Ivan Jovanović i Mijat Gaćinović (©YouTube, ©Reuters)
Ivan Jovanović i Mijat Gaćinović (©YouTube, ©Reuters)

Jovanović protiv Gaćinovića: Utakmica decenije - meč za titulu u Grčkoj

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.04.23. | 13:54

Panatinaikos dočekuje AEK (nedelja, 19) u derbiju 33. kola šampionata, a pobeda na ovom meču praktično vredi 3,5 poena zbog propozicija takmičenja

Jedan Srbin će da bude krunisan na kraju sezone u novog šampiona Grčke, drugi će da pati. Da li će se na kraju radovati trener Panatinaikosa Ivan Jovanović ili krilni napadač AEK-a iz Atine Mijat Gaćinović? Odgovor na to pitanje mogao bi da nam pruži direktan okršaj atinskih velikana, koji je na programu ove nedelje od 19 časova u okviru 33. kola.

Pred susret na stadionu „Apostolos Nikolaidis“ sve je otvoreno. Žuti i zeleni su na deobi liderske pozicije, imaju po 75 poena, 12 više od najbližeg pratioca Olimpijakosa.

Izabrane vesti

Zato, grčki mediji večerašnji derbi nazivaju „Utakmicom decenije“. Jer, Panatinaikos čeka 13 godina na titulu, a Aek je od tada osvojio samo jednu, 2018. godine. Dugo, predugo su oba kluba u senci gradskog rivala Olimpijakosa.

Kada je letos pred Jovanovića uprava stavila zadatak „titula ili rastanak“, mnogi su pomislili da je reč o nerealnom cilju. Međutim, zeleni su igrali sjajno tokom većeg dela sezone, u jednom momentu su imali veliku prednost na tabeli, ali se u plej-ofu ona istopila.

19.00: (2,80) Panatinaikos (2,95) AEK Atina (2,80)

Sada je Panatinaikos drugi na tabeli, jer u slučaju istog broja poena odlučuju međusobni dueli. Do sada su se lideri sastali tri puta, Panata je trijumfovala kod kuće sa 2:1, AEK sa 1:0, a jednom su na terenu žutih odigrali 0:0. Razliku među njima pravi taj jedan gol AEK-a u gostima.

Dakle, pobeda u današnjem derbiju ne vredi tri, već 3,5 poena, a gostujućoj ekipi u neku ruku odgovara i nerešeno. Jovanovićevi izabranici su definitivno pod većim pritiskom da traže pobedu, jer njih čeka i malo teži raspored u preostala tri kola nego AEK.

Obe ekipe će igrati protiv Olimpijakosa, ali samo će Panatinaikos da gostuje. Uz to, zeleni imaju i duel sa PAOK-om, a AEK igra u poslednja dva kola protiv Arisa i Volosa.

------------------------------

RASPORED DO KRAJA ŠAMPIONATA GRČKE

33. kolo

Panatinaikos – AEK

34. kolo

AEK – Olimpijakos

Panatinaikos – PAOK

35. kolo

Aris – AEK

Olimpijakos – Panatinaikos

36. kolo

AEK – Volos

Panatinaikos – Aris

------------------------------

Gaćinović će se danas naći u centru pažnje, s obzirom na to da je prošle sezone igrao baš za Panatinaikos, kao pozajmljeni igrač Hofenhajma. Zeleni letos nisu imali 1.000.000 evra da daju Nemcima za obeštećenje ili su procenili da je to previše, AEK je zato reagovao i sada srpski internacionalac nosi žuti dres.

Počeo je Gaćinović sjajno jesenas, do sredine novembra je nakupio po četiri gola i asistencije, ali ga je posle toga povreda prepona udaljila na dva meseca od terena. Otkad se vratio postigao je bivši igrač Vojvodine još četiri gola, tri u ligaškom delu i jedan u plej-ofu, pre nedelju dana u pobedi nad Olimpijakosom (3:1). Standardan je u prvoj postavi i verovatno ćemo i večeras da ga gledamo od početka meča na terenu.

S obzirom na to da je reč o krucijalnoj utakmici, Fudbalski savez Grčke se odlučio za već učestalu praksu da angažuje inostranog arbitra, Portugalca Artura Soaresa Dijasa. Reč je o jednom od najcenjenijih sudija u UEFA, gledali smo ga ove sezone i u Ligi šampiona i u Ligi Evrope, a nedavno je delio pravdu na meču Sevilje i Mančester Junajteda u Andaluziji. Dijas je letos dolazio i u Beograd, sudio je meč Crvene zvezde i Pjunika (5:0) u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

GRČKA 1 (PLEJ-OF) – 33. KOLO

Nedelja

19.00: (1,12) Olimpijakos (10,0) Volos (16,0)

19.00: (2,80) Panatinaikos (2,95) AEK Atina (2,80)

19.00: (1,75) PAOK (3,50) Aris (5,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1PanatinaikosAEK AtinaIvan JovanovićMijat Gaćinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara