Rud van Nistelroj (©AFP)
Rud van Nistelroj (©AFP)

Čuameni odneo balans iz Monaka, Van Nistelroj doneo magiju u PSV

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.08.22. | 13:02

Jedan od najzanimljivijih duela 3. runde kvalifikacija za Ligu šampiona igra se u Kneževini, gde se sastaju izrazito efikasne ekipe

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona je sve bliže. Samo šest klubova proći će kroz plej-of polje među odabrano društvo od 32 učesnika. Trenutno smo tek u trećem kolu kvalifikacija, u sklopu kojeg se odigrava dvoboj između Monaka i PSV Ajndhovena. Mnogo je indicija da će isključivo forma odlučivati u oba meča. Domaći tim ima neznatnu prednost na večerašnjem sastanku, iako je holandski vicešampion, za razliku od Monegašana, već odigrao jednu takmičarsku utakmicu u novoj sezoni.

Tim novog trenera Filipsovaca Ruda van Nistelroja pobedio je za vikend Ajaks iz Amsterdama sa 5:3 u Superkupu Holandije posle sjajne napadačke igre i stekao mnogo samopouzdanja. Ali, čak ni momci iz kneževine ne moraju da se kriju posle senzacionalnog završetka minule sezone.

Izabrane vesti

Pravo je iznenađenje što će Monako ove sezone moći da dođe do Lige šampiona. Posle 28 rundi prošle sezone u Ligi 1, Kneževi su bili na osmom mestu i imali značajan minus od devet bodova u odnosnu na vodeću trojku. Međutim, onda je pobeda od 3:0 protiv Pari Sen Žermena najavila preokret koji se nije smatrao mogućim.

20.00: (2,25) Monako (3,40) PSV (3,20)

Sastav Filipa Klemana pobedio je u devet od poslednjih deset prvenstvenih utakmica, ostao potpuno neporažen i zapravo se katapultirao na treće mesto, što mu daje pravo da se nada mestu u najjačem evropskom drštvu. Kleman, na koga se u početku gledalo prilično kritički i koji je prethodno oblikovao uspešnu eru u belgijskom Klub Brižu, dobio je potpunu podršku čelnika, koji smatraju da ekipa treba da igra važnu ulogu u predstojećoj sezoni Lige 1 i možda čak i malo iznervira šampiona.

Pre svega, pun fokus je na međunarodnom takmičenju, gde je Monako podbacio u osmini finala Lige Evrope prethodne sezone u sudarima sa Bragom. Ranije je izbačen u plej-ofu Lige šampiona protiv Šahtjora iz Donjecka. Poslednje učešće u grupnoj fazi datira iz sezone 2018/2019. Da bi se okončala četvorogodišnja suša, moraju se ukloniti još dve prepreke - potencijalno posle PSV-a na red bi došao bolji iz okršaja Union Sen Žiloaza i Rendžersa.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Činjenica da su bukmejkeri oprezni sa izraženom ulogom favorita u korist domaćih, pa čak i u prvom meču na stadionu Luj Drugi svakako je, takođe, posledica činjenice da su belo-crveni izgubili balans tokom leta prodajom Orelijana Čuamenija. Ovaj 22-godišnji vrhunski talenat pridružio se Real Madridu za nadoknadu od 80 miliona evra. Zauzvrat, uloženo je u nove igrače. Najistaknutije novajlije su svakako Minamino iz Liverpula i Embolo iz Menhengladbaha, koji bi trebalo da dodatno pojačaju ionako jaku ofanzivu.

Već na pripremama postalo je jasno da Kleman i dalje želi da igra atraktivan napadački fudbal. Obe ekipe su postigle gol u pet od sedam prijateljskih utakmica Monegašana. U protekle tri protiv Intera iz Milana (2:2), Porta (1:2) i Sautemptona (1:3) Monako je ostao bez pobede i primio nekoliko golova.

Što se tiče takmičarskih nastupa, PSV je već ispred protivnika. U spektakularnom finalu Superkupa protiv Ajaksa Filipsovci su osvojili trofej, slično kao i prošle godine. U prvoj zvaničnom duelu pošto je trener Rodžer Šmit prešao u Benfiku, PSV je pobedio aktuelnog šampiona Holandije sa 5:3 i bio je posebno impresivan. U susretu u kojem je debitovao novi kormilar Van Nistelroj, posebno se istaklo pojačanje u liku Gusa Tila, koji je sa tri gola ukrao šou od poznatijeg novajlije Luka de Jonga.

Dvadesetčetvorostruki šampion Holandije bi voleo da se ponovo kvalifikuje u grupnu fazu Lige šampiona posle sezone 2018/2019, ali to zahteva bolji međunarodni nastup nego prošlog leta. Posle poraza u plej-ofu od Benfike, crveno-beli su eliminisani i u grupnoj fazi Lige Evrope, ali su se potom plasirali bar u četvrtfinale Lige konferencije.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČEVI

Utorak

19.00: (3,30) Šerif (2,75) Plzenj (2,55)

19.45: (2,80) Ludogorec (3,05) Dinamo Zagreb (2,70)

20.00: (2,25) Monako (3,40) PSV (3,20)

20.45: (2,80) Union Sen Žiloaz (3,20) Rendžers (2,60)

21.00: (1,35) Benfika (5,50) Midtjiland (9,50)

Sreda

18.00: (1,30) Bode (5,50) Žalgiris (10,0)

18.00: (2,15) Karabag (3,20) Ferencvaroš (3,60)

19.00: (1,67) Makabi Haifa (3,70) Apolon Limasol (5,50)

20.00: (2,20) Dinamo Kijev (3,25) Šturm (3,45)

20.45: (1,20) Crvena zvezda (6,50) Pjunik (15,0)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaMonakoPSV Ajndhoven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara