Kilijan Mbape i Didije Dešan (©Reuters)
Kilijan Mbape i Didije Dešan (©Reuters)

Francuzi traže dlaku u 4:1, Danci iskupljenje za loš meč sa Tunisom

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.11.22. | 12:32

Kilijan Mbape je pod posebnom lupom u domovini pred susret 2. kola D gurpe, koji je na programu ove subote od 17 časova na stadionu 974 u Dohi

Kada jednom dostignete vrh, da biste ostali na njemu morate u svemu da tražite savršenstvo. Francuzi, kao aktuelni šampioni sveta u fudbalu, svesni su toga, pa zato pronalaze mane i u pobedi nad Australijom (4:1) na premijeri Mundijala u Kataru. Pred meč sa Danskom (subota, 17) u 2. kolu D grupe, francuski mediji su se bavili time šta treba ispraviti.

Nekako, u centru pažnje za sve, dobro ili loše, uvek se nađe Kilijan Mbape. Oko najveće zvezde Galskih petlova kruže razni tračevi, pojedincima smeta što je 24-godišnjem napadaču selektor Didije Dešan dao ključeve nacionalnog tima, i upravo to izaziva najviše polemike.

Izabrane vesti

Argumente za i protiv imaju obe strane. Mbape može da bude ponosan na podatak da je u 1. kolu izjednačio 50 godina star rekord. Imao je čak 19 kontakta sa loptom u šesnaestercu Australije, što je na šampionatima sveta poslednji put uspeo da uradi Nemac Gerd Miler, na Mundijalu 1970. godine.

Međutim, tu je i druga strana medalje. Centarfor Pari Sen Žermena je preuzeo odgovornost da izvodi sve prekide, kornere i slobodne udarce, a statistika je pokazala da su Galski petlovi bili gotovo bezopasni posle tih situacija. Možda se ne bi na to ni obraćala toliko pažnja, da pre četiri godine u Rusiji upravo prekid nije bio najjače oružje Francuske na putu ka zlatu. Osam od 14 golova su dali posle prekida, računajući i penale.

17.00: (1,92) Francuska (3,50) Danska (4,70)

Tada je za njih bio zadužen Antoan Grizman, koji je i dalje u ekipi. Krilni fudbaler Atletiko Madrida je protiv Australije na terenu proveo svih 90 minuta, ali je prekide po pravilu izvodio Mbape. Zato se, donekle opravdano, povlači teza o tome da li Dešan treba da promeni izvođača, mada je uzorak mali, a Australija je svakako tim kojem su odbrana prekida jača strana.

Doduše, isto može da se konstatuje i za Dansku, čijom odbranom gospodare po 190 centimetara visoki Joakim Andersen i Simon Kjer, odnosno Andreas Kristensen koji je visok 187 centimetara.

Ovaj ugao gledanja na večerašnji susret je posebno zanimljiv posle sudara ovih reprezentacija u junu i septembru ove godine u Ligi nacija. Tada su oba meča pripala Danskoj, sa po 2:1 i 2:0. U Parizu su Vikinzi slavili posle preokreta, a gol za 1:1 Andreas Kornelijus je postigao upravo posle kornera i loše reakcije Francuza.

Pre četiri godine Danska i Francuska su takođe bili u istoj grupi na Svetskom prvenstvu, a rezultat njihove utakmice je dugo bio tema među navijačima. Naime, oni su se sastali u trećem kolu i odigrali su veoma dosadnu utakmicu, bez golova, ali i generalno bez šansi vrednih pomena. To je bio rezultat koji je odgovarao i jednima i drugima, pošto su Galski petlovi tako overili prvo mesto na tabeli, a Dancima je bod bio dovoljan za drugo, da ne moraju uopšte da razmišljaju o tome da li će Australijanci da pobede Peruance ili ne. Doduše, Inke su tada slavile sa 2:0, pa bi Danci prošli svakako dalje i uz poraz.

Sada je druga situacija, niko još nije osigurao prolaz dalje, pa se očekuje utakmica sa mnogo više intenziteta. Vikinzi pogotovo moraju da odigraju dobro, dužni su svojim navijačima posle očajne predstave u 1. kolu. Odigrali su 0:0 sa Tunisom, nijednom nisu uspeli da zaprete skromnom rivalu, koji je bio bliži pobedi.

Eventualni poraz od Francuske neće značiti kraj takmičenja za izabranike Kaspera Hulmanda, ali onda u poslednjem kolu ne bi zavisili samo od sebe. Protiv Australije bi morali da pobede, ali i da motre jednim okom na rezultat sa meča Francuske i Tunisa.

Tomas Delejni (©Reuters)Tomas Delejni (©Reuters)

Vezista Sevilje Tomas Delejni je pre vremena završio utakmicu sa Tunisom, zaradio je povredu u samom finišu prvog poluvremena, zbog koje je na teren morao Mikel Damsgard. Delejni nije mogao da trenira u potpunosti prethodnih dana, verovatno to znači da će da propusti utakmicu sa Francuskom, ali iz stručnog štaba Danske uveravaju da će se oporaviti za nastavak turnira.

Svakako, ako ga ne budemo gledali danas, onda će na Kristijana Eriksena da padne dodatan pritisak pri organizaciji napada. Što se tiče Francuske, najveće pitanje je da li će Dešan da pošalje na teren Rafaela Varana, koji zbog povrede noge nije odigrao nijedan meč u poslednjih mesec dana. Susret sa Australijom je gledao sa klupe.

Mogao je da igra i na prvoj utakmici, bio je fit. Najvažnije je da se i fizički i mentalno oseća spremno da igra“, odgovorio je Dešan kada je upitan o spremnosti Varana.

Ono što je nažalost sigurno, levog beka Luku Ernandeza više nećemo gledati u Kataru. On je doživeo tešku povredu ukrštenih legamenata još u uvodnoj fazi meča sa Australijom, konkretno u akciji u kojoj su Francuzi primili gol. On je već otputovao u Minhen, gde je operisan i predstoji mu dug oporavak.

Trener Bajerna iz Minhena Julijan Nagelsman verovatno je čovek koji najviše psuje FIFA zbog odluke da se Mundijal održi u sred sezone. Ernandez je jedan od četvorice Bavaraca koij su se povredili igrajući za reprezentaciju, Nusair Mazraui je stradao na meču Maroka i Hrvatske, Sadio Mane je pogoršao svoje zdravstveno stanje dok je pokušavao da trenira sa selekcijom Senegala, a Leroj Sane je sa Nemcima na Mundijalu, ali je propustio susret sa Japanom zbog povrede kolena.

Ako je sujeveran, štoper Francuske i Bajerna Dajo Upamekano bolje da se pripazi večeras...

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - GRUPA D

Subota

Tunis - Australija U TOKU

17.00: (1,92) Francuska (3,50) Danska (4,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeSvetsko prvenstvo 2022Svetsko prvenstvoreprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara