Hrvatska posle pobede nad Belgijom (©Reuters)
Hrvatska posle pobede nad Belgijom (©Reuters)

Hrvatska već 24 godine čeka “normalnu“ pobedu u nokaut fazi i može da uvede Brazil u problem

Vreme čitanja: 6min | pet. 09.12.22. | 08:21

Selesao je favorit, ali ni on već 20 godina u nokaut fazi nije pobedio evropsku reprezentaciju

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Grupna faza je bila zanimljiva, bilo je iznenađenja, u osmini finala su stvari došle na svoje mesto i ceh je od favorita platila samo Španija, a četvrtfinale Mundijala u Kataru zaista nudi fudbalske poslastice svetskih sila u čije društvo je možda samo zalutao Maroko.

Izabrane vesti

Četvrtfinalni spektakl danas otvaraju Brazil i Hrvatska koji ovaj okršaj dočekuju sa nekim zanimljivim tradicijama.

Od poslednje titule prvaka sveta, Brazil u nokaut fazi već 20 godina nije pobedio nijednu evropsku selekciju i ispadao je isključivo od ekipa sa Starog kontinenta. Štaviše, zajedno sa grupnom fazom ima po dve pobede nad Hrvatskom i Srbijom i jednu nad Švajcarskom za dve decenije. Hrvatima je Brazil jedina reprezentacija iz top kategorije koju nisu nikad savladali i nadaju se da je sad kucnuo čas.

A, možda sve ukazuje na to da bismo mogli gledati produžetke ili penale iako je Selesao veliki favorit.

Reprezentacija Hrvatske već 24 godine nema pobedu u 90 minuta igre u nokaut fazi nekog od velikih turnira. Poslednji meč koji su dobili u regularnom delu je bio onaj za treće mesto protiv Holandije u Francuskoj 1998.

Od tada nisu učestvovali na EP 2000, a na SP 2002, EP 2004, i SP 2006. su ispadali u grupi. Prošli su u nokaut fazu tek na EP 2008. sa “Bilić Boysima“ ali ih je u četvrtfinalu u onom ludom meču posle produžetaka eliminisala Turska što i danas mnogi u Hrvatskoj smatraju najbolnijim porazom u istoriji reprezentacije.

Na sledeći Mundijal u Južnoj Africi se nisu plasirali, a na EP 2012. su ispali u jakoj grupi sa finalistima Italijom i Španijom, da bi na sledećem SP u Brazilu takođe ispali u grupi od domaćina i Meksika. Kontinuitet počinje na EP u Francuskoj pre šest godina kada ih je Portugalija izbacila nakon produžetaka u osmini finala, potom je usledilo SP u Rusiji gde su do finala došli pobedama nad Danskom i Rusijom na penale i Engleskom na produžetke u nokaut fazi. I na prošlom EP su ispali u osmini finala ne penale od Španije.

Evo sada i na Mundijal u Kataru su do četvrtfinala došli pobedom nad Japanom na penale u osmini finala. Prevelik uzorak da bi se govorilo samo o sreći. Hrvatska očigledno ima tu veru u sebe da sa svakim može 90 minuta. A šta posle toga, druga je priča...

Zlatko Dalić i Luka Modrić (©Reuters)Zlatko Dalić i Luka Modrić (©Reuters)

Vidi se to i po njihovom ponašanju i rečima. Hrvatski selektor Zlatko Dalić i kapiten Luka Modrić su juče na konferenciji za medije bili mnogo hladnokrvniji i staloženiji od kolega iz Brazila koji su se se poprilično bavili zbijanjem šala pa i nekim trivijalnim temama dan pred četvrtfinale. Kod Dalića i Modrića se nekako ogledalo da imaju plan, ali i da im je prilično drago što je protivnik veliki favorit.

Hrvatskoj na ruku ide što je smenu generacija preživela bezbolno od finala u Rusiji do četvrtfinala u Kataru. U odnosu na pre četiri godine, sada je tu čak 18 novih igrača, a rezultat je već napravljen. Hrvatska je ispunila sva očekivanja plasmanom u četvrtfinale i nema baš nikakav pritisak prptiv Brazila. Ne gubi skoro ništa a može da dobije mnogo...

Šta je to što Hrvatskoj daje takvu smirenost i mentalnu snagu, razgovorali smo u Dohi sa hrvatskim stručnjakom Nebojšom Vučkovićem, kojeg u Srbiji znamo i po trogodišnjem radu u subotičkom Spartaku gde je bio direktor i trener. Sada radi u Kataru.

“Trenutno Hrvatska ima institituciju reprezentacije. Složena je po istom sistemu od mlađih selekcija do A tima. Ima izraziti nacionalni naboj plus je selekcija karakterno izgrađena od igrača koji ginu do poslednjeg minuta. Na velikim takmičenjima se radi o prolazima. Onog momenta kada nisi izgubio utakmicu, ideš na penale i to je 50:50. To u slučaju Hrvatske ne može više da bude slučajno. Stvari se ponavljaju. To je mentalna snaga i iskustvo zajedničkog igranja. Činjenica je da Hrvatska sada ima izgrađen svetski renome“, kaže nam Vučković.

Brazilci su juče rekli da im je isti čovek skautirao Hrvatsku i Srbiju. Zlatko Dalić je takođe prokomentarisao šta je Srbiji bio problem protiv Brazila. Pa, koliko tu ima sličnosti, a koliko razlike?

“Nema tu poređenja. Ako pogledamo nastupe Srbije na Mundijalu, vidimo jednu te istu stvar koja se ponavljala. Na 3:1 sa Kamerunom nije bilo povlačenja u zonu koja je trebalo da završi utakmicu. Identična greška se dešava na 2:1 protiv Švajcarske. Umesto da zatvaraš poluvreme, ti ostaješ da stojiš široko i visoko iz čega dobijaš izjednačujući gol. I na 2:2 stojiš otvoreno umesto da smiriš utakmicu u prvih 15 minuta drugog poluvremena i onda da kreneš u neki taktički zadatak da osvojiš tri boda. Mnogo nerezonski. Možda je Srbija precenila sebe i pomislila da je jača nego što jeste. Druge reprezentacije su došle pripremljene na SP, jako su dobro analizirale Srbiju i udarile je tamo gde je najslabija. A svako bi bio slab da mu trojica igrača igraju odbranu, a sedmorica napad“.

Kako zaustaviti Nejmara? (©Reuters)Kako zaustaviti Nejmara? (©Reuters)

Šta Hrvatska ne sme da radi?

“Ne sme da dozvoli ’4 na 4’ ili ’3 na 3’. U smislu kompaktnosti i uigranosti, Švajcarska je najbliža Hrvatskoj. Verujem da je Hrvatska radila analizu na osnovu Švajcarske koja je igrala sa četvoricom pozadi. Ja duboko verujem da je stručni štab Hrvatske jako dobro analizirao sebe, a onda i rivale što smo videli u slučajevima Maroka i Japana kojima su zatvorene kontre. Verujem da će selektor i saradnici postaviti takvu taktiku koja će Brazilcima maksimalno otežati njihovu igru i lepršavost. Cilj će biti da dovedu utakmicu u nivo takmičarskog egala i da umrtve igru Brazila. Ako se to desi, onda Hrvatska ima šansu“.

Ipak, Brazil je i dalje ogroman favorit... Iako odavno nije savladao Evropljane u nokaut fazi.

“Vrlo je verovatno da će se to dogoditi protiv Hrvatske. Favorit su. Apsolutni. Međutim, Brazil još nije imao adekvatnog protivnika. Švajcarska je jedina protiv koje se to možda moglo videti jer je u pitanju kompaktna ekipa. Već tada je brazilski protok lopte bio slabiji. A Hrvatska je makar 30 odsto jača od Švajcarske. Ako bude slično kompaktna kao Švajcarci – a ima veći kvalitet od njih – možda bi mogla da dođe do izražaja nestabilnost poslednje liije Brazila jer još nismo videli kako ona reaguje pod pritiskom kvalitetne reprezentatcije. Mislav Oršić ima dubinu i brzinu da bude čovek iznenađenja za to. Uz Perišića je potreban još jedan brži igrač i možda je to Oršić ako budu menjali pozicije. I ako se Kramarić vrati u sredinu“.

Ipak, ni Brazil ni Hrvatska nisu Vučkovićev favorit za osvajanje Mundijala. Ni Mesijeva Argentina, ni svetski prvak Francuska. Već...

“Možda sam i subjektivan, ali nadam se da će Holandija osvojiti Mundijal. Ova generacija je ispraćena bez pompe i buke kao generacija koja je ’88 postala prvak Evrope. Van Gal je neprikosnoveni autoritet, igra 5-3-2 na najmoderniji mogući način što je suprotno tradicionalnom holandskom 4-3-3. Sada idu na jaku Argentinu koja cilja El Klasiko sa Brazilom. Ako Holandija prođe, nije isključeno da prođe u finale, jer ako Brazil prođe Hrvatsku onda će mu biti mnogo teško da izbaci još jednu prejaku reprezentaciju. Hrvatska će pošteno istrošiti Brazil i Holandiji bi to moglo da bude prednost“.

Šta god da bude večeras, Hrvatska je svoj cilj ispunila, a Brazil još nije. Selesau će se samo titula računati jer 20 godina je previše čekanja za njihove standarde. Zato su se vratili korenima i napravili ekipu koja napada sa petoricom ofanzivnih igrača. Ako Hrvatska odbrana predvođena sjajnim Joškom Gvardiolom odigra utakmicu života, a Modrić, Brozović i Kovačić na sredini umrtve Brazil i što je više moguće mu oduzmu loptu i počnu da ga frustriraju, sve je moguće večeras...

MUNDIJAL, ČETVRTFINALE

Petak

16.00: (9,00) Hrvatska (4,90) Brazil (1,43)

20.00: (3,80) Holandija (3,15) Argentina (2,30)

Subota

16.00: (6,00) Maroko (3,15) Portugalija (1,70)

20.00: (3,10) Engleska (3,20) Francuska (2,55)



tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija hrvatskeFudbalska reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara