Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Derbi sunca za skudeto, metamorfoza Gasperinija i Sarija

Vreme čitanja: 8min | sre. 19.10.22. | 13:46

Večeras će se saznati i koliko će morati da pauzira Luka Jović, Pogba se nada povratku protiv Benfike, Lukaku u sudaru sa Viktorijom Plzenj

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Valter Sabatini, intimni prijatelj Lučana Spaletija i bivši dugogodišnji sportski direktor Rome, ima vrlo interesantno viđenje sudara Rome i Napolija u nedelju veče. Po Sabatiniju, Roma toliko zavisi od Žozea Murinja da se ne može zamisliti šta bi bio klub Đalorosih bez Portugalca. Za Spaletija tvrdi, u pozitivnom kontekstu, da je razgoropađeni prosvetljeni ludak, fantastičan i potcenjen, istovremeno.

Izabrane vesti

Iskusni fudbalski vuk ne ma sumnje da je Napoli favorit u nedelju veče na Olimpiku, ali i da je Roma četvrta na tabeli i samim tim jedan od kandidata za skudeto.

Napoli je postao evropski tim koji je ušao u vrh društva. Napoli je koktel genijalnog trenera kao što je Spaleti i hrabrih i delekovidih odluka kluba tokom prethodnog leta“, navodi Sabatini.

Za Romu kaže da igra drugačiji fudbal, ali gotovo jednako uspešan.

Mogli bismo da kažemo da Murinjov tim igra hladan i ciničan fudbal koji ti ne odaje bilo kakav ukus, ali je četvrti na tabeli i samim tim je trci za skudeto. Kad bude imao ponovo na raspolaganju Dibalu i Vajnalduma, a imaće ih, Roma će biti u trci do kraja“.

Sabatini je imao reči hvale za Krisa Smolinga i pripisao je Murinju velike zasluge za drugu fudbalsku mladost engelskog fudbalera. Smoling je najvažniji igrač u Murinjovom timu, jer u odbrani radi sve kako i koliko treba, a onda stigne i da postigne neki gol, zapaža Sabatini.

Bivši sportski direktor Lacija, Palerma, Rome, Intera i Bolonje bez mnogo okolišanja tvrdi da je Hviča Kvarachelija bolji igrač od Rafaela Leaa i odao je priznanje svom mlađem kolegi Kristijanu Đuntoliju ocenom da je to nabolji potez u poslednjih par godina u Seriji A.

Inače, u timu Rome čeka meč sa Napolijem kao zapeta puška Nikolo Zaniolo. Mladi Italijan nije postigao gol u prvenstvu već deset meseci, a na Olimpiku nije zatresao mrežu skoro tri godine. Meč sa Azurima je veoma važan za Zaniola jer će dati odgovor na pitanje: da li je još uvek starter u timu Rome?

Nikolo nije svario najbolje klupu protiv Sampdorije i druga uzastopna utakmica koju počinje među rezervama, i to u odsustvu Paula Dibale, ne bi bila dobar znak i u optici pregovora o produžetku ugovora.

Zaniolo se nada da će biti u startnoj postavi, a pojedini izveštači najavljuju da bi protiv Napolija mogli da vidimo Romu u izdanju protiv Fajenorda kada su osvojili Ligu konferencija upravo zahvaljujući golu Zaniola. To znači da bi mogli da vidimo Zaniola i Lorenca Pelegrinija kao podršku Tamiju Ejbrahamu u napadu.

Inače, Roma je dala zelno svetlo za posebnu terapiju lečenja Dibale (koristi se hormon rasta) koja bi mogla da otvori vrata Mundijala za Hoju. Iz Argentine su stigle potvrde da će Paulovo ime biti na preliminarnoj listi Gaučosa za SP u Kataru.

Za Spaletija će meč sa Romom imati, kao i uvek poseban ukus, tim pre što nikada u svojoj karijeri nije pobedio Murinja: tri poraza i tri remija. Kao i Roma i Napoli ima par važnih igrača van stroja poput Rahmanija i Angise, mada postoji tračak nade da bi reprezentativac Kamerona mogao da bude na raspolaganju.

U međuvremenu Stanislav Lobotka je veoma blizu potpisivanja novog ugovora sa Napolijem. Slovak je sa Đenarom Gatuzom izgledao potpuno izgubljeno da bi sa Spaletijem postao noseći stub tima i režiser igre bez koga se ne može. Osim povećanja plate za produžetak saradnje do 2027. godine sa opcijom za još jednu sezonu, Lobotka će biti nagrađen i sa par miliona evra, u vidu premije za potpis ugovora.

SA LEAOM NE MOŽE NIŠTA JEDNOSTAVNO

Milan je počeo pregovore o produžetku ugovora sa Leaom iako ne zna da li pravi račun bez krčmara, a krčmar u ovoj priči nije bilo ko već najamoćniji menadžer Žorže Mendeš. Naime u Milanu su se pojavili Leaov tata i njegov advokat od poverenja Ted Dimvula. Njih dvojica su počeli pregovore sa Paolom Maldinijem i Rikijem Masarom i pored toga što je Mendeš upozorio da je ovlašćenje Dimvule, eufemistički rečeno, problematično.

Ispod žita može da se zaključi da je posredi reč o suprotstavljenim interesima. Mendeš bi želeo da proda Leaa iz razumljivih razloga, dok fudbaler želi da ostane u Milanu i potpiše novi ugovor.

U centru pažnje je i Šarle De Ketelare. Mladi Belgijanac osim što je plaćen 35.000.000 evra ima i nesreću  je Kvarachelija odmah eksplodirao u Napoliju dok on ima dosta problema na startu svoje italijanske avanture.

Iz Milanela stižu potvrde da se De Ketelare oporavio od povrede i da nije izgubio mesto startera. Braim Dijaz je pokazao i ovoga puta da je igrač na koga ne može da se osloni, to jest da igra kao i uvek promenljivo i nikad se ne zna kakvo će mu biti veče. Dakle, protiv Monce bi trebalo ponovo da vidimo od prvog minuta Belgijanca.

Jedina senka na dosadašnji tok šampionata Italije su pojačanja. Niko nije uspeo da se nametne kao siguran starter. Adli, Origi i Vrank su misteriozni objekti u Milanelu, Dest i Tšau su imali epizodne uloge, premalo da bi moglo da se izvuče bilo kakav zaključak, De Ketelare nije ispunio očekivanja za sada dok je Pobega, koliko-toliko, opravdao poverenje i inesticiju.

VREME JE ZA LUKAKUA

Romelu Lukaku (©Reuters)Romelu Lukaku (©Reuters)

I dobre, kao i loše vesti, ne dolaze same. Romelu Lukaku će danas odraditi prvi trening sa saigračima posle dužeg vremena i, po svoj prilici, biće među putnicima za meč sa Fjorentinom dok bi protiv Viktorije trebalo da bude u startnoj postavi.

Lukaku je odigrao samo tri meča za Inter od povratka u Milano, proveo je na terenu 227 minuta što mu je bilo dovoljno za jedan gol i asistenciju. Povreda koja se na startu činila gotovo bezazlenom pretvorila se u noćnu moru budući da je Belgijanac preskočio čak 11 mečeva: sedam u seriji A i četiri u Ligi šampiona.

POGBACK

Koliko je bilo neočekivano da Pol Pogba odloži nekoliko nedelja operaciju kolena koje je bila neizbežna toliko je iznenađujuća želja Francuza da se što pre vrati na teren. Pogba je sebi zacrtao cilj da bude među pozvanim igračima Juvea za susret sa Benfikom u Ligi šampiona. Velika želja Pogbe se može tumačiti i kroz prizmu Mundijala u Kataru. Francuzi su ostali bez N’Gola Kantea i vezista Juvea je postao još značajniji za selektora Didijea Dešana. Međutim da bi dobio poziv Pogba mora da odigra barem par utakmica u dresu Juvea i pruži garancije da će koleno izdržati napore.

Juče su stigli i ohrabrujući signrali sa treninga koji upućuju da bi Federiko Kjeza mogao da odigra par minuta u finišu meča sa Empolijem, ako se stvari postave na dobar kolosek prethodno na stadionu Kastelani.

Ovog jutra se primećuje i jedna tendencija koja svedoči o deliketnom momentu u Juveu koji miriše pomalo i na dezorjentisanost. Ovog jutra su navijače Juvea dočekala imena Kambijasa, Lovrića, Endika, Pavlovića i Pedraze kao moguća rešenja za probleme Juventusa u odbrani i veznom redu. Imena, uz svo dužno poštovanje, koja više priliče Torinu nego Staroj dami naviknute isključivo na najveće asove.

GASPERINI I SARI, KAKVI TRANSFORMISTI

U Italiji se treneri već godinama dele na „giochiste“ (oni koji stižu do rezultata preko igre, napadačkog i efikasnog fudbala) i „risultatiste“ (sama reč upućuje na filozofiju koja preferira rezultat lepoj i dopadljivoj igri). Đan Pjero Gasperini i Mauricio Sari su pripadali godinama prvoj grupi trenera po antonomaziji, međutim u ovoj sezoni nešto se promenilo, obojica su postali „risultatisti“.

Primera radi, Atalanta prošle godine ne bi izašla kao pobednik iz mečeva sa Sampdrorijom, Romom pa ni Sasuolom prethodnog vikenda, dok bi Lacio sigurno izgbio meč sa Udinezeom.

Tajna uspeha je u odbrani. Primera radi, Boginja je u prošloj sezoni primila 12 golova posle 10 utakmica u prvenstvu, u ovoj tek šest. Golmani Lacija su prethodne jeseni na prvih deset mečeva savladani 17 puta, ove samo pet.

Interesantno je i da su obojica trenera pokazali nezadovoljstvo javno rezultatima prelaznog roka jer su očekivali više od onoga što su dobili, a sada se nalaze u zoni Lige šampiona. Atalanta je od starta sezone redovno imala po nekoliko startera van pogona zbog povreda, a Lacio je ostao bez Čira Imobilea. I kad već pomenusmo kapitena, rezultati pregleda su potvrdili istegnuće mišića zadnje lože leve noge i vratiće se tek u 2023. godini na teren.

I Atalanta i Lacio igraju sa nižim težištem igre nego u prethodnoj sezoni, Lacio se povukao za dva metra, sa 49 na 47, a Atalanta za tri, sa 52 na 49. Takođe, igrači Boginje su osvajali loptu protivnika uglavnom na 38,6 metara od gola, u ovoj na 35,4 dok je Lacio zaustljao protivnike,u proseku, na 37,3 metra od gola, a sada na 35,1.

Intrigantno je i da su igrači koji su bili na izlaznim vratima kluba postali stubovi u novom šampionatu. Murijel, Demiral, Hatebor i Pašalić su imali spremne torbe, ali su ostali i danas vuku Boginju ka vrhu tabele i povratku u Ligu šampiona. Slična sudbina je zadesila Luisa Alberta, Patrika i Lacarija. Španac je postao jedan od najboljih 12-ih igrača u Seriji A dok su Katalonac i Italijan oslonci novog nebeskoplavog bunkera.

LUKA JOVIĆ, ISTINA O POVREDI STIŽE VEČERAS

U Firenci veruju da Luka Jović ima problem sa dvoglavim butnim mišićem. Srpski reprezentativac je podvrgnut detaljnim pregledima i tokom popodneva ili večeri ćemo najverovatnije znati težinu njegove povrede kao i okvirno vreme za oporavak.

Iz Fjorentine nije izašla nijedna vest iz prostog razloga što niko ne zna koliko će Jović morati da odsustvuje, ide se od toga da bi mogao da se vrati na teren već sledeće nedelje do toga da je doveden u pitanje i njegov nastup na Mundijalu u Kataru. Jedino je sigurno da će Luka preskočiti meč sa Interom. Čak i u najboljem scenariju bilo bio mudro delovati preventivno i poštedeti ga u subotu.

U taboru Ljubičastih se nadaju da se Jović zaustavio na vreme, utakmica je tek počela, i da je šteta naneta mišiću minimalna što bi značilo da bi napadač mogao da pomogne Fjorentini na još nekom meču pre početka pauze zbog SP u Kataru.



tagovi

Buongiorno ItaliaHviča KvarachelijaRafael LeaoRomelu LukakuPol PogbaĐan Pjero GasperiniMauricio SariLuka Jović

Obaveštavaj me

Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara