Slepi miš kao simbol grada i fudbalskog kluba Valensija
Slepi miš kao simbol grada i fudbalskog kluba Valensija

Evropski Gotam u kojem je fudbal religija (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.12.23. | 17:31

Iako žitelji Valensije godinama unazad imaju priliku da gledaju najbolju evropsku košarku u Fonteti, čari Mestalje i španski fudbal su ipak bez premca

Ako niste bili u Španiji, sigurno ste od onih koji su imali tu privilegiju čuli da je prelepa i da morate da je posetite. Možda ste čuli da Madrid i Barselona ostavljaju bez daha, da je San Sebastijan raj na zemlji, da je uživanje šetati ulicama Sevilje, da nema lepšeg osećaja od hodanja po peščanim plažama Malage... Gotovo da nema grada i sredine u ovoj zemlji sa Piriniejskog poluostrva koji ne izaziva divljenje, a ništa drugačija nije ni Valensija.

Grad poznat po narandžama, fantastičnoj arhitekturi, prelepim parkovima... Dva puta proglašavan najzdravijim na svetu zbog kombinacije zelenih površina, mediteranske klime, niskog nivoa zagađenosti vazduha, ali i društvenog života, životnog veka stanovništva. Pored svega toga, Valensija je poznata i po sportu. Pet godina je organizovala trke Formule 1, od 1999. i Moto GP-a, a u njoj stanuje jedan od najboljih fudbalskih, ali i košarkaških klubova u Španiji.

Izabrane vesti

Povod za odlazak ekipe Mozzart Sporta na špansko primorje ovoga puta bila je košarka, pošto je Crvena zvezda u 12. kolu Evrolige gostovala šampionu ACB lige iz 2017. koji, poput fudbalskog kluba, nosi ime grada. I vrlo brzo smo se upoznali sa svim lepotama trećeg najvećeg grada u Španiji.

Odmah po dolasku, ispred Manises aerodroma dočekaju vas palme. Temperatura - idealna. U decembru do 18 stepeni. Taman. Zato i širom grada u stambenim i poslovnim objektima nema ugradnih grejnih tela poput radijatora. Klima završava posao, iako se retko uključuje da greje, jer su klimatski uslovi fenomenalni.

Grad vrvi od ljudi dok ne dođe čuvena sijesta. Mada ni tada nije prazan, iako brojni lokali prave pauzu. Ne i svi, pa tokom obilaska Starog grada uvek možete da predahnete uz kafu ili piće po izboru. A vredi probati čuveni koktel Agua de Valencia, koji se pravi od soka narandže, šampanjca, vodke i džina, uz dodatak šećera po ukusu. Servira se hladan i idealno je osveženje. Naravno, morate da probate i paelju - čuveno špansko jelo koje je poteklo baš iz ovog grada.

Uz obilazak starog dela, unikatne lokalne pijace i katedrale Svete Marije, u Valensiji morate posetiti i najpopularniju turističku atrakciju, Grad umetnosti i nauke - središte muzeja i kulturnih institucija, čudo moderne arhitekture. Ovo je još jedna stvar koja ovaj španski grad čini unikatnim. A upoznavanje sa Valensijom ne može da prođe bez odlaska na Mestalju. Iako su košarkaši deo evropske elite i poslednjih godina su imali daleko više uspeha od fudbalera, zna se koji sport je broj jedan u Valensiji.

Grad umetnosti i naukeGrad umetnosti i nauke

Dan pred susret Zvezde i Valensije igralo se mnoštvo evroligaških utakmica, ali u kafićima i pabovima na TV ekranima je bio fudbal. Valensija je igrala Kup kralja protiv niželigaša Arose, a to nije moglo da se propusti. Kada je došlo vreme za meč 12. kola Evrolige, nije bilo jednostavno takstisti objasniti da vozi do dvorane Fonteta, jer nije imao pojma da se tamo nešto održava.

"Igra Valensija? Protiv koga?“, zapitao se.

FontetaFonteta

Jasno, fudbal je religija u Španiji. Pa je tako i Mestalja jedan od simbola Valensije. Tura na stadionu košta oko 13 evra, a s obzirom da vas vodič provede od tribina, preko muzeja, do svlačionica, sale za pres i na kraju do samog terena, itekako vredi. U pitanju je i najstariji stadion u španskoj Primeri koji proslavlja stogodišnjicu postojanja. Zvanično je otvoren 1923. godine utakmicom između gradskih rivala Valensije i Levantea. Trpeo je razne promene u proteklom veku, a čak je i preživeo veliku poplavu 1957. godine, kada se reka Turija izlila. Vrlo brzo je vraćen u operativno stanje i dve godine kasnije otvoren, uz novo osvetljenje, tokom čuvenog valensijanskog Faljes festivala.

Iako se kapacitet menjao tokom godina, danas zvanično tribine mogu da prime 49.430 posetilaca. To koliko su fudbaleri voljeni u gradu opisuje i podatak da je ove sezone prodato preko 38.000 sezonskih ulaznica.

Nadimak su dobili po jednom od simbola grada - slepom mišu. Ne možete mu pobeći, kao krimilanci u Gotamu (fiktivni grad iz stripova o Betmenu). Simbol slepog miša, kao zaštitnika grada, na svakom je uglu. Nalazi se na šahtama, autobuskim stanicama, zidinama u starom delu gradu, pa i na grbu Valensije. Prema legendi, kraj Đaume I od Aragona uočio je slepog miša na maču pre nego što je krenuo u pohod oslobođenja Valensije i to protumačio kao dobar znak. Tada ga je proglasio za svoj emblem i vremenom je postao zaštitnik grada, pa otuda i na logou oba valensijanska fudbalska kluba.

Duga je istorija fudbala u Valensiji, pa tako i Mestalje. Klub je osnovan četiri godine pre podizanja stadiona (1919), a prvi izbori za predsednika održani su bacanjem novčića. Srećni pobednik je bio Oktavio Avgusto Milego Dijaz. Danas je za kormilom biznismen iz Singapura Piter Lim, o kome ne vole previše da pričaju jer je mnogo obećavao, a malo toga ispunio - između ostalog i da će izgraditi novi stadion, na kojem se od 2007. ne radi zbog nedostatka finansijskih sredstava. Građevina postoji, ali pre deluje kao da su je zaposeli duhovi, nego da bi uskoro mogla da se pretvori u fudbalski hram.

Kako bilo, tokom više od veka postojanja, Valensija je šest puta bila prvak Španije (poslednji put 2004. godine), osam puta je podigla Kup kralja (poslednji put 2019. godine). Imala je uspeha i na evro-sceni, pošto je 1980. bila šampion Kupa pobednika kupova, a najuspešnija godina za klub bila je 2004., kada je pod vođstvom Rafe Benitaza osvojio titulu u Primeri i Kup Uefa, a potom mu je Klaudio Ranijeri doneo i pehar u Uefa Superkupu. Tada su Slepi miševi proglašeni i najboljim klubom sveta.

@mozzart.srbija

Obišli smo čuvenu Mestalju, dom fudbalera Valensije i jedan od najstarijih stadiona u Španiji 👋⚽ #valensija #spanija #stadion #fyp

♬ original sound - mozzart.srbija

Poslednje godine nisu bile tako blistave. Liga šampiona se na Mestalji ne igra od 2019. U par navrata je postojala i bojazan za opstanak u elitnom rangu, ali je Valensija uvek nalazila put da opstane - među najboljima joj je i mesto. Navijači su uvek bili tu i veliki su deo kluba. Statua jednog od najvernijih simpatizera, Visentea Navara Aparisija, postavljena je na tribine kada je preminuo. Na mestu na kojem je uvek sedeo - 15. red centralne tribine i sedište broj 164. Gledao je Valensiju na svim mečevima kod kuće, a putovao je i na gostovanja. Čak i kada je naprasno izgubio vid, nastavio je da podržava voljeni klub. Sin mu je pravio društvo na mečevima i prenosio mu atmosferu.

Sada Valensiju sa klupe predvodi legenda kluba, Ruben Baraha. Posle dobrog početka sezone, ekipa je upala u krizu, a baš večeras je čeka jedan od najtežih zadataka - sudar sa Barselonom (21.00). Suvišno je reći da se očekuju pune tribine, a Baraha računa na Mestalju kao veliki adut.

"Da sam navijač, želeo bih da vidim tim koji vrši pritisak na protivnika i traži način da pobedi, davajući svoj maksimum. Pred našim navijačima ćemo sigurno napraviti problem Barseloni. Moramo da znamo odakle polazimo i koji su nam ciljevi. Da ostanemo mirni kao prošle godine. Povrh svega, moramo da podržimo i guramo igrače, zbog kojih smo svi tu. Volimo ih, mnogi su rođeni ovde, mladi su i potrebni smo im."

PRIMERA – 17. KOLO

Petak

Osasuna - Rajo Valjekano 1:0 (0:0)

/Raul 90+5/

Subota

Selta - Granada 1:0 (1:0)

/Larsen 20/

Atletik Bilbao - Atletiko Madrid U TOKU

18.30: (2,00) Sevilja (3,50) Hetafe (4,20)

21.00: (5,30) Valensija (3,60) Barselona (1,70)

Nedelja

14.00: (2,70) Almerija (3,05) Majorka (2,80)

16.15: (1,75) Sosijedad (3,70) Betis (5,50)

18.30: (1,93) Las Palmas (3,35) Kadiz (4,30)

21.00: (1,30) Real Madrid (5,90) Viljareal (9,00)

Ponedeljak

21.00: (1,55) Điriona (4,10) Alaves (6,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ValensijaKK Valensija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara