Hari Kejn (Foto: Reuters)
Hari Kejn (Foto: Reuters)

Kejnov prvi veliki intervju u Minhenu: Želim da pobeđujem uvek i u svakom takmičenju, zato sam došao ovde

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.08.23. | 05:45

Najskuplje pojačanje u istoriji bavarskog giganta govorilo o očekivanjima i ciljevima u novom klubu, teškom porazu od Lajpciga na debiju, razlozima zbog kojih je napustio Totenhem

 Jeste ga čekao godinu dana, ali je najbitnije da ga je na kraju dočekao! Posle ogromnih napora da obezbedi njegov potpis, Bajern je krajem prošle nedelje završio višemesečnu misiju dovođenja Harija Kejna. Želeo ga je prošlog leta, video ga kao idealnu zamenu za Roberta Levandovskog, ali nije uspeo da se dogovori sa Totenhemom pa je čitavu sezonu bacio niz vodu.

Ovog avgusta ga je pak dobio, istresao je okruglo 100.000.000 evra za njegovu slobodu, probio sve granice dosadašnjeg granice zbog engleskog napadača, oborio klupski rekord u visini obeštećenja i obezbedio oružje potrebno za pohod na Ligu šampiona. I u startu dobio upozorenje od Lajpciga da sam Kejnov dolazak možda nije garancija uspeha. Deklasirali su Bikovi šampiona Nemačke u Superkupu, ponizili ga na Alijanc areni i naterali doskorašnjeg napadača Totenhema da na prvi trofej u karijeri pričeka još neko vreme.

Izabrane vesti

U prvom velikom intervjuu od dolaska u Minhem, kapiten engleske reprezentacije osvrnuo se na bolan poraz od Lajpciga u debitantskom nastupu za bavarskog giganta, ali i na razloge zbog kojih je odlučio da posle 19 godina napusti Totenhem, ciljevima u novoj sezoni...

Prvo o propuštenoj prilici da osvoji premijerni trofej u karijeri.

"Spremni smo da uzvratimo. Kao profesionalac, uvek želite da se iskupite već na sledećoj utakmici za poraz poput ovog na svom stadionu. Radujem se početku Bundeslige. Uzbudljivi dani su iza mene. Uspeo sam da malo upoznam svoje saigrače na treningu. Vreme je bilo savršeno", rekao je Kejn na startu intervju za nemački Skaj Sports.

Priliku da konačno osvoji odličje Englez je propustio i sledeću će morati da sačeka neko vreme, ali šansu da postigne premijerni gol za Bajern imaće već u petak na otvaranju Bundeslige protiv Verdera.

"Osećam se spremno, imao sam dosta treninga i utakmica u poslednje vreme. Ne sa momcima u Bajernu, ali sam završio kompletne pripreme. Naravno da želim da postignem golove već u prvoj utakmici. Ali u mojoj karijeri uspeh tima je uvek bio najvažnija stvar. Nadam se da mogu da pomognem golovima kako bismo pobedili u Bremenu."

Dugo je Kejn vagao da li da prihvati ponudu Bajerna ili da pak ostane u Totenhemu. Na kraju je odlučio da se oproba u novoj sredini, što je odluka koja se nije dopala bivšeg reprezentativcu Engleske Majklu Ovenu. Nekadašnji osvajač Zlatne lopte izjavio je napisao je na Tviteru kako ne postoji čar u osvajanju trofeja sa Bajernom, te da je trebalo da ostane u Premijer ligi i pojuri zvanje najboljeg strelca u istoriji takmičenja.

"Svako ima svoje mišljenje. Iznad svega je moja odluka da prihvatim novi izazov. Osećam da sam napravio pravi korak kako bih se dalje razvijao i otišao na viši nivo. Bajern Minhen je veliki klub."

Međutim, Bajern kao takav nosi sa sobom i ogroman pritisak na kakav Kejn nije navikao u Totenhemu.

"Ako ne igrate dobro u vrhunskom klubu kakav je Bajern, brzo će preispitivati vaš kvalitet. Uspeo sam da se nosim sa ovakvim pritiskom u dosadašnjoj karijeri – bilo u Totenhemu ili reprezentaciji Engleske. Dobar početak u Bremenu biće važan kako bismo imali uspešan prvi mesec u novoj sezoni. Da bih napredovao moram da igram na najvišem nivou. Uvek želim da pobeđujem u svakom takmičenju i guram sebe do krajnjih granica sve dok budeo igrao profesionalni fudbal. To je jedan od razloga zbog kojih sam došao ovde."

A došao je u Minhem, priznaje Kejn, delom i zbog trenera Bajerna Tomasa Tuhela.

"On je odigrao veliku ulogu u mom prelasku u Minhen.Preneo mi je svoju viziju i pokazao kako želi da igra, kako želi da me integriše u tim i kako želi da dominira u utakmicama. Imamo dobar odnos."

Hari Kejn i Tomas Tuhel (Foto: Reuters)Hari Kejn i Tomas Tuhel (Foto: Reuters)

Vratimo se na kratko na očekivanja. Mnoga velika imena i skupo plaćena pojačanja nisu ih ispunila, Sadio Mane, Hames Rodrigez, Filipe Kutinjo i Lukas Ernandez samo neka su od njih, a Kejn je ipak došao u Minhem da odmeni Roberta Levandovskog, koji je godinama rešetao mreže u Bundesligi.

"Neverovatni igrači i golgeteri su već igrali za Bajern. Lep je izazov 'izmeriti' se sa svim tim legendama. Ipak, postavljam sebi ciljeve za novu sezonu. Naravno da mi je ovo nepoznato okruženje, ali ne želim da gledam predaleko u budućnost i umesto toga se fokusiram na sadašnji trenutak. Fokusiram se samo na sebe. Ne brinem se za druge igrače i njihove sudbine. Lično, veoma sam srećan zbog novog izazova. Nisam došao ovde da bih potpuno menjao sebe. Ovde sam da potvrdim svoja prethodna dostignuća i da se dalje razvijam. Osećam se samouvereno i spremno. Budućnost će reći sve ostalo."

Ipak, svestan je da se od njega očekuje mnogo.

"Broj prodatih dresova i prijem navijača ovde u Minhenu je neverovatan. Čim budem istrčao na teren radiću ono što sam radio još kao dečak: vredno ću raditi, činiću saigrače boljim i postizati golove. Uprkos 'hajpu' koji me okružujem, dovoljno sam iskusan da ostanem miran. Moj fokus je na mom učinku i uspehu tima."

U Bajernu će mu se otvoriti novi horizonti. Ne samo da će mu trofeji biti bliži nego u Totenhemu, nego će mu porasti šanse i za individualne nagrade, pre svih za Zlatnu loptu. Robert Levandovski joj je bio baš blizu pre tri godine.

"Ako želite da osvojite Zlatnu loptu, morate da osvajate titule sa svojim timovima. Bungesliga, Liga šampiona, Evropsko prvenstvo – ima nekoliko prilika koje mi se pružaju. Moj glavni zadatak je da postižem golove, a to je upravo ono na šta sam trenutno fokusiran. Trenutno ne razmišljam o individualnim nagrada kao što je Zlatna lopta."

Kejn će ove sezone po prvi put imati zimsku pauzu.

"To će svakako pomoći. Svi znamo koliko su rasporedi zgusnuti, posebno u Engleskoj sa Premijer ligom i svim ostalim takmičenjima. Zimska pauza će svakako biti jedno lepo novo iskustvo za mene, koje će pomoći telu da se regeneriše – posebno što nas čeka Evropsko prvenstvo sledećeg leta. Imaću više pauza nego ranije i definitivno ću uživati i iskoristiti ih", zaključio je Kejn.


tagovi

Hari KejnBajern Minhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara