(©AFP)
(©AFP)

Buongiorno Italia: Juve na srpski pogon, SMS genije, Inzagi pred otkazom

Vreme čitanja: 7min | pon. 03.10.22. | 11:49

VMS ponovo na udaru medija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Zajedničkim snagama Dušan Vlahović i Filip Kostić su dovukli Juve do pobede koja je nedostajala više od mesec dana. Koincidencija ili vrlo važna indikacija je i činjenica da u istom periodu Vlahović nije postigao gol što upućuje na zaključak da slučajno ili posledično, kada Dušan ne pogodi mrežu Bjankoneri se pobedi ne raduju.

Izabrane vesti

Nije promaklo italijanskim medijima sve izraženija saradnja i pomoganje na terenu Kostića i Vlahovića zbog čega su ih neki definisali i kao “blizance po posebnom kalupu” za davanje golova. Toliko da su Dušan i Filip zamenili uloge, pa je Vlahović asistirao Kostiću za njegov prvi gol.

Meč sa Bolonjom je pokazao kako Kostić i Vlahović treba da budu hranjeni sa korisnim loptama, odnosno da im treba davati pasove sa tzv. forovima što im omogućuje da iskoriste njihovu brzinu, eksplozivnost i što je najvažnije da igraju licem, a ne leđima prema protivničkom golu.

Treba napomenuti i da je Alegri, pored promena u timu, ostao veran svojoj načelnoj taktici “čekaj i vidi šta će da se dogodi”. Najvažnija novina je bila adaptacija uloge Milika koji se transformisao u pomoćnika Vlahovića igrajući gotovo u ulozi ofanzivnog pleja.

Još uvek je rano za konstataciju da je jučerašnji duel bio prekretnica, ali je nedvosmisleno ukazao da igra Bjankonera i rezultati zavisi od načina na koji se iskorišćavaju komparativne prednosti Vlahovića i Kostića.

Maks Alegri je previše iskusan da bi pao u euforiju posle jedne pobede, ali je istina kada podvlači da osim Kostića i Vlahovića razliku su napravili i igrači koji su se oporavili od povreda i prilično široka lepeza igrača na koju je mogao da računa.

Nakon jučerašnje pobede, od Stare dame se očekuje da nastavi u istom stilu protiv Makabija u Ligi šampiona i protiv Milana sledećeg vikenda. Podsetimo, protiv Izraelaca Juve će moći da računa na Anhela Di Mariju, dok će morati da se snađe protiv Milana bez njega zbog dva meča suspenzije u Seriji A.

MILINKOVIĆ SVE VIŠE I ČEŠĆE GENIJE

Više nije slučajnost i retkost da uz prezime veziste Lacija i reprezentacije Srbije Sergeja Milinkovića Savića stoji atributiv “genije”, kao nekada za Dejana Savićevića. Naravno, “genijalnost” Milinkovića i Savićevića se ne iskazuje na isti način jer su različiti tipovi igrača ali je podloga ista, odnosno kapacitet da sve iznenade lakoćom, elegancijom, lepotom i rešenjima koje njihovi potezi donose ili su donosili.

Milnkovićev učinak u šampionatu posle osam kola je daleko iznad proseka za jednog veznog fudbalera: tri gola i pet asistencija, uz gomilu proigravanja i stvorenih šansi za saigrače. Nekada se čini da Sergejove lopte zaista imaju oči i dozimetar.

(©Reuters)(©Reuters)

U ovoj sezoni je Sergej listi svojih kvaliteta dodao još jedan, veoma važan za velike fudbalere: pored njega na terenu i saigrači igraju mnogo bolje i sigurnije. Danilo Kataldi je najupečatljiviji primer.

Kako vreme prolazi, Lacio sve više usvaja filozofiju svog trenera. Mauricio Sari nije bio pored terena juče (suspendovan), ali je iz lože Olimpijskog stadiona, iz ptičije perspektive, mogao da vidi bolje kako su njegovi igrači postali veoma efikasni u izlaženju iz visokog presinga sa igrom od jednog, maksimalno, dva dodira lopte.

Takođe, sudeći po načinu na koji je Lacio likvidirao Kremoneze i Speciju izgleda da su Nebeskoplavi prevazišli slabost da protiv tzv. malih klubova prave kikseve. Sportski direktor Igli Tare se upravo požalio na činjenicu da je Lacio dva puta bacio u vetar plasman u Ligu šampiona, 2017. i 2019. godine, zbog bodova izgubljenih protiv timova koji se bore za opstanak. 

INZAGI PRED OTKAZOM: PRE DVA MESECA TVRDIO DA JE KOREA BOLJI OD DIBALE

Znali smo da je Simone Inzagi stopirao dolazak Dibale jer je podrazumevao prodaju Koree, pošto je u međuvremenu stigao Lukaku u Apijano Đentile, ali nam je Gazeta ovog jutra otkrila da je i predsednik Stiven Džang, ne samo generalni direktor Bepe Marota, želeo da angažuje Dibalu i reši se Koree, plaćenog 30 i kusur miliona evra Laciju.

Sve je zaustavio Inzagi jer nije hteo da čuje da ostane bez Koree ubeđujući čelnike kluba da je Hoakin bolji igrač i da će to pokazati u ovoj sezoni. Ako je to tačno, onda za Inzagija nema mnogo nade kao trenera: ko preferira Koreu Dibali trebalo bi da promeni zanimanje.

Pošto Inzagi neće promeniti zanimanje, Inter će promeniti njega. Otkaz bi već bio uručen treneru koji je napravio jedan od najgorih startova u istoriji Intera - pet poraza na deset utakmica u Seriji A i Ligi šampiona - da se sutra ne igra meč sa Barselonom u Ligi šampiona i da na fudbalskoj pijaci postoji barem jedan trener koji bi bio adekvatan za Inter. Svi slobdni kandidati su ili preskupi (Tuhel, Poketino) ili sa nedovoljno iskustva u najjačim ligama (Kivu) ili nekompatibilni sa ambijentom Nerazura (Paulo Soza).

(©Reuters)(©Reuters)

Tako će Inzagi dobiti šansu da protiv Barselone u LŠ i Sasuola u prvenstvu spasi svoju klupu, ali i nastavi agoniju Intera koja će, ako ne bude radikalnih rezova, trajati dugo.

Inzagi je poznat po svojoj trvdoglavosti i zaljubljenosti u vlastite ideje: šest godina nije promenio stil igre, nije inovirao ništa u taktici ili formaciji i vrapci na grani znaju kako igraju njegovi timovi. Uz to ima veliku slabost prema igačima sa velikim iskustvom, harizmom ili prgavog karaktera koje ne želi ili ne sme da preseli na klupu ili isprati do izlaznih vrata. Primer Samira Handanovića, ali i ostalih igrača Nerazura koji su mnogo više za MLS nego za Seriju A, je eklatantan. Gol Dibale je u tom smislu bio zaista prst sudbine: ne samo zbog šuta Argentinca, nego mnogo više zbog tragikomične intervencije Handanovića.

SA MURINJOM I DIBALOM U RIMU SE SANJA SKUDETO

Izgled zna da prevari. Žoze Murinjo osedeo, sa bradom starom par dana, sve češće obučen kao osoba koja uzme iste stvari koje je ostavila na fotelji pre spavanja, a doskora je nosio kapute od kašmira koji koštaju nekoliko hiljada evra, sa dijametralnim ponašanjima, od ravnodušnosti i rasejanosti do ozlojeđenosti i ratobornosti, više ukazuje na osobu koja se nalazi na kraju karijere, a ne trenera koji ima i želi još toga da kaže i da fudbalu.

Protiv Intera je portugalski stručnjak još jednom pokazao lucidnost velikih fudbalskih genija, sposobnih da naprave poteze koji imaju direktne i dalekosežne efekte na tim i rezultate. Murinjo je tako dobro koncipirao igru svog tima da čak ni vođstvo Intera nije uspelo da izbaci iz ravnoteže sistem koji je postavio. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će Žoze poslati na teren tim bez klasičnog centarfora i da će ostaviti na klupi oba špica Ejbrahama i Belotija.

(©Reuters)(©Reuters)

Dibala je priča za sebe. Murinjo je sa svojim saradnicima od dolaska Dibale primenio specijalni tretman za Argentinca i poseban plan treninga: rezultati su pred očima svih, Paulo je samo jednom u svojoj karijeri počeo bolje sezonu, pre pet godina kada je posle osam kola imao na svom kontu 10 golova, sada ima četiri, ali i pet asistencija.

Drugi dragulj u rimskoj kruni Murinja je Smoling. Jedan od motiva što Murinjo ne prelazi na odbranu sa četiri defanzivca je upravo Englez koji se snalazi kao riba u vodi sa Mančinijem i Ibanjezom na bokovima, a oni su potpuno drugačiji, odnosno mnogo bolji igrači kada mogu da se oslone na bivšeg stopera Mančester Junajteda. 

PIOLI JE FUDBALSKI SARAMAGO

Stefano Pioli je svakim danom sve više fudbalska verzija slavnog portugalskog nobelovca Žozea Saramaga. Poput čuvenog pisca, italijanski fudbalski stručnjak je u više nego zrelim godinama postao majstor svog zanata.

Pobeda i igra Milana protiv Empolija je pokazala koliko je Pioli napredovao u svim segmentima: od taktike do motivacije. Samo veliki treneri mogu da izgrade takav čelični duh tima koji reaguje i u sudijskoj nadoknadi vremena na izjednačenje.

Pioli je od dolaska u Milanelo lansirao na desetine fudbalera sa strpljenjem, marljivošću i upornošću. Imao je intuiciju da promeni ulogu Kesiju, da bukvalno izmisli Kalulua kao centralnog defanzivca, da preporodi Kalabriju, izglanca vanserijske talente poput Leaa, Tea Ernandeza i Tonalija, da od Krunića napravi džokera i podari drugu fudbalsku mladost Žiruu.

(©Reuters)(©Reuters)

Drugim rečima, Pioli je postao “pisac” u čijem romanu svi mogu da postanu heroji, kao Bajo-Ture u subotu veče u Empoliju.

I kad smo već kod velikih pisaca naslov komedije Edoarda De Filipa “Ispitima nema kraja” (Gli esami non finiscono mai) se savršeno uklapa u ono što čeka Rosonere u sledećih 10 dana: dva puta Čelsi u LŠ i Juventus između u Seriji A.

Šampion Italije će morati da igra te mečeve bez prvog golmana Menjana, Teo Ernandez će sigurno preskočiti prvi meč sa Čelsijem, na desnom boku je totalna havarija, Salemekers se pridružio Florenciju na listi povređenih koji će se vratiti 2023. godine, Kalabrija je takođe van stroja a ni Kjaer nije sto posto fit.

VANJA MILINKOVIĆ PONOVO POD LUPOM

Golman reprezentacije Srbije Vanja Milinković Savić se ponovo našao na optuženičkoj klupi posle poraza Torina od Napolija. Srpskom čuvaru mreže se prebacuje da ima veliki problem sa niskim loptama, to jest da mu je veoma spora reakcija i da ne uspeva da reaguje pravovremeno i da se “spusti” dovoljno brzo da bi zaustavio šuteve koji “šišaju” travu.

Tutosport piše da trener Torina nema nameru da promeni Milinkovića jer ni Beriša ni Đemeli ne pružaju garancije. U prevodu, Milinković i sa svojim manama ostaje bolje rešenje od njih.

Međutim, poslednji Vanjin nastup je naveo upravu Torina da počne ponovo sa potragom za puzdanim prvim golmanom, tako da neće biti iznenađenje da u redove Granata u januaru stigne novi čuvar mreže. Posledično, pred Vanjom bi bila dva izbora: da prihvati klupu i status drugog golmana ili da promeni sredinu. 


tagovi

JuventusInterSimone InzagiFilip KostićDušan VlahovićMilanStefano PioliRomaŽoze Murinjo

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara