Hansi Flik s Leonom Goreckom (©Reuters)
Hansi Flik s Leonom Goreckom (©Reuters)

Klanovi u Nemačkoj? Gundogan, Ter Štegen i Haverc ljuti zbog Flikove protekcije za Bajernove asove

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.12.22. | 15:06

Tvrdi Sport Bild...

Fudbal je igra koja se igra 90 minuta, a na kraju pobede Nemci. Bilo nekad, sad se prepričava. Nemačka je poslednja dva Svetska prvenstva završila u grupnoj fazi, pa tamošnja javnost pokušava da otkrije šta se to dođavola desilo u Kataru? Prva tema je naravno Hansi Flik, a Sport Bild selektorovim protivnicima daje novi argument za kritiku tvrdnjom da je i on uticao na navodno pucanje svlačionice time što je favorizovao nekadašnje igrače iz Bajerna.

Podsetimo, Nemci su prvo izgubili od Japana, zatim igrali nerešeno sa Španijom, pa im ni pobeda nad Kostarikom od 4:2 nije bila dovoljna za plasman u osminu finala. Naravno, odmah su krenule priče o mogućoj Flikovoj smeni, sportski direktor Oliver Birof već je morao da ode, a sada nove optužbe na račun selektora.

Izabrane vesti

Prvi problem se pojavio još i pre početka utakmice i to je već potvrđeno: s rukom preko usta protiv stanja ljudskih prava u Kataru želeli su da protestuju samo Manuel Nojer i Leon Gorecka, dok su ostali bili protiv, ali je Flik navodno stao na stranu Bajernovog dvojca i onda su svi prihvatili ne bi li sačuvali idiličnu sliku o timskom duhu.

Međutim, ona se brzo raspala, jer je i teren bio problem. Prvi put baš protiv Japana, kada je Flik u 67. minutu iz igre izveo strelca vodećeg gola Ilkaja Gundogana, a na njegovo mesto gurnuo Leona Gorecku. Nedugo zatim Japan daje dva gola, a Nemcima ostaje da kukaju kako su zbog te izmene ostali bez kontrole i poseda u vezi. Takva odluka selektora okarakterisana je kao “harmonična izmena“, obavljena čisto da Gorecka ne bi bio nezadovoljan.

A sve zbog toga što Flik navodno forsira Bajernove igrače. Ne samo Gorecku. Recimo, ljut je i Mark Andre Ter Štegen, koji je odličan u Barseloni, ali u državnom timu nikako ne dobija priliku pored 36-godišnjeg Manuela Nojera, legende nemačkog tima, ali i čoveka koji sve češće greši. Nezadovoljan je i Čelsijev Kai Haverc, sudar sa Španijom je presedeo na klupi, protiv Kostarike odigrao 23 minuta i za to vreme dao dva gola.

Mediji se naravno bave i drugim Flikovim potezima. Recimo, Niklas Zule, nekadašnji selektorov igrač iz Bajerna, bio je loš protiv Japana, a opet je zadržao mesto u timu zbog čega je žrtvovan njegov saigrač iz Borusije Dortmund Niko Šloterbek. Ceh je platio i Frajburgov štoper Matijas Ginter, koji je upisao već 47 nastupa pre puta u Katar, a onda na Mundijalu odigrao par minuta protiv Kostarike.

Flik je isprva dobio poverenje Fudbalskog saveza Nemačke, ali se čini da se i njemu ne ostaje sada kada je Birof napustio funkciju.

Moj stručni štab i ja u ovom trenutku teško možemo da zamislimo kako bi mogla da se popuni rupa nastala Oliverovim odlaskom, profesionalno i lično. Za mene, Oliver je bio prvi kontakt i prvi prijatelj u timu. Naš zajednički cilj je bilo Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj“, rekao je Flik.

Od toga nema ništa. Nemci ne smeju sebi da dozvole da se još jednom obrukaju. Posebno ne kod kuće.


tagovi

Hansi FlikKatar2022Fudbalska reprezentacija NemačkeLeon GoreckaKai HavercIlkaj Gundogan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara