Ko je Zvezdino rekordno pojačanje? Koji su ga velikani hteli, stil igre, kako je 'otet' mnogo bogatijima...

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.09.23. | 11:54

„Do onog momenta kada budem otišao u penziju verovatno ću sakupiti priča koliko neće imati nijedan drugi igrač“, kazao je svojevremeno Hvan In Bom

Iščekivala je armija navijača Crvene zvezde vesti o novom napadaču ovog prepodneva - pogotovo nakon što se sinoć oglasio Adanin Šerif Endijaj s onom objavom na društvenim mrežama - a uprava kluba iz Ljutice Bogdana iznenadila ih je novim vezistom.

Prvotimac Olimpijakosa i repreznetativac Južne Koreje Hvan In Bom (26) pred potpisom je višegodišnjeg ugovora sa srpskim šampionom. Čitav posao trebalo bi da bude kompletiran do večeras i kako smo već pisali koštaće crveno-bele rekordnih 5.000.000 evra. Doduše u nekoliko rata...

Izabrane vesti

Korejac dolazi da pojača konkurenciju u srcu terena, gde od starta sezone šansu najčešće dobija Marko Stamenić, međutim iz njegovog si-vija i nekih scouting report-a da se zaključiti da se radi o igraču nešto drukčijeg profila, svestranom, modernom box-to-box vezisti u osnovi, ali s ’bonus’ kvalitetima koji su privukli pažnju i nekim daleko bogatijim klubovima od Crvene zvezde.

Hvan In Bom je standardni član korejskog nacionalnog tima već četiri godine, a debitovao je još 2018, kao 20-godišnjak. Na Mundijalu u Kataru sve tri utakmice u grupi odigrao je po 90 minuta, u osmini finala protiv Brazila igrao do 65. Nastupio je i na četiri prijateljska susreta koji će uslediti nakon Svetskog prvenstva. Svaki put odigravši po 90 minuta.

KARIJERA

Rečju - uzbudljiva! Ovom momku nijednog momenta u životu nije bilo dosadno.

„Do onog momenta kada budem otišao u penziju verovatno ću sakupiti priča koliko neće imati nijedan drugi igrač“, kazao je nedavno.

Počeo je, razumljivo, u rodnom Tedžonu. Dok je služio armiju igrao za Asan Mugunhvu (klub za koji svi igraju svi vojni obveznici), a kasnije, pošto je osvajanjem medalje na Azijskim igrama oslobođen vojske, krenuo je njegov uzlet. Još neko kratko vreme proveo je u Tedžonu, da bi ga matični klub za 1.500.000 evra prodao u Kanadu - članu MLS lige Vankuveru.  

Za samo godinu i po dana u dresu Vajtkepsa Bom je napravio pravi bum! Američki mediji počeli su da ga etiketiraju: „najbolji vezista Azije“, „jedan od najboljih igrača MLS lige“, „buduća zvezda evropskog fudbala“.

Sredinom avgusta 2014. Rubin iz Kazanja platio je za njega 2.500.000 evra i odmah mu dao „kljuičeve tima“. Mada je igrao nešto povučenije, na 38 utakmica postigao je šest i namestio sedam pogodaka.

Ruske kolege prepoznale su ga kao jednog od vodećih plejmejkera tamošnje Premijer lige.

Uzlet tada 24-godišnjeg Korejca prekinula je prvo povreda palca na nozi - otišao u domovinu na oporavak - a potom i ruska invazija na Ukrajinu. FIFA je tada dozvolila stranicima da ponište ugovore sa ruskim klubovima i Hvan In Bom je bio jedan od onih što je iskoristio priliku da ode.

Na kratko se vratio u domovinu (FK Seul), da bi prošle godine u julu kao slobodan igrač potpisao za Olimpijakos.

U Pireju kreće i najturbulentniji deo njegove dosadašnje karijere. U najlošijoj sezoni atinskih crveno-belih u poslednjih 20 godina, Hvan In Bom bio je daleko najbolji igrač prema svim ocenama.  

Grčke kolege čak nemaju dilemu: radi se o jednom od najboljih igrača Olimpijakosa u poslednjih desetak godina.

Korejac se nije rastao na lep način sa grčkim velikanom. Došlo je do spora oko ugovora. Njegovi zastupnici smatrali su da mu je ugovor istekao, na Karaiskakisu tvrdili su da nije, te da ima validnost još dve godine, odnosno da onaj ko želi da ga kupi mora da iskešira 15.000.000 evra. Igrač je potom predao ceo slučaj Fifinom sudu i došlo se u pat poziciju.

U tom momentu javila se Crvena zvezda. Napravljen je kompromis. Neće se ići na sud, Beograđani će platiti 5.000.000 evra i uzeti Hvan In Boma.

Imajući u vidu njegov satus (možda i ponajbolji vezista Azije u ovom času) jasno je Crvena zvezda do pojačanja ovakvog kalibra teško da bi mogla da dođe da se nije dogodio pomenuti spora, te da nisu zatvorene pijace u najjačim ligama.

Kvota da će Zvezda proći dalje u Ligi šampiona je 8,00!

KO GA JE SVE ŽELEO

Prema informacijama dobijenim od grčkij kolega, najveći klub koji je želeo Hvan In Boma je Napoli. Do inicijalnih pregovora je došlo, međutim Italijani nisu želeli da plate traženu cifru. Navodno, u tom času, Olimpijakos je bio spreman da spusti cenu na 10.000.000 evra.

Prethodno je interesovanje pokazivala i Borusija iz Menhengladbaha, ali čim su Nemci dobili informaciju da Oli zahteva 15.000.000 (to je bilo pre Napolija), odmah su digli ruke.

Među prvima skautirao ga je milanski Inter, bilo je to tokom januara meseca. A određeno interesovanje pokazivao je i Rendžers.

U igri su još bili Frajburg, Galatasaraj, Fenerbahče, Panatinaikos, pa čak i zagrebački Dinamo. Nadali su se u Olimpijakosu da u smiraj prelaznog roka da bi mogli da izvuku makar 7-8 miliona, no nisu uspeli. Na kraju su morali da se zadovolje i sa Zvezdinih 5.000.000. 

STIL IGRE

Kako već rekosmo, box-to-box vezista, ali sa izraženim ’bonus’ kvalitetima. Kada je potrebno, ume da se spusti između štopera. Dobar tehničar, idealan kada ekipa želi da kontroliše posed. Takođe, u reprezentaciji, primera radi, ponekad dejstvuje kao klasična ’osmica’, kao podrška Sonu i Hvan Hičanu.

Van terena miran, nasmejan (još jedna informacija od kolega Grka), na terenu kao bomba - trkač koji ne staje, dobrog šuta, brze misli, pravih rešenja. Kvalitet koji je privukao pažnju klubova iz ’lige petice’ navodno je njegova sposobnost da apsorbuje pritisak i tako pomaže poslednjoj liniji da iznese loptu. Nikada ne paniči. 

Sad još samo da sve to vidimo na delu.


tagovi

Hvan In BomLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara