Pioli (©Reuters)
Pioli (©Reuters)

Subota u Seriji A: Pioli šalje trojicu na klupu, Bolonja overava LŠ

Vreme čitanja: 5min | sub. 11.05.24. | 12:26

U Napoliju i Milanu više razmišljaju o narednoj sezoni

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Tridesetšesto kolo Serije A se nastavlja mečevima Napoli - Bolonja i Milan - Kaljari. Za razliku od Intera koji je bio nemilosrdadn prema Frozinoneu, Napoli i Milan ne daju signale da bi večeras mogli da ginu na terenu, tim pre što u dve varoši gotovo nikog ne zanima sadašnjost već budućnost, od trenera do prelaznog roka.

Izabrane vesti

Na drugoj strani, Bolonja i Kaljari su i te kako motivisani. Tim Tijaga Mote može da obezbedi ovog vikenda i matetamatičku istorijsku kvalifikaciju u Ligu šampiona, dok bi Kaljari mogao da osvoji zlata vredne bodove u borbi za opstanak u Seriji A.

MILAN – KALJARI (20.45)

U Milanu obojenom crveno-crnim bojama se mnogo više priča o Benajminu Šešku i Seržu Konseisau nego o večerašnjem duelu sa Kaljarijem. “Rosoneri” su već obezdedili mesto u Ligi šampiona, a i drugo mesto je blindirano imajući u vidu ritam kojim plovi Juventus u poslednja tri meseca.

Menadžer slovenačkog fudbalera je u Milanu, a klub je spremio 50.000.000 evra za transfer iz Lajpciga. Mladi slovenački as je na meti brojnih velikih klubova, ali želi da završi posao oko transfera do kraja maja, pre početka Evropskog prvenstva i u tom kontekstu Milan je najozbiljniji kandidat: ima jasne ideje, spreman je da plati nemačkom klubu ozbiljnu cenu i da zadovolji ekonomske apetite Slovenca.

Što se tiče Konseisaa, Portugalac želi da se vrati u Italiju, ovaj put kao trener i Milan je njegov prioritet. Sa novim predsednikom Porta Viljašom Boašom je postignut dogovor da o budućnosti, zajedničkoj ili prijateljskom razlazu, pričaju posle finala Kupa Portugalije sa Sportingom. Milan je spreman da sačeka dve nedelje budući da se finale Kupa igra 26. maja.

Konseisao (©Reuters)Konseisao (©Reuters)

Dugi oproštaj Stefana Piolija od klupe Milana se nastavlja večeras protiv Kaljarija. Najdugovečniji trener “Rosonera” u ovom veku posle Karla Ančelotija namerava da protiv tima sa Sardinije ostavi na klupi igrače koji su ga „izneverili“, pre svih Leaa i Tea Ernandeza. Portugalac i Francuz su imali velike oscilacije u ovoj sezoni i jedan od razloga zašto je Milan ostao kratkih rukava na svim frontovima, od prvenstva preko Lige šampiona i Lige Evrope do Kupa Italije, upravo je izostanak njihovog doprinosa u ključnim mečevima.

Kaljari se bori za opstanak i svaki bod mu je fundamentalno važan. Klaudio Ranijeri se nada da bi posle Intera mogao da zaustavi na “San Siru” i Milan i pored toga što ima dosta problema u ekipi. Makumbu i Jankto su povređeni, Auđero i Gaetano nisu doputovali u Milano zbog kartona, a Viola i Mankozu su roviti, ali će stisnuti zube, ako bude bilo potrebno da uđu sa klupe.

Milan nije izgubio od Kaljarija na svom stadionu od 1997. godine (0-1, gol Mucija). Od tada, 17 pobeda “Rosonera” i samo dva remija. Međutim, Piolijeva četa je ušla u seriju od četiri meča bez pobede (tri remija i jedan poraz) i čini se da je deo igrača u glavi već na odmoru, drugi deo misli na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a treći gde će nastaviti karijeru u sledećoj sezoni.

Na drugoj strani i Kaljari je imao isti učinak kao Milan u poslednja četiri kola, tri remija i jedan poraz. Učinak u gostima je još mršaviji: Kaljari je u ovoj sezoni u gostima uspeo da pobedi samo Empoli.

Pažnja na Olivijea Žirua. Francuz je svoje prve golove u Seriji A postigao protiv Kaljarija i mogao bi da zatrese i poslednji put mrežu na Apeninskom poluostrvu protiv Sarda.

MILAN (4-3-3): Sportijelo – Kalulu, Gabija, Čau, Florenci – Musa, Rejnders, Benaser – Čukvueze, Žiru, Pulišić.

KALJARI (3-5-2): Skufet – Hacidiakos, Mina, Dosena – Nandez, Sulemana, Prati, Djola, Obert – Luvumbo, Lapadula.

NAPOLI – BOLONJA (18)

Kao i u Milanu i u Napulju se malo ko interesuje za večerašnji meč sa Bolonjom. Liga konferencija ne interesuje mnogo navijače Napolija, tim pre posle sezone u kojoj su osvojili treći skudeto. Glavne teme su ko će sedeti na klupi Azura (Pioli ili Gasperini, ili neko treći) i da li će uz Osimena sidro iz Napulja dići i Kvarachelija i zajedno sa Viktorom otići u „Grad svetlosti“ ili preko Lamanša ili na Iberijsko poluostrvo.

Kuriozitet je da je baš u ovo doba, više-manje, Aurelio De Laurentis kontaktirao Tijaga Motu sondirajući teren da li bi prihvatio klupu Napolija. Nije tajna da su Tijago Mota i Kristijano Đuntoli u odličnim odnosima. Kada je De Laurentis pričao sa Motom, bivši italijanski reprezentativac ga je pitao:„Ko će biti sportski direktor?“. Odgoro Aurelija:Zar ti nisam dovoljan ja“ bio je dovoljan Moti da shvati da je Napoli veoma rizičan za njegovu karijeru.

Vreme je pokazalo da je De Laurentis imao dobru intuiciju, a da je Mota napravio odličan izbor.

Bolonja želi da iskoristi priliku i da cementira svoj plasman u Ligu šampiona koji bi mogao da bude i matematički u slučaju da Roma ne ostvari pobedu u Bergamu, a tim Tijaga Mote izađe kao pobednik na „Maradoni“. Napoli, u teoriji, još ima šanse da se nađe u Ligi Evrope, ali imajući u vidu rezultate, atmosferu i pomirenost sa sudbinom trenera Kalcone, potrebno je baš mnogo napora da bi se i dalje verovalo u taj cilj.

Tijago Mota (©Reuters)Tijago Mota (©Reuters)

Brojevi kažu da je Napoli u poslednjih deset godina osam puta pobedio Bolonju na svom stadionu i samo jednom izgubio. Kuriozitet je i da dva tima nisu oba puta remizirali u prvenstvu od 1980. godine a meč na “Dal‘Ari” u prvom delu šampionata je završen 0:0. Takođe, Bolonja je u poslednje vreme bolje igrala u gostima nego na svom terenu o čemu svedoče četiri pobede i dva remija, uz to od februara Motina četa nije primila gol na osam mečeva. U pet najjačih liga samo je Arsenal uspeo više puta da sačuva svoju mrežu (devet).

Na drugoj strani, Napoli nije uspeo da pobedi nijendom na prethodna četiri meča na “Maradoni” (tri remija i jedan poraz). Pažnja na Matea Politana, jednu od retkih svetlih tačaka Napolija u ovoj sezoni. Kandidat za italijansku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu je postigao osam golova i udelio šest asistencija. Od italijanskih fudbalera samo je Skamaka učestvovao direktno u 14 akcija koje su dovele do gola (deset golova i četiri asistencije). Ako bi postigao gol ili napravio asistenciju Politano bi poboljšao dosadašnji najbolji sezonski učinak u dresu Sasuola pre šest sezona kada je zabeležio 10 golova i četiri asistencije.

Bolonja je došla u Napulj bez Fergusona, dok Napoli ne može da računa na Marija Ruija i Zjelinskog.

NAPOLI (4-3-3): Meret – Di Lorenco, Rahmani, Huan Žesus, Olivera – Angisa, Lobotka, Kajuste – Politano, Osimen, Kvarchelija.

BOLONJA (4-2-3-1): Skorupski – Poš, Lukumi, Beukema, Kristiansen – Frojler, Ebišer – Endoje, Fabijan, Salemekers – Zirkze.

SERIJA A – 36. KOLO

Petak

Frozinone - Inter 0:5 (0:1)

/Fratezi 19, Arnautović 60, Bjukenon 77, Martinez 80, Tiram 84/

Subota

18.00: (2,15) Napoli (3,40) Bolonja (3,40)

20.45: (1,45) Milan (3,40) Kaljari (7,00)

Nedelja

12.30: (1,63) Lacio (3,80) Empoli (5,70)

15.00: (2,30) Đenova (3,50) Sasuolo (3,30)

15.00: (3,00) Verona (3,15) Torino (2,65)

18.00: (1,17) Juventus (9,00) Salernitana (16,0)

20.45: (2,10) Atalanta (3,50) Roma (3,80)

Ponedeljak

18.30: (2,80) Leče (2,95) Udineze (2,80)

20.45: (1,57) Fjorentina (4,00) Monca (6,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

MilanNapoliKaljariBolonjaSerija A

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara