Luis Suarez (©AFP)
Luis Suarez (©AFP)

Grenal i stvar prestiža: Nema uticaj na tabelu, ali tenzije ne izostaju

Vreme čitanja: 5min | ned. 05.03.23. | 22:35

Gremio dočekuje Internasional u poslednjem meču 10. kola šampionata Gaušo

Derbi Grenal, ime je koje se koristi za opis fudbalskog rivalstva između Gremija i Internasionala, dva najveća fudbalska entiteta u Porto Alegreu, glavnom gradu brazilske države Rio Grande do Sul. Sam izraz GreNal nastao je još 1926. godine kada je novinar Ivo dos Santos Martins hteo da izbegne da svaki put imena klubova piše u celosti, pa je ubrzo izmislio reč uklapanjem pojedinih slogova imena ovih klubova. Rivalstvo je napredovalo i raslo godinama, a sada već prevazilazi granice fudbala. To je postala kultna referenca i svaki stanovnik Porto Alegrea kao i stanovništvo u ostatku savezne države Južnog Rio Grandea identifikuje se sa jednom od ove dve institucije, prema već unapred ukorenjenim porodičnim, kulturnim i društvenim faktorima.

Gremio je osnovan 1903. godine od strane nemačkih doseljenika, kao klub gornje i srednje klase stanovništva uglavnom iz severnih delova grada, dok je Internasional osnovan šest godina kasnije od strane dece italijanskih imigranata, uglavnom kao boemski, studentski i klub niže klase sa idejom da svako može pronaći pripadnost u njemu, bez obzira na boju kože, nacionalnost, poreklo ili socijalni status, dok je sa druge strane Gremio isključivo primao članove nemačke nacionalnosti ili barem porekla vezanog za germane.

Izabrane vesti

U junu 1909. godine, prvi put sastali su se predstavnici oba kluba sa idejom da se odigra prijateljska utakmica. Pošto je Internasional osnovan samo dva meseca pre toga, čelnici Gremija su smatrali da je fer da oni taj meč odigraju sa drugim, rezervnim timom, dok su čelnici Koloradosa iliti Crvenih insistirali da ipak dođu sa prvom postavom. Meč je bio zakazan za nedelju 18. jula u Baišadi, jednom od krajeva Porto Alegrea. Zanimljiv podatak je da su pored glavnog sudije i njegova dva linijska pomoćnika, postojala još dva arbitra koja su sedela na stolicama iza golova sa obe strane, zato što tada nisu na okvirima postojale mreže. Meču je prisustvovalo po nekim slobodnim procenema oko 2.000 ljudi, a posle samo 10 minuta moglo se naslutiti u kom pravcu će se kretati ostatak susreta, Gremio je poveo sa 1:0 golom koji je postigao Edgar But, a do kraja poluvremena isti igrač dao je još tri gola. Utakmica se završila potpunom katastrofom Internasionala koji je poražen sa rekordnih 10:0. Ovo je ostala najveća zabeležena pobeda u derbijima za Gremio.

Kao još jedan od fenomena zabeleženih u bogatoj istoriji ovog gradskog Klasika jeste “Utakmica veka”, poznatija kao "Grenal of the Century". Meč koji je odigran 12. februara 1988. godine, bio je ukupno 297. međusobni susret ovih ekipa. Okršaj je dobio ime zbog svog predsedana i značaja. Te sezone klubovi su se sastali u polufinalu brazilske Serije A. Procenjuje se da je tog popodneva prisustvo na starom Monumental Olimpiko stadionu prelazilo brojku od 78.000 gledalaca i pored velike vrućine koja je zabeležena u Porto Alegreu, preko 40 stepeni celzijusovih. Gremio je bolje ušao u meč i u finišu prvog poluvremena poveo sa 1:0 golom Markusa Vinisijusa, dok je Internasional bio u velikim problemima i sa igračem manje od 38 minuta kada je isključen Arnaldo Sezar Koeljo. Inter se ipak nije predavao i svim snagama ušli su u nastavak meča, posle sat vremena igre konačno dolaze do poravnanja, a gol za 1:1 postigao je Nilson iz slobodnog udarca. Isti igrač je u finišu susreta potpuno preokrenuo rezultat svojim drugim golom kojim je odveo svoj tim u finale gde ih je čekala Baija.

23.55: (2,10) Gremio (3,10) Internasional (3,45)

Do danas derbi GreNal igrao se 437 puta, Internasional prednjači po broju pobeda sa 160, dok Gremio ima 139, a 138 puta meč je završen nerešenim ishodom. Za Gremijevu najveću pobedu smo čuli, a Koloradov istorijski trijumf nad gradskim rivalom dogodio se 1948. godine, kada je semafor pokazivao 7:0 u korist Crvenih. Najveća posećenost na nekadašnjem Beira Rio stadionu zabeležena je 30. maja 1971. godine kada je derbi GreNal posmatralo 85.075 gledalaca.

Sada već tradicionalno uoči poslednje runde ligaškog dela šampionata Gaušo, Internasional i Gremio noćas 23.55 izlaze na travnatu podlogu Gremio arene, kako bi zatvorili dnevni red 10. kola saveznog prvenstva. I ponovo, po nepisanom pravilu oba tima zauzimaju najviše pozicije na tabeli, s tim što ovoga su ovoga puta Trikolori na čenoj poziciji sa 25 osvojenih bodova, šest više od Koloradosa, koji se nalaze na drugom mestu sa 19 bodova.

Utakmica nema apsolutno nikakav uticaj na tabelu, naročito na lidera, ali tenzije ne izostaju uglavnom zbog ogromnog rivalstva koje postoji između timova, kao i želje da se do eliminacione faze stige bez poraza, a trenutno jedina dva sastava u šampionatu koja nisu kapitulirala, upravo su rivali Grenala.

Gremio vodi u šampionatu Gaušo, a njihova kampanja broji čak osam pobeda u devet odigranih utakmica, sa jednim remijem. Jedina utakmica sa nerešenim ishodom ekipe koju strateški predvodi Renato Gaušo odigrala se u gostima protiv Sao Luiza, kada su Trikolori nastupili sa potpuno rezervnim timom, uključujući i neke igrače iz omladinske sekcije.

Pored toga, Gremio može da se pohvali najboljim napadom u takmičenju, sa 20 postignutih golova, pored toga što ima i najbolju odbranu sa samo četiri primljena gola. Najbolji strelac u dosadašnjem delu prvenstva sa pet postignutih golova je urugvajska legenda Luis Suarez. Kod kuće, na arena Gremio, tim je pobedio sve četiri utakmice koje je odigrao, postigavši tom prilikom 12 uz samo jedan primljeni gol.

Uprkos dugom nizu nepobedivosti, od prošlogodišnjeg šampionata Serije B, Gremio se nije susreo sa timom koji ima takvu moć kao Internasional. Kolorado je na drugom mestu sa 19 bodova, ostvarenih iz pet pobeda i četiri remija. Tim Manoa Menezesa postigao je 17 i primio samo pet golova.

Inter dolazi iz tri uzastopne pobede u takmičenju, kada je pobedio Brazil de Pelotas u gostima, Sao Žoze kao i Aimore, igrajući u gostima. To je tim sa malo drugačijim karakteristikama od Gremija. Protiv manjih timova, to je svakako propozicioni tim, ali u ovoj vrsti igre između velikih klubova Inter teži da igra grublji i ofanzivniji model igre. Internasional ima veoma brze igrače, posebno na bokovima. Ima veoma mobilnu napadačku trojku i ofanzivne tranzicije će biti glavno oružje za igru protiv Gremija.

Poslednji njihov obračun dogodio se 24. marta prošle godine upravo na ovom istom stadionu kada su Koloradosi kao gosti slavili minimalnim rezultatom. Ipak, to nije bilo dovoljno da se nadoknadi rezultatski deficit koji je Gremijo stvorio samo par dana ranije na Beira Riju, kada je odneo ubedljivu pobedu rezultatom 3:0, što mu je omogućilo da se i pored minimalnog poraza u revanšu finala, okiti 41. zlatnim odličjem šampionata Gaušo.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i nova šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

BRAZIL, GAUŠO - 10. KOLO

Subota

Kašijas - Ipiranga Erešim 3:0 (0:0)

Sao Žoze - Avenida 2:2 (0:1)

Esportivo - Žuventud 1:3 (1:2)

Nedelja

Brazil de Pelotas - Sao Luiz 1:0 (1:0)

Aimore - Novo Hamburgo U TOKU

23.55: (2,10) Gremio (3,10) Internasional (3,45)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilGremioInternasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara