Ko kaže da Mančester Junajted ne učestvuje u šampionskoj trci?

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.04.24. | 13:33

Crveni đavoli dočekuju Liverpul u derbiju 32. kola Premijer lige, i ukoliko budu na nivou iz poslednjeg međusobnog obračuna u FA kupu, mogu da sapletu Redse i u prvenstvu

Posle čitave decenije Premijer liga je dobila šampionsku trku utroje i, kako stvari stoje, nijanse će odlučivati između Liverpula, Arsenala i Mančester Sitija. Do kraja nema lakih utakmica, niti unapred upisanih poena, a jednu od zahtevnijih na putu do trona Liverpul igra u nedelju na Old Trafordu protiv najvećeg rivala Mančester Junajteda (16.30).

U neka srećnija vremena, Crveni đavoli bi bili aktivni u borbi za prestižni pehar, ali ni ovako mu motiva protiv glavnog fudbalskog neprijatelja neće nedostajati – imaće priliku da "podmetne nogu" Redsima, i istovremeno se približi petoj poziciji koja bi trebalo da bude dovoljna za mesto u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Drugi put u tri sedmice Đavoli i Redsi se sastaju na Old Trafordu. Ako predstojeći okršaj Premijer lige bude čak i upola tako dramatičan i uzbudljiv kao četvrtfinale FA kupa pre međunarodne pauze, navijači na Old Trafordu mogu da očekuju spektakl. U nokaut utakmici najstarijeg kup takmičenja na svetu, Crveni đavoli su pobedili sa 4:3 posle produžetaka.

16.30: (4,70) Mančester Junajted (4,40) Liverpul (1,70)

Osim utisaka iz prošlog dvoboja, naravno, ima mnogo drugih aspekata koji utiču na raspoloženje Junajteda i Liverpula pred derbi 32. kola Premijer lige. U ovom kontekstu, ne treba potceniti da su igrači Erika ten Haga u četvrtak uveče morali da progutaju veoma gorku pilulu, kada su uprkos vođstvu od 3:2 do 100. minuta, kao poraženi napustili Stamford Bridž. Ovaj psihički slom mogao bi da negativno utiče na Đavole tokom vikenda.

Sve u svemu, Mančester Junajted je trenutno na šestom mestu, ali će mu biti teško da poboljša situaciju, pošto Totenhem ima devet bodova više. Sredinom marta Amad Dijalo je pogotkom u poslednjem minutu ​​poslao Junajted u polufinale, i time srušio snove igračima i navijačima Liverpula da sa četiri osvojena trofeja u sezoni isprate Jirgena Klopa. Sada će se Crveni đavoli ponovo sastati sa Liverpulom, ovoga puta u Premijer ligi, i još jednom mogu da zakomplikuju rivalu put do trofeja.

Iza momaka sa Teatra snova je veliki neuspeh. Junajted je na Stamford Bridžu postavio novi neželjeni rekord Premijer lige, pošto nijedan tim nikada nije izgubio utakmicu u prvenstvu pošto je vodio tako kasno u meču.

Erik ten Hag je pod pritiskom i ima ograničeno vreme da se oporavi ekipu. Posle izvanrednog početka februara sa četiri uzastopne pobede u šampionatu, Mančester se vraća na Old Traford sa samo jednim trijumfom na poslednjih pet bitaka u Premijer ligi. Uz to, za to vreme je osvojio samo četiri poena.

Ujedno, Crveni đavoli su potpuno drugačiji tim na svom stadionu nego na strani. Junajted ima impresivnu domaću statistiku pod palicom Erika ten Haga. Od 53 takmičarske utakmice u svim takmičenjima pod vođstvom Holanđanina na Old Trafordu, 38 su završene slavljem Mančestera. Ovo odgovara stopi od 71,7 procenata, a poređenja radi legendarni ser Aleks Ferguson je tokom svog mandata ostvario 71,2 odsto. Istina, u daleko većem uzorku.

Dok je osvajanje FA kupa sada samo nedostižan san zbog prošlomesečnog poraza u četvrtfinalu, Liverpul i dalje kontroliše svoju sudbinu u Premijer ligi zahvaljujući dugo očekivanom trijumfu nad Šefild Junajtedom trokom sedmice. Čak iako nije bio tako lak kao što su mnogi predviđali. Pogodak Darvina Nunjeza je poništen autogolom Konora Bredlija, ali je Aleksis Mekalister povratio osmehe publici Liverpula udarcem sa distance, a Kodi Gakpo je potom zacementirao slavlje.

Treća pobeda na domaćem terenu u svim takmičenjima ostavlja Klopove igrače u situaciji da zavise isključivo od sebe. Liverpul je trenutno drugoplasiran, sa bodom manje u odnosu na Arsenal, i ujedno je bodovno poravnat sa Mančester Sitijem. Ipak, Tobdžije i Građani su odigrali duel više i Crveni imaju priliku da se potencijalnim slavljem na Old Trafordu dokopaju čela tabele.

Tim iz grada Bitlsa nije igrao na strani od pomenutog susreta u FA kupu u martu, ali šest od njegovih sedam poslednjih gostovanja u Premijer ligi završio je pobedom. Ujedno, nijedan drugi tim u najboljih pet liga Evrope ne može da parira Liverpulu koji je u 2024. u svim takmičenjima ostvario 16 pobeda i postigao 59 golova.

Ten Hag je lišen usluga Lindelefa, Malasije, Marsijala, Martineza i Šoa, dok su pod znakom pitanja Kazemiro, Evans i Varan. S druge strane, Klop na raspolaganju nema Aleksander-Arnolda, Alisona, Bajčetića, Žotu, Matipa i Tijaga, a nastup Enda još nije potvrđen.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

PREMIJER LIGA – 32. KOLO

Subota

Kristal Palas - Mančester Siti 2:4 (1:1)

/Mateta 3, Eduar 86 - De Brujne 13 i 70, Luis 47, Haland 66/

Aston Vila - Brentford 3:3 (1:0)

/Votkins 39, 81, Rodžers 46 - Zanka 59, Embuemo 61, Visa 68/

Everton - Barnli 1:0 (1:0)

/Kalvert Luin 45+2/

Fulam - Njukasl 0:1 (0:0)

/Gimarais 81/

Luton - Bornmut 2:1 (0:0)

/Klark 73, Moris 90 - Tavernije 52/

Vulverhempton - Vest Hem 1:2 (1:0)

/Sarabija 33pen - Paketa 73, Vord Prauz 85/

Brajton - Arsenal 0:3 (0:1)

/Saka 33pen, Haverc 62, Trosar 86/

Nedelja

16.30: (4,70) Mančester Junajted (4,40) Liverpul (1,70)

18.30: (7,75) Šefild Junajted (4,80) Čelsi (1,40)

19.00: (1,42) Totenhem (4,60) Notingem Forest (7,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedLiverpulErik ten HagJirgen Klop

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara