Detalj sa prošlog Večitog derbija (©YouTube/MAXSport)
Detalj sa prošlog Večitog derbija (©YouTube/MAXSport)

Deseti obračun Dinama i Hajduka u poslednje dve godine, ovog puta direktno za trofej

Vreme čitanja: 2min | sub. 15.07.23. | 13:22

Meč Superkupa Hrvatske igra se od 20 časova

Po deseti put u poslednje dve godine u Hrvatskoj, ove subote (20.00) odigraće se fudbalski Večiti derbi između zagrebačkog Dinama i Hajduka. Oni će zvanično otvoriti novu sezonu, okršajem na Maksimiru za trofej Superkupa Hrvatske.

Biće to repriza prošlosezonskog Superkupa, kada su Modri došli do trofeja posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Pre njih, iz igre niko nije postigao gol, mada su Zagrepčani bili mnogo bolji i nisu ranije slavili samo zbog fenomenalnih odbrana Lovrea Kalinića.

Izabrane vesti

U prvenstvu je Dinamo prilično lako došao do šeste uzastopne, a ukupno 17 od poslednjih 18 titula. Na tabeli je ostavio drugoplasirani Hajduk 10 poena iza sebe, a da pritom Splićanima nije dao šansu da ga uopšte ugroze. U direktnim duelima Hajduk nije pobedio nijednom, na Maksimiru je gubio sa po 4:1 i 4:0, dok su u Splitu odigrali 1:1 i 0:0.

U odnosu na prošlu sezonu Dinamo su napustili samo Niko Janković (Rijeka) i Mario Ćuže (Zrinjski), s tim da su obojica prošle sezone i igrali na pozajmicama u tim klubovima. Dakle, nije otišao niko od nosilaca. Istovremeno, u Zagreb su pristigli desni bek francuskog drugoligaša Pariza Maksim Bernoer i talentovani štoper Istre Mauro Perković, koji su zbirno Modre koštali 3.200.000 evra.

20.00: (2,10) Dinamo Zagreb (3,45) Hajduk Split (3,50)

Splićani su, kao što smo već i navikli, tokom leta ponovo promenili kostur tima. Danijel Subašić je otišao u penziju, a Gerge Lovrenčič, Nikola Kalinić, Marko Foseti, Josip Vuković i još sedam fudbalera napustili su klub bez obeštećenja. Najzvučniji transferi su za sada Vadis Ođiđa Ofoe (Gent), Ismael Dijalo (Ajačio) i Leon Dadžaku (Sanderlend), iz Panatinaikosa je došao Zvonimir Šarlija, a iz portugalskog Portimonensea Fahd Mufi. Najveći transfer o kojem se spekuliše je naravno dolazak Ivana Perišića, ukoliko on raskine ugovor sa Totenhemom. Doduše, to je još uvek daleko od realizacije.

Da prošle godine nije osvojen Kup Hrvatske, pitanje je da li bi Ivan Leko i dalje sedeo na klupi Hajduka. Ovako, zadržao je svoj posao šefa stručnog štaba, posle vrlo turbulentne polusezone.

Rival danas biće mu nekadašnji saigrač iz reprezentacije Igor Bišćan, koji je u aprilu ove godine zamenio Anta Čačića. Pre Dinama, Bišćan je vodio Rudeš, Olimpiju iz Ljubljane, Rijeku i mladu reprezentaciju Hrvatske.

Novo prvenstvo Hrvatske počinje narednog petka, a tada će se ponovo sastati Dinamo i Hajduk. Isto u Zagrebu. Od poslednjih devet Večitih derbija, tri su pripala Dinamu (četiri ako računamo i prošlogodišnji Superkup, rešen posle jedanaesteraca), a samo dva Hajduku. Poslednji put su Splićani trijumfovali 20. aprila 2022. godine, na svom Poljudu.

SUPERKUP HRVATSKE

Subota

20.00: (2,10) Dinamo Zagreb (3,45) Hajduk Split (3,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Hrvatska 1Dinamo ZagrebHajduk Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara