Infantino želi Mundijal na svake tri godine

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.12.22. | 01:19

UEFA i KONMEBOL protiv skraćivanja pauze imeđu turnira, prvi čovek FIFA ima podršku iz Azije i Afrike

Predsednik FIFA Đani Infantino ima želju da se svetsko prvenstvo u fudbalu održava na svake tri godine, što je deo njegovog plana revolucije međunarodnog fudbala, tvrdi Dejli Mejl. Prvi čovek svetske kuće fudbala ohrabren je komercijalnim i sportskim uspehom Mundijala u Kataru, smatra i da je organziacija turnira tokom zime promenila igru na pozitivan način, te da je fudbal pokazao da može da nastavi da raste i da se globalizuje.

Iako su ga obeležile brojne povrede igrača, zbog činjenice da se Mundijal igrao usred sezone, u Kataru je viđen pravi spektakl iz rekordne prihode od oko sedam milijardi evra, što je povećanje od oko 960 miliona evra u odnosu na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Takođe, čelnik FIFA Čak i da ova Infantinova želja urodi plodom, bilo kakva zvanična promena kalenadara moguća je tek nakon Mundijala 2030. godine, pošto su u toku razgovori sa zainteresovanim stranama u međunarodnom kalendaru od 2024. do 2030. godine. Sa druge strane, Infantino smatra da će imati dovoljno vremena da sprovede revoluciju s obzirom da je prošle nedelje saopštio da namerava da bude na čelu FIFA puna tri mandata, što znači da bi na funkciji bio do 2031. godine.

Izabrane vesti

Ipak, očekuje ga velika borba, pošto u ovom trenutku UEFA i južnoamerički KONMEBOL udruženo dejstvuju protiv ideje o skraćenju pauze između Mundijala. Podsetimo, Arsen Venger je nedavno predložio da se svetska prvenstva igraju na svake dve godine, što je izazvalo negativnu reakciju čelinika evropskog i južnoameričkog fudbala. Veruje se da oni biti i protiv i Infantinove ideje.

FIFA za sada ništa ne želi javno da kometariše, ali deluje da su u svetskoj kući fudbala prilično odlučni da uvedu velike promene u vezi sa reorganizacijom postojećeg kalendara.


tagovi

Đani InfantinoKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara