20.00: (3,00) Engleska (3,20) Francuska (2,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Hrvatskefudbalska reprezentacija hrvatskeReprezentacija BrazilaFudbalska reprezentacija BrazilaSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022Nejmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara