Mpabe izvodi korner protiv Australije (© AFP)
Mpabe izvodi korner protiv Australije (© AFP)

Otkud Mbape izvodi kornere pored živog Grizmana?

Vreme čitanja: 2min | sub. 26.11.22. | 11:45

Napadač Pari Sen Žermena nije namestio nijedan gol na taj način, a Antoan u Rusiji čak dva

Sve je u igri svetskih prvaka izgledalo glatko. Precizni, rastrčani, uigrani... Iako su primili gol od Australije na premijeri takmičenja, Francuzi su preokretom nad Australijom (4:1) pokazali da su spremni došli u Dohu, iako ne mogu da računaju na neke od oslonaca tima (Pogba, Kante, Benzema, a onda se povredio i Lukas Ernandez).

Skoro sve je funkcionisalo valjano. Osim – prekida. Bar onih koje izvodi Kilijan Mbape. As Pari Sen Žermena je dobio status prvog izvođača kornera, a kako nijedan nije urodio plodom otvorila se diskusija da li je baš potrebno dati tolika ovlašćenja mladoj zvezdi.

Izabrane vesti

„Kilijan nije specijalista za kornere. To se vidi po njegovoj tehnici. Zašto ih onda izvodi?“, pita Matje Valbuena, nekadašnji reprezentativac Galskih petlova koji je i te kako znao da bude koristan posle kornera. „Svako mora da ima svoju ulogu u reprezentaciji. Ima Mbape toliko drugih sposobnosti, drugih kvaliteta, ali je daleko od toga da bude prvi izvođač prekida“.

Mbape nikad nije namestio gol u dresu reprezentacije. U Pari Sen Žermenu, gde ih takođe izvodi redovno, samo jedan. I to Mojeze Kenu na gostovanju Istanbul Bašakšehiru oktobra 2020. u Ligi šampiona. Zato bi možda izvođenje prekida trebalo prepustiti onom ko to bolje radi.

Prekidi su u modernom fudbalu toliko bitni da morate da uspostavite jasnu hijerarhiju, ko centrira sa leve, a ko sa desne strane. Ako je na terneu, Antoan Grizman bi trebalo da izvodi prekide, jer ima sjajan osećaj. Tek iza njega su Usman Dembele i Teo Ernandez“, dodao je Valbuena.

Da ima pravo jasno je posle podsećanja na eliminacionu fazu prethodnog Mundijala. Pri rezultatu 0:0, u meču četvrtfinala Grizman je iz slobodnog udarca centrirao na glavu Rafaela Varana za inicijalnu prednost, da bi u polufinalu iz kornera namestio odlučujući gol Samuela Umtitija protiv Belgije. Mada...

„I dalje sam ubeđen da Mbape insistira na izvođenju prekida kako bi poboljšao ličnu statistiku“, smatra Erik di Meko, bivši levi bek Marselja i Monaka.


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeKatar2022Svetsko prvenstvo 2022Kilijan EmbapeAntoan Grizman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara