Navijači Hajduka spremaju novi spektakl na Poljudu (©Reuters)
Navijači Hajduka spremaju novi spektakl na Poljudu (©Reuters)

Hrvatski klasik: Hajduk mora na sve ili ništa, Dinamo bi pobedom već mogao da hladi šampanjac

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.10.22. | 09:45

HNL: Dinamo ima velikih osam bodova više od Splićana pred veliki derbi danas (18.00) na Poljudu. Domaćin bez napadača Nikole Kalinića, sve oči uprte u Marka Livaju. Modrima u mislima duel sa Milanom na Maksimiru u utorak

Činilo se tokom leta da će ove sezone Dinamo imati ozbiljnog rivala u Hajduku. Splićani su najavili borbu za titulu osvajanjem Kupa Hrvatske, na startu evropske avanture izbačena je Vitorija iz Gimaraisa, ali žreb nije bio uz tim s Poljuda u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Stigao je Viljareal u plej-ofu i tu je bio kraj nadanja. Ubrzo je smenjen litvanski stručnjak Valdas Dambrauskas. Kestenje iz vatre morao je da vadi mladi trener Mislav Karoglan.

S druge strane, Dinamo gazi u prvenstvu, ima 11 pobeda, a samo je Varaždin uspeo da osvoji bod protiv učesnika Lige šampiona. Modri su dobili Čelsi, kumovali otkazu za Tomasa Tuhela, a u elitnom takmičenju i dalje se bore u jakoj grupi sa Milanom, Salcburgom i Plavcima iz Londona.

Izabrane vesti

Danas (18.00) je praznik fudbala u Splitu, igra se najveći derbi u Hrvatskoj, sudar Hajduka i Dinama koji bi mogao da bude i presudan u trci za krunu. Iako je prošla tek trećina šampionata (12 od 36 kola), prednost od osam bodova Modrih u odnosu na Splićane kapital je koji daje gostima mirniji ulazak u veliki derbi. Pobeda četa Anta Čačića bi već odškrinukla vrata novog trofeja. Šampanjac bi već mogao da se hladi na Maksimiru.

18.00: (3,25) Hajduk (3,30) Dinamo Z. (2,25)

Derbi je uvek više od igre, ali je pritisak je na domaćinu. Torcida će biti 12. igrač Hajduka, ali kvalitet je na strani Dinama. Ljuti rivali su već dva puta igrali ove sezone. Oba puta su kao pobednici izašli Zagrepčani. Dinamo je osvojio Superkup u predigri sezone posle boljeg izvođenja penala, a u prvenstvu je bilo 4:1 za šampiona, iako su Splićani vodili na poluvremenu. Hajduk nije poražen od velikog rivala na Poljudu od septembra 2020. godine. Protekle sezone u dva derbija na splitskom stadionu pao je samo jedan gol, i to u mreži Dinama. Gol za pobedu delo je povratnika na Poljud, Nikole Kalinića.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 11 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------

Mislav Karoglan je preporodio Hajduk koji je vezao četiri pobede, od toga tri u prvenstvu. Ne briljiraju Splićani, ali se bodovi pišu. Prošle nedelje su dobili u gostima Goricu golom Marka Livaje u osmom minutu sudijske nadoknade (1:0). Pre toga je najbolji igrač Hajduka promašio jedanaesterac, ali se iskupio u poslednjim trenucima meča. Domaćin nema evropske obaveze, dok su misli Zagrepčana sigurno uperene u utorak (21.00) na Maksimir kada stiže Milan u petom kolu Lige šampiona.

"Derbi s Hajdukom gledam kao generalku za Milan", rekao je Ante Čačić u najavi utakmice na Poljudu.

Čačić ima problema sa sastavom. Petorica imaju virus. Nevistić, Bulat i Emreli sigurno će propustiti derbi, dok su Ljubičić i Štefulj pod znakom pitanja. Takođe, Oršić i Mišić vratili su se posle povreda, Oršić je propustio dvoboj s Varaždinom, ali trebalo bi obojica da budu potpuno spremna za novi obračun na Poljudu. U napadu je siguran Bruno Petković.

"Ne mislim da će ova utakmica rešiti prvenstvo. Ne treba misliti da je gotovo bez obzira na bodovnu razliku", tvrdi Čačić, prenosi portal germanijak.hr.

Svesni su u taboru Hajduka da im samo pobeda donosi neizvesniji šampionat i priključak za Dinamom.

Sigurno da nam motivacija za ovu utakmicu ne treba, treba nam samo dobra priprema. Dinamo ima širok kadar, ali većinom im igraju 12-13 igrača. Treba da gledamo sebe i verujem da je moj tim najbolji. Razmišljamo samo o tome kako pobediti i povećati pritisak na vodeće ekipu. Vidim snagu svog tima u nekoliko segmenata, ali neću o tome. Što se tiče Dinama, znamo sve o njima, reč je o kvalitetnoj ekipi”, rekao je Hajdukov trener Karoglan.

U odnosu na prošlu utakmicu trener Hajduka opet može da računa na Marka Fosatija i Đerđa Lovrenčiča koji su odradili suspenziju zbog tri žuta kartona, kao i na Kristijana Dimitrova koji je u Kup utakmici protiv Tehničara dobio crveni karton. Karoglan je potvrdio da u konkureniciji sigurno neće biti iskusnog napadača Nikole Kalinića koji se još nalazi u procesu rehabilitacije.

HRVATSKA 1 – 14. KOLO

Petak

18.00: (3,25) Hajduk (3,30) Dinamo Z. (2,25)

Subota

15.00: (2,15) Lokomotiva Z. (3,35) Gorica (3,50)

17.10: (3,20) Varaždin (3,25) Osijek (2,30)

Nedelja

15.00: (2,50) Istra (3,20) Šibenuik (2,95)

17.10: (2,85) Slaven (3,10) Rijeka (2,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

HNLHrvatskaHrvatska 1Hajduk Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara