Stručni štab Partizana na okupu
Stručni štab Partizana na okupu

Đukićev skener: Rikardo će biti otkrovenje, Nikolić nam daje alternative, Sumi fali gol, a Enakeu i Valijenteu svežina

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.07.18. | 12:05

„Partizan ima stil, tvrđi smo, ne damo protivniku da igra“, uverava trener crno-belih po povratku sa priprema

Prošle sezone varijacije, a na početku ove klasičnih 4-4-2. Jedan od osnovnih zaključaka posle tri i po sedmice rada, a dve provedene u Sloveniji, jeste da je Partizan promenio formaciju i da će se ovog leta predstaviti navijačima u drugačijem sistemu, u kome su uloge špiceva namenjene Rikardu Gomesu i Nemanji Nikoliću. Njih dvojica su iz tima istisnuli neke od glavnih protagonista lanjskog prezimljevanja u Ligi Evrope, Leandrea Tavambu i Ognjena Ožegovića i projektovani su a budu udarne pesnice u napadu na još jednu grupu fazu.

Trener Miroslav Đukić je u prvoj sezoni po povratku iz španskog fudbala najčešće forsirao 4-2-3-1, ponekad 4-4-2, s tim da Kamerunac defnitivno nije gol igrač, pred kraj pokušavao da upari njega ili Ožegovića sa Đorđem Ivanovićem, bilo je slučajeva kad su Tavamba i bivši špic Čukaričkog dejstvovali zajedno, međutim... Ako je suditi na osnovu boravka u Ptuju, Parni valjak je rešio da uloge najisturenijih igrača poveri novajlijama iz portugalskog Nasionala i subotičkog Spartaka.

Izabrane vesti

Za njih dvojicu šef sturke ima samo reči hvale.
Gomes je sposoban igrač, dobro napada u prostore, lako ostaje na lopti kad protivnik pritisne. Nedostajao mu je koji gol, ali i to će doći. Biće igrač koji će praviti razliku. On odmah vidi gol. Šutira iz svih pozicija. Konkretan je. Može da bude pravo otkrovenje. I Nikolić je kvalitetan, zna da ostane s loptom, kreće se između linija, napada odlično centaršuteve, može da preglavava u prostore u koje upada Rikardo. Daje nam dosta alternativa“, opisao je Đukić šta očekuje od novih centarforova u kome se najviše i uzdaju navijači.

gallery

Osim njih dvojice, Partizan je u dosadašnjem toku prelaznog roka anagažovao još desnog beka Gabrijela Enakea i štopera Marka Valijentea, a na kontrolnopm susretu sa Zarjom sva četvorica su prvi put zaigrala zajedno.
Vidi se odmah da je Enake vek ofanzivnog karaktera, dosta će nam doneti kad fizički bude spreman. Valijenteove osnovne karakteristike su dobar izlazak iz poslednje linije i dobra poostavka. Inteligentan je igrač, ali još nije spreman. I sa njim i sa Gabrijelom sam zadovoljan, polako ulaze u formu i stiču kondiciju“, svestan je Đukić da Rumun i Španac nisu još na očekivanom nivou.

U Partizanu su ohrabreni izdanjima Sejdube Sume na kontrolnim susretima (blizu prvog tima), radom na treninzima (kažu da je vidljiva promena voljnog momenta), a raduje ih i činjenica da su sa Čelsijem dogovorili novu jednogodišnju pozajmicu Danila Pantića, koji se sve bolje razume sa Sašom Zdjelarom na sredini terena.
Suma je odigrao odlično. Pravi razliku, radi za ekipu, to je najbitnije. Nedostaje mu da akcije završava golom. Vidi se kod njega velika želja da nam pomogne. Zadovoljan sam šta nam daje, jedino nije imao sreće da koji put zatrese mrežu“, nesvesno je, izgleda, Đukić zaboravio da je Gvinejac bio strelac protiv Honveda. „Pantić pokazuje kvalitet u poslednjoj fazi napada. Igrač koji može mnogo da pomogne. Može i da uđe unutra, ume da razigra ekipu, poseduje dobar šut. Odigrao je vrhunsku sezonu, nadamo se da će ove biti još bolji“.

Još jedan igrač je zaslužio pohvale trenera, a od uprave će biti nagrađen profesionalnim ugovorom. Reč je o Zlatanu Šehoviću, tinejdžeru na poziciji levog beka koji je tokom priprema prosto oduvao konkurenciju i izvesno će biti starter protiv Rudara 12. jula.
Momak hoće, želi, može, a mi smo mu samo otvorili put. Pokazao je veliki kvalitet, energiju i sposobnost. Ne samo da je dobro branio, već se i kvalitetno prirodavao napadu, uputio nekoliko izvrsnih centaršuteva, što je bitno, jer Partizan gaji ofanzivan fudbal. Pogotovo što sad imamo Rikarda i Nikolića, koji odlilčno napadaju bočne lopte. Nadam se da će nam to doneti dosta golova“.

Naveo je Đukić naveo da su igrači dobili tri slobodna dana po povratku za Beograd, a da će se 7. jula na terenima „Zemunela“ ekipi priključiti golman Vladimir Stojković koji je imao predah usled učešća Srbije na Mundijalu.
„Zadovoljan sam pripremnim periodom. Momci su odlično radili. Vidim da iz dana u dan igramo bolje, sve smo kvalitetnija ekipa, takmičarski dobro stojimo. Sad ulazimo u završnicu, gde bi forma trebalo da bude na vrhuncu za takmičenje u Ligi Evrope. Ekipa je dobra, takmičarska, poseduje i agresiju i kvalitet, a vidim da možemo još bolje, da ima materijala da bude još više takmičarska. Partizan ima svoj stil, to je najbitnije, bez obzira ko igra. Agresivni smo, čvrsti i tvrdi, a hoćemo da imamo loptu i ne dozvoljavamo protivniku da igra“.

Miroslav Đukić je u Sloveniju odveo 32 igrača i toliko ih vratio za Beograd. Ne sve iste, jer je u međuvremenu došao Mark Valijente, ali se u Grashopers vratio Nemanja Antonov. Opet, preveliki je to kadar da bi se s njim ušlo u sezonu.
„Problem je što imamo više od 30 igrača, potrebno je da smanjimo kadar. Pojedinci će pronalaziti klubove, neki su svesni da ovde neće imati mesta i da moraju da traže drugu sredinu, kako im ne bi prošla godina, a da ne sede ni na klupi. Nije bitno koji su to fudbaleri. Ima i onih koji će se prodati. Bitno je da su svi svesni kako neće lako izboriti mesto u prvih 11, zato su svi dobro radili kako bi ubedili trenera da im je mesto u ekipi. Tim pritiskom teraju jedni druge na boljitak“, pojasnio je šef stručnog štaba Partizana.

FOTO: FK Partizan


tagovi

Miroslav ĐukićMark ValijenteGabrijel EnakeRikardo GomešNemanja Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara