(©Star sport)
(©Star sport)

Jedan, a tako vredan – Nišlije pobegle iz zone ispadanja

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.02.24. | 18:59

Radnički savladao Javor golom Jusufa Bamidelea i preskočio Železničar pri dnu tabele (1:0)

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Kako beše glasi ona stara kineska – da i put od hiljadu milja počinje jednim korakom... E taj prvi fudbaleri Radničkog načinili su pobedom nad Javorom u 21. kolu Mozzart Bet Superlige, dovoljno da, za početak, preteknu Železničar iz Pančeva i pobegnu iz zone direktnog ispadanja na tabeli.

Izabrane vesti

A da će put biti dugačak, to je jasno, jer upravo današnji (Javor) i budući protivnik (IMT) „beže“ za po bod, a Nišlije su i dalje daleko od igre kakvoj teže. Za ovu pobedu (1:0) bio im je dovoljan jedan trzaj glavom Jusufa Bamidelea, za seriju dobrih rezultata biće neophodno mnogo više. Javor je doživeo peti uzastopni prvenstveni poraz, takođe peti vezani na gostovanjima, pa i njemu voda stiže do grla... 

Novo na Čairu – ne radi nijedan od dva semafora. Ko je hteo, morao je ručno da meri vreme. Prvo poluvreme prekinuo je na kratko pas koji je utrčao na teren i koga je brazilski internacionalac u redovima gostiju Leandro Pinto izneo u čairski park, van granica stadiona. Na tribinama, Meraklije su razvile transparent kojim negoduju zbog održavanja košarkaškog Kupa u gradu u kome su, kako su napisale, propali svi sportovi... Elemenata koliko hoćeš za jednu živopisnu reportažu kakve su se u zlatna vremena novinarstva pisale sa nižerazrednih fudbalskih utakmica.

Sportski deo priče: bez povređenih Ada, Faja, Jamkama, Bakića, Radnički je promenio formaciju i prvi put otkako ga vodi Nikola Trajković počeo utakmicu sa četvoricom u poslednjoj liniji. Goste je sa klupe predvodio Milovan Milović, Radovan Ćurčić je zbog nagomilanih kartona sedeo u loži i odatle gledao debi stasitog Jamajčanina Trivantea Stjuarta, pristiglog u finišu prelaznog roka iz Salernitane.

Gosti su već u prvih desetak minuta zaradili tri žuta kartona, počevši utakmicu pregrubo, ali Radnički se dugo mučio da dođe do igre. Imao je Vanja Ilić posle minut i po dobru priliku, no šutirao je pored gola, baš kao i dvadesetak minuta kasnije, kada mu je Andreja Stojanović stvorio višak. Između toga, jeste Vukić bio pokretljiv, Stajić vrlo požrtvovan na svim delovima terena, Bamidele svakim kontaktom sa loptom pokazivao da se radi o pojačanju prefinjenog znanja, ali nije bilo konkretnih akcija. Na drugoj strani, Bosić je predstavljao permanentnu opasnost, dok je gore pomenuti napadač solidno uštopovan od odličnih Vojnovića i Petrovića, makar je u 14. minutu imao preteći pokušaj preko gola.

Radnički je poveo u 25. minutu, a ne zna se šta je kod toga gola bilo lepše. Hirurški precizan centaršut Andrije Lukovića ili zaveslaj kroz vazduh Jusufa Bamidelea, koji je malo pre toga na kratko promenio krilne strane sa Vanjom Ilićem. Odneo je svoje čuvare, a loptu toliko silovito udario glavom, da je Manojlovića maltene „uneo“ u gol. Njegov već drugi pogodak ove polusezone, otkako je stigao iz portugalskog Estorila. To je pojačanje!

Bila je ovo utakmica bez mnogo uzbuđenja, kako u završnoj fazi prvog, tako i u drugom poluvremenu. Više pažnje privlačio je sudija Momčilo Marković, pustivši nešto grublju igru, nego fudbaleri oba tima dobrim akcijama. Nije lako biti ispod nivoa ovako nekvalitetne utakmice, ali Markoviću je, eto, i to uspelo.

Pokušao je Javor da napadne preko svog levog krila, gde je „na škrge“ disao Marko Petković, ali je pokušaj Miletića izblokirao Vojnović. Radnički je pokušao da iskoristi nesporazum Obradovića i Manojlovića, ali je loptu počistio Leandro, a Nišlije su drugo poluvreme odigrale bez udarca u gol.

Sa ozbiljno suženom rotacijom, gde trener Trajković jedva da je imao koga da ubaci u igru, a pod traumom dve jesenje utakmice kada su u sličnoj situaciji primale gol duboko u sudijskoj nadoknadi i ostale bez četiri boda, nekako su sačuvale ova tri i slavile posle dužeg vremena.

RADNIČKI – JAVOR 1:0 (1:0)

/Bamidele 25/

Niš. Stadion Čair.

Gledalaca: 700.

Sudija: Momčilo Marković (Beograd).

Žuti kartoni: Stojanović, Ilić, Stajić, Luković (Radnički), Marjanović, Bosić, Leandro, Stjuart, Selenić (Javor).

RADNIČKI (4-2-3-1): Vasiljević 6.5 – Petković 6, Vojnović 7, Petrović 7, Stojanović 6 – Stajić 6.5, Luković 6.5 – Ilić 6 (od 90. Smajlagić), Mesarović 6 (od 70. Stojković), Bamidele 7 (od 77. Cvetković) – Vukić 6.5.

JAVOR (4-2-3-1): Manojlović 6 – Ilić 5.5, Leandro 6.5, Obradović 5.5, Miletić 6.5 – Marjanović 6 (od 90+2. Selenić), T. Petrović 5.5 (od 80. Eliomar) – Dolmagić 5 (od 46. Mićić 5.5), Gojković 5.5 (od 88. L. Petrović), Bosić 6 – Stjuart 5.5 (od 80. Ratković).

Igrač utakmice: Jusuf Bamidele (Radnički) 7.

MOZZART BET SUPERLIGA - 21. KOLO

Subota

Novi Pazar - Crvena zvezda 0:3 (0:2)

/Dragović 9, Kanga pen 40, Endiaje 81/

Partizan - IMT 5:2 (2:0)

/Severina 25, Kovačević 45, Zahid 67p, Kastiljo 86, Goh 90 - Radočaj 49, M.Luković 81/

Čukarički - Železničar 2:1 (0:1)

/Docić 74, Stojanović 87 - Grgić 44/

Nedelja

Radnički 1923 - Vojvodina 2:1 (1:0)

/Vižđi 19, Ristić 85p - Zukić 64/

Spartak - Mladostt 0:1 (0:0)

/Frajdej 68/

Radnički Niš - Javor 1:0 (1:0)

/Bamidele 25/

TSC - Radnik 1:0 (0:0)

/Đakovac 70pen/

Ponedeljak

17.00: (2.20) Voždovac (3.35) Napredak (3.35)





tagovi

JavorRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara