Alberto Dijaz (©FIBA Champions League)
Alberto Dijaz (©FIBA Champions League)

Alberto Dijaz za Mozzart Sport: Kad porastem, želim da budem kao Marselinjo Uertas

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.04.24. | 13:03

“Ne znam iskreno koja je njegova tajna, ali nadam se da će mi je jednog dana otkriti“, našalio se španski reprezentativac

Evroliga kao takmičenje na vrhu piramide evropske košarke nudi kvalitet koji je i dalje bez premca. Postoji uglavnom veliko poštovanje među klubovima i igračima, ipak, ono što je viđeno tokom poslednja dva dana završnog turnira FIBA Lige šampiona ima malo drugačiju notu.

Igrači svih učesnika Fajnal fora i treneri stalno su izmešani među sobom i kada govore jedni o drugima pred novinarima, oseća se posebna doza uvažavanja, pa i prijateljske bliskosti koju, naravno, na tereu zamene rivalstvom. Ali, zna se šta je teren, a šta su događaji van njega. I, kada nije fokus na parketu ili u ovom slučaju LED terenu, evidentno je da nema ustezanja i dobri odnosi među akterima daju totalno drugačiju sliku.

Izabrane vesti

Tokom ceremonije dodele individuanih priznanja za takmičarsku 2023/24, svi su se poklonili zvanično najkorisnijem igraču takmičenja Marselinju Uertasu. Kako i ne bi, kada radi stvari kakve nisu viđene kod košarkaša od 41 godine na ovom nivou. Brazilac je odigrao sezonu za pamćenje u Ligi šampiona, polufinale je završio sa 27 poena, devet skokova i sedam asistencija za 36 minuta na terenu! Još impresivnije sve to zvuči, kada se zna da će krajem maja ući u 42. godinu...

“Želim da budem kao on (smeh), da igram do 42 godine i budem kao on na parketu. Ono što radi je nešto zaista neverovatno. Svake godine postaje sve bolji, stalno radi na sebi i napreduje kao igrač. Radi stvari kojim čini da izgleda bolje na parketu nego ranije“, zastao je španski reprezentativac na početku razgovora za Mozzart Sport, pa nastavio:

“Ne znam iskreno koja je njegova tajna, ali nadam se da će mi je jednog dana otkriti“.

Upravo će kapiten Unikahe u velikom finalu (TV Arenasport, 20.00) biti zadužen za vremešnog asa koji je poput vina - što stariji, to bolji.

“Svi znaju da će biti borba, baš borba svih 40 minuta i detalji će odlučiti pobednika“, pomalo stidljivo će prošlogodišnji najbolji defanzivac Lige šampiona i jedan od najboljih igrača Unikahe.

Tenerife je ipak dobro poznat rival Unikahi, tokom sezone odigraju bar dva meča, neretko i više. Zato vredi pitati – koji će to detalji odlučiti?

“Moramo da zaustavimo MVP, Marselinja. On je šef ovog tima, a pored njega imaju sjajne igrače poput Gaja, Šermadinija i ostale. Ipak, sve polazi od Marselinja i moramo da smanjimo njegov uticaj na igru i ako to budemo uspeli, verujem da možemo da pobedimo“.

Mnogi su dovodili u pitanje Unikahinu sposobnost da premosti pritisak moranja koji se naročito stvorio nakon prošlogodišnjeg neuspeha na Fajnal foru u Malagi. Mursija se jeste držala dobro, ali je kvalitet sastava Ibona Navara ipak isplivao kada se utakmica lomila.

“Svi znaju da je u jednoj utakmici sve moguće, pogotovo na sceni kakva je ova, gde je pritisak veliki, kao i očekivanja. Sada su timovi igrali sa mnogo više želje, energije, sa više motivacije i one takmičarske tenzije. Polufinale je bilo napeto u prvom poluvremenu, ali kako je vreme prolazilo uspeli smo da se organizujemo bolje, da ostanemo mirni. Razmišljali smo i o tome šta je bilo prošle godine i nismo hteli da se taj scenario ponovi. Ali, to što je bilo ostaje u prošlosti, sada smo fokusirani samo na finale“.

Ono što Unikahinu sezonu čini karakterističnom jeste odluka španskog stručnjaka da zadrži maltene kompletnu postavu iz prošle sezone. Dario Brizuela je otišao u Barselonu, stigao je Kameron Tejlor... Koliko je to važna komponenta za eventualni uspeh i to što je, između ostalog, Unikaha trenutno na čelu tabele ACB lige?

“Mnogo to znači. Iskreno, to što smo zadržali gotovo ceo tim jako je bitna stvar za svaki projekat dugoročno. Klub je uložio ogromne napore da se to dogodi kod nas ovog leta i sada vidite rezultate toga“.

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Nedelja:

Utakmica za treće mesto, 17.00: (2,70) Peristeri (14,5) Mursija (1,55)

Finale, 20.00: (3,05) Tenerife (15,0) Unikaha (1,45)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Alberto DijazFIBA Liga šampionaUnikaha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara