Fubaleri Španije slave gol Danija Olma (©Reuters)
Fubaleri Španije slave gol Danija Olma (©Reuters)

Ima li mesta za Moratu? Japanci moraju na sve ili ništa, Asanu opet uloga džokera

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 13:34

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa E: Španija ne sme da izgubi od azijske selekcije ako želi da bude sigurna u osmini finala

Četa Luisa Enrikea razbila je Kostariku sa 7:0 na otvaranju Mundijala, tik-ataka igra bila je praznik za oči, selekcija iz Srednje Amerike je delovala smešno u odnosu na Furiju koja je izbušila mrežu Kejlora Navasa. Španci su bili solidni protiv Nemaca, ali su u finišu primili gol (1:1), pa nisu sigurni za osminu finala. Protiv Japana večeras (20.00) na stadionu Kalifa u Dohi potreban je bod za narednu fazu, a pobeda će da obezbedi prvo mesto.

Japanci nemaju izbora, posle poraza od Kostariike moraju da slave u prestonici Katara ako žele među 16 najboljih selekcija na planeti. Enrike je u prve dve utakmice igrao sa 17 igrača. Protiv Kostarike i Nemačke u prva dva meča nije bilo klasične devetke od starta. Golom protiv Pancera, Alvaro Morata se kandidadovao da počne meč poslednjeg kola grupne faze. Ako se nekadašnji trener Rome i Barselone odluči za napadača madridskog Atletika, iz prve postave će verovatno otpasti Marko Asensio. Feran Tores i Dani Olmo su bili odlični na prve dve utakmice protiv Kostarikanaca i Nemaca.

Izabrane vesti

Japanci imaju problema s povredama. Pod znakom pitanja su Takehiro Tomijasu, Hiroki Sakai i Vataru Endo. Kapiten Maija Jošida igraće 125. put u dresu selekcije. Takuma Asano je oba meča grupne faze protiv Nemačke i Kostarike igrao u nastavku. Nekadašnji fudbaler Partizana i sada bi mogao da bude džoker i da čeka šansu u drugih 45 minuta.

20.00: (8,00) Japan (4,00) Španija (1,50)

Španci nikada nisu poraženi od azijske selekcije na Mundijalima. Jedini neuspeh se dogodio protiv Južne Koreje 2002. godine, kada je pao u penal seriji. Ove dve reprezentacije su dosad odigrale samo jedan prijateljski meč i to pre 21 godine, kada je Furija slavila sa 1:0.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

KALKULACIJE PRED POSLEDNJE KOLO GRUPE E

ŠPANIJA: Prolazi ako ne izgubi od Japana. U slučaju neuspeha ide dalje pod uslovom da bude remi na susretu Nemačka – Kostarika. Ako jedan od ta dva tima dobije, a Španija izgubi, odlučivala bi gol-razlika. Tu je Crvena furija u prednosti, zbog 7:0 na otvaranju sa Tikosima. U posebnom slučaju (da Nemačka dobije 7:0, a Španija izgubi 1:2) onda bi se umešao fer-plej i odlučivao bi manji broj žutih kartona.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ŠPANIJA DA BUDE ŠAMPION SVETA JE 9,50.

NEMAČKA: Postoji nekoliko scenarija. U svakom Nemačka mora da pobedi Kostariku, ali joj to nije dovoljno. U prvom, potrebno je da Španija bude bolja od Japana. Ako bi na tom susretu bilo nerešeno, onda bi Flikova ekipa morala da dobije Kostariku makar s dva razlike. Nemacima pobeda od 1:0 „važi“ samo ako Japan i Španija odigraju 0:0. Onda bi Elf prošao na osnovu većeg broja golova od Azijata. Ako Japan dobije Španiju, a Nemačka Kostariku gledala bi se gol-razlika evropskih selekcija i to je Enrikeov sastav u u prednosti, zbog 7:0 na premijeri.

Postoji i specijalni slučaj: da Španija izgubi 1:2, Nemačka dobije 7:0. Onda bi evropski timovi imali po četiri boda, identičnu gol-razliku (plus šest), isti broj datih i primljenih golova, odlučivao bi fer-plej kriterijum, a tu su trenutno Španci u prednosti.

20.00: (20,0) Kostarika (12,0) Nemačka (1,12)

JAPAN: Ide dalje pobedom nad Španijom. U slučaju nerešenog rezultata, ne bi mu odgovarala pobeda Kostarike nad Nemačkom, kao ni trijumf Pancir divizije od dva ili više golova razlike.

KOSTARIKA: Ide dalje pod uslovom da pobedi Nemačku. Ako odigra nerešeno, morala bi da sačeka poraz Japana.

***U slučaju istog broja bodova, prvi kriterijum na Mundijalu je gol-razlika, zatim broj datih pogodaka, međusobni susreti, a ako i to bude izjednačeno odlučuje fer-plej (žuti karton donosi minus bod, dva žuta kartona – 3, direktan crveni karton – 4, žuti karton i direktan crveni – 5. Ako i to bude izjednačeno, žreb odlučuje rivala u osminu finala.

--------------------------------

JAPAN – ŠPANIJA, 20.00

DOHA

Stadion: Kalifa

Sudija: Viktor Gomes (Južna Afrika)

JAPAN: (4-2-3-1): Gonda – Jamane, Itakura, Jošida, Nagatomo – Moria, Endo – Kamada, Doan, Soma – Ueda

ŠPANIJA: (4-1-2-3): Simon – Karvahal, Rodri, Laport, Alba – Buskets – Gavi, Pedri – Tores, Morata, Olmo

SVETSKO PRVENSTVO U KATARU – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA E

20.00: (8,00) Japan (4,00) Španija (1,50)

20.00: (20,0) Kostarika (12,0) Nemačka (1,12)

***kvote su podložne promenama



tagovi

fudbalska reprezentacija JapanaFudbalska reprezentacija ŠpanijeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara