Roma menja vlasnika (©Reuters)
Roma menja vlasnika (©Reuters)

Buongiorno Italia: Arapska Roma

Vreme čitanja: 5min | čet. 08.02.24. | 13:09

U fokusu italijanske štampe i Interove muke sa Martinezovim ugovorom i Juventusov budžet za bogat prelazni rok

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Već nekoliko dana Rimom kruže glasine da su prijatelji saudijskog prestolonaslednika Muhameda ibn Salmana bacili oko na Romu i da su pregovori između američkih vlasnika rimskog kluba i preduzetnika iz Rijada već u toku.

Izabrane vesti

U zavisnosti od toga čije sirene slušate čuju se dve priče. Prvi narativ zagovora ideju familije Fridkin da uvuče Arape u vlasničku strukturu Rome, kao partnere, ali da Amerikanci zadrže većinski paket. Druga strana pak navodi da prijatelje budućeg kralja Saudijske Arabije interesuje kompletno preuzimanje Rome i to u relativno kratkom vremenskom roku.

Naime, Arapi su spremni da odmah stavi na sto 900.000.000 evra za kupovinu kluba i dodatnih 300.000.000 evra ako Fridkinovi završe sve birokratske poslove oko izgradnje stadiona i dobiju definitivnu dozvolu da izgrade Rominu novu arenu. Imajući u vidu da je američki tajkun inevestirao, do sada, oko 850.000.000 u Romu to znači da ne samo da bi pokrio sve što je uložio već bi sa stadionom ostvario i veoma unosan profit od 350.000.000 evra.

Verodostojnost glasinama da se nešto valja iza brda daje prisustvo Erika Vilijamsona u Rimu, čoveka od maksimalnog poverenja Dana Fridkina koji je neka vrsta specijalca za najvažnije poslove. Vilijamson dolazi u Večni grad samo kada su u pitanju veliki poslovi ili važne odluke.

Kao mogući kupci se navode saudijski suvereni fond PiF i „General Entertainment Authority“ koji je već sponzor Rome budući da su oni platili za „Riyadh Season“ koju čitamo na dresovima Đalorosih.

Oko PiF-a bi mogli da budu određeni problemi budući da je fond već vlasnik Njukasla i imajući u vidu pravila UEFA o multivlasništvima to bi moglo da pravi probleme, ali nije nepremostiva prepreka za realizaciju posla. Ipak, zbog prethodno rečenog, veruje se da bi zbog izbegavanja svih mogućih problema, „General Entertainment Authority“ formalno mogao da rezultira kao novi vlasnik Rome.

Ovo nije prvi pokušaj investitora iz Persijskog zaliva da kupe Romu. Prošlog leta je grupa arapskih biznismena napravila lanac za kuovinu kluba, ali njihova ponuda ni izbliza nije bila izdašna kao poslednja o kojoj se priča. Fridkinovi nisu razmišljali mnogo i prošlogodišnju ponudu su odbili bez pardona.

Istini za volju, iz Tirgorije i ovoga puta stižu demantiji da Fridkinovi žele da prodaju klub, ali ovde nije reč o želji američke familije već o konkretnoj poslovnoj operaciji. Nije isključeno da Dan i Rajan čekaju da izgrade stadion Rome i da je tek onda prodaju. Na taj način bi ušli u istoriju i otišli sa velikim profitom imajući u vidu da cena svakog kluba značajno skače sa stadionom kao „mirazom“.

Navijači Rome su u iščekivanju i ne treba sumnjati da bi i pored toga što žive u gradu vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve reagovali na arapsku kupovinu kluba kao što su to učinili tifozi Njukasla pre par godina. Sa arapskim zaleđem, u to su u Rimu prilčno uvereni, Roma bi konačno mogla da bude ravnopravan ili čak privilegovan takmac u sudaru sa velikim timovima sa severa.

MARTINEZ I INTER, PLEŠU DVA MILIONA

Lautaro Martinez (©AFP)Lautaro Martinez (©AFP)

Neće biti lako produžiti ugovor Lautaru Martinezu i pored toga što postoji dobra volja i od strane Argentinca i od Intera da se nastavi zajedno. Pre par meseci je izgledalo sve jednostavno i na dohvat ruke. Novi ugovor Intera sa Martinezom se predstavljao kao puka formalnost.

Šta se dogodilo u međuvremenu? Porasli su apetiti Lautarovog menadžera i samog igrača. Inter je stavio skudeto već u džep, obezbedio plasman na Mundjial za klubova u Americi sledeće godine, u Ligi šampiona je prošao solidno na žrebu i pored toga što je završio na drugom mestu u grupnoj fazi. Na drugoj strani, sve izvesniji prelazak Embapea u Real Madrid nagovoštava da bi ovog leta mogao da se zavrti veliki ringišpil napadača u Evropi. U takvoj konstelaciji Martinez bi mogao da postane vrlo tražen igrač.

U Interu žele da preduhitre mogući scenario sa Embpaeom u Real Madridu i zato žele da zaključe dogovor do proleća, sledeći sastanak dve strane bi mogao da se dogodi već u martu.

Prema dostupnim informacijama Lautaro Martinez traži 10.000.000 evra plus par miliona kroz lako dostižne bonuse. Inter je spreman da plati osam miliona evra po sezoni i par miliona kroz bonuse nešto komplikovanije, ali i dalje relativno lako dostižne.

Uprava Intera mora da bude oprezna jer ne može da se osloni na kineske vlasnike, a mora da poštuje parametre UEFA. Sama po sebi plata Lautara Martineza ne bi bila problem kada bi ona ostala izolovana. Međutim, Bepe Marota vrlo dobro zna da ako bi izašli u susret zahtevima Martinezu već sledećeg dana bi imao red fudbalera ili njihovih menadžera koji traže povećanje plate. Sa osam miliona plus bonusi sve bi bili na liniji aktuelnih primanja, sa deset mioliona se sve menja, izemđu ostalog i zato što bi Inter ta Martinezova plata koštala gotovo 20.000.000 evra godišnje (porezi i dorpinosi na plate u Italiji iznose gotovo koliko i neto zarada).

Cena Martineza u ovom momentu iznosi oko 150.000.000 evra, mada je prilično izvesno da bi Inter u slučaju da nema dogovora oko produžetka ugovora seo da razgovara sa svakim klubom koji bi na sto stavio 120.000.000 evra.

JUVE SPREMA MEGA PRELAZNI ROK

Tehnički direktor Juventusa Kristiano Đuntoli trlja ruke. Na raspolaganju za sledeći prelazni rok bi mogao da ima više od sto miliona evra. Bjankoneri sa povratkom u Ligu šampiona i sve izvesnijim plasmanom na Mundijal za klubove sledeće godine mogu da računaju na sigurnih 120.000.000 evra dodatne zarade. Na to treba dodati i da na pozajmicama u drugim klubovima Bjankoneri imaju seriju maldih fudbalera koji danas vrede barem 100.000.000 evra, od Fakunda Gonzalesa u Sampdoriji preko trija u Frozinonenu Kajo Žorže, Sule, Barenečea, do Hujsena u Romi.

Takođe, vrlo je verovatno da će Federiko Kjeza biti prodat sledećeg leta ako ne postigne dogovor o produžetku ugovora sa Juventusom. Da je te mogućnost realna govori činjenica da je Juve već u poodmaklim pregovorima sa Felipeom Andersonom koji će doći bez evra obeštećenja pošto mu u junu ističe ugovor sa Lacijom.

Pored Andersona i Mario Ermoso bi mogao da dođe bez dodatnih troškova za transfer iz Atletiko Madrida dok bi iz Atalante mogao da stigne dvojac KompejnersEderson. U slučaju da Vlahović bude prodat u sledećem prelaznom roku Juve bi se bacio na Zirkzea. Đuntoli je već počeo sa ispitivanjem terena, kako sa Bolonjom tako i sa Bajernom. Bavarci ima opciju da otkupe Holanđanina za 40.000.000 evra ili da inkasiraju 50 odsto od njegove prodaje.


tagovi

Buongiorno ItaliaLautaro Martinez

Obaveštavaj me

Roma
Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara