(©MN Press)
(©MN Press)

Evrope nema, Afrikanaca ima: Sadik i Suma za bodove Partizana, igra za brigu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.09.20. | 19:53

Aleksandar Popović intervencijama u prvom poluvremenu držao glavu iznad vode crno-belima koji su u nastavku savladali OFK Bačku – 2:1

Dobio jeste – oduševio nije. Ostvario je Partizan treću uzastopnu prvenstvenu pobedu, ali se još jednom mučio. Dešavanja u Humskoj na koncu 9. superligaškog kola mogla bi da se sažmu u konstataciju: ništa bez Afrikanaca. Premijerni meč posle ispadanja iz Evrope tim Aleksandra Stanojevića rešio je u svoju korist oslanjajući se na učinak fudbalera sa Crnog kontinenta.

U glavnoj ulozi Sejduba Suma. Kao protiv Šarlroe u četvrtak veče, omaleni Gvinejac je početkom drugog poluvremena napravio razliku u korist favorita. Najpre je na proigravanje Lazara Markovića centrirao na peterac da bi Nigerijac Umar Sadik otključao bravu, a odmah zatim u skoku (!), posle Markecovog centaršuta omaleni vezista omeo je rezervnog štopera Dimitrija Tomovića (startni Nemanja Zdravković se povredio u ranoij fazi), možda i kačio fudbal, za razoružavanje OFK Bačke – 2:1.

Izabrane vesti

Dva ubacivanja s boka, dva centaršuta na peterac i u razmaku od samo desetak minuta Partizan je stekao prednost. S tim što je morao da drhti do kraja, jer je Krsta Đorđević najlepšim potezom na utakmici, pravim projektilom, pokazao da su gosti iz Bačke Palanke zaslužili više nego što piše na semaforu. Sveže izbačen iz Evrope, Parni valjak je vozio sporo, da bi se nekako dogurao do sedmog ligaškog trijumfa, lišen pomoći Vladimira Stojkovića, Filipa Stevanovića i Takume Asana.


Njihovo odsustvo ne opravdava bledu partiju domaćina. Otkako je počela sezona redovno crno-beli bacaju u vodu prvo poluvreme. Kao u Kruševcu, Novom Pazaru, Surdulici, Kišinjevu, Užicu ili Šarlroi, ponovo su prespavali početnih 45 minuta. Statični, ukopani u mestu, maltene bez trka u prostor, kružili su oko kaznenog prostora kao igrači malog fudbala i da je bilo navijača sigurno bi ih u svlačionicu ispratili zvižducima. Bunker je definitivno najveći protivnik Partizana u ovom takmičarskom ciklusu, još jednom je naleteo beogradski tim na "dva autobusa" parkirana ispred kaznenog prostora i nije našao način da razbije defanzivni bedem OFK Bačke.

Štaviše, imali su izabranici Dejana Rađenovića izglednije situacije da povedu. Samo malo više odlučnosti u završnici akcija bilo je potrebno gostima da uvedu favorita u dodatne nevolje posle eliminacije iz Evrope. Kad bi se odbranili, a činili su to tako da izgleda kao najjednostavnija stvar na planeti, istrčavali bi kontre i stavljali na velike muke Aleksandra Popovića. Skoro pola sata nigde nije bilo Bačkopalančana na terenu, pokrenuo ih je Slaviša Stojanović begom po levom krilom i udarcem iznad prečke, ohrabrio Marko Pantić naciljavši sa više od 30 metara, da bi Luka Ratković posle karambola izbio sam pred čuvara mreže Partizana i pokazao nameru da izraste u mangupa.


Nije mu dao Aleksandar Popović. S početka sezone skoro ništa nije mogao da odbrani Partizanov „bonus“, međutim, izgleda da je protiv Zlatibora i večeras raskrstio sa tremom koja ga je verovatno okovala nedeljama. Paradokslano, Popović je bio među najboljim akterima Partizana u meču u kome su se pojedinci skrivali od lopte, a sve do pauze ostalo na skromnim pokušajima Lazara Markovića, Sejdube Sume i Denisa Stojkovića. Nijednu veliku šansu domaćin nije stvorio, možda zbog toga što je sve vreme igrao u širinu, nikako nije bio direktan.

Početkom drugog dela jeste. Na krilima Sume i Sadika (mogao da postigne još koji gol da nije solirao) pokazao je razliku u klasi, a u završnih pola sata i paniku. I dalje ga proganjaju duhovi prošlosti, jer nije bio u stanju da mirno zaključa meč. Posebno se to odnosi na period posle drugog gola, kad je OFK Bačka remek delom Krste Đorđevića unela neizvenost po pitanju konačnog ishoda i približavala se Popoviću. Pretio je dvaput Stojanović (jednom posle promašene lopte Vitasa, drugi put kad se štoper domaćina iskupio blokom), preko rezervista Gavirća i Zličića, ali do senzacije nije mogla.


PARTIZAN – OFK BAČKA 2:1 (0:0)

/Sadik 50, Tomović 61ag - Đorđević 78/

Beograd

Stadion Partizan

Igra se bez prisustva publike

Sudija: Nenad Minaković

Partizan: Popović – Miljković, Vitas, Banjak, Urošević – Zdjelar, Natho (od 61. Šćekić) – Marković (od 75. Čolić), Suma (od 89. Pavlović), D. Stojković (od 46. Lutovac) – Sadik (od 89. Matić). Trener: Aleksandar Stanojević.

OFK Bačka: Milojević – Veselinović, Klisura, Zdravković (od 13. Tomović), Jovanović – Eskić, Škorić – Pantić, S. Stojanović, Njamculović (od 63. Zličić) – Ratković (od 63. Đorđević). Trener: Dejan Rađenović.

SUPERLIGA - 9. KOLO

Petak

Voždovac – Radnički Niš 5:0 (2:0)

/Vujnović 7, Putinčanin 18, Milosavljević 27, Pantović 67, Stojčev 80/

Subota

TSC – Spartak Subotica 3:0 (2:0)

/Banjac 11, Lukić 43, Zec 68/

Čukarički – Mačva 4:0 (1:0)

/Ostojić 35, Kajević 53, Birmančević 73, Ndiaje 90/

Javor – Zlatibor 1:1 (1:1)

/Radivojević 40 – Janjić 11/

Radnik – Rad 4:2 (1:1)

/Makarić 3, Kričak 59, Pavlov 69, Danoski 79 – Jovanović 38, Busnić 62/

Mladost Lučani - Crvena zvezda 0:4 (0:1)

/Gavrić 37, Katai 55, Falčineli 56, Pankov 80/

Nedelja

Proleter - Novi Pazar 1:0 (1:0)

/Babić 27pen)

Napredak - Metalac 1:2 (0:1)

/Milunović 84 - Antonijević 18, Vranjanin 90+2/

Ponedeljak

Inđija - Vojvodina 0:2 (0:1)

/Bojić 59, Čović 70/

Partizan - OFK Bačka 2:1 (0:0)

/Sadik 50, Suma 61 - Đorđević 78/



tagovi

Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara