Petar Stanić ©Star Sport
Petar Stanić ©Star Sport

Košmarna nedelja za Spartak, Radnički pobedio posle 43 dana

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.03.23. | 17:11

Subotičani odigrali i treću lošu utakmicu kod kuće u osam dana, Rosić sjajnom odbranom i Petrov pogotkom omogućili Nišlijama beg iz opasne zone na tabeli – 0:1 u meču 27. kola

U kolu u kome su se, u Mozzart Bet Superligi, uglavnom sladili gosti, i Radnički se kući vraća pevajući. Nišlije su u Subotici prekinule seriju loših rezultata, ostvarile prvu pobedu (1:0) još od prvog prolećnog kola, posle 43 dana i sebi obezbedile da predstojeću reprezentativnu pauzu provedu van opasne zone na tabeli, u koju su poslale upravo svog današnjeg rivala.

Spartak je zaokružio košmarnu nedelju, u kojoj je u razmaku od osam dana odigrao tri anemične utakmice na domaćem terenu, bez postignutog gola, uz samo jedan bod, i to protiv fenjeraša na tabeli i eliminaciju iz Kupa Srbije. Ne preterano kvalitetnu i sadržajnu utakmicu rešio je pogodak Save Petrova iz 34. minuta, ali jednako važnu ulogu u ovom „brejku“ odigrao je golman Dragan Rosić, koji je odbranom iz 19. minuta utabao put ka trijumfu svog tima i napravio lepu uvertiru za ono što ga čeka od danas, kada će se staviti na raspolaganje selektoru Draganu Stojkoviću.

Izabrane vesti

Loš početak utakmice smo gledali, ne treba tu ništa uvijati u oblandu, niti relativizovati nekakvim taktičkim nadmudrivanjem ili razumljivim oprezom zbog važnosti meča. Mnogo sitnih prekršaja na sredini terena seckalo je ionako nepovezanu igru, a posebno gosti nisu uspevali da povežu redove.

Radnički je na teren izašao sa izmenjenom odbrambenom postavom, delom prinudno – povređenog Stojanovića zamenio je Maka Gaku, a delom iz taktičkih razloga – trener Šarac zarotirao je pozicije Jamkamu i Andriću, pa je Kamerunac dejstvovao kao desno bek i po ko zna koji put bio izvanredan, a novajlija od ove zime kao levi štoper. Takođe, posle silnih promašenih zicera u prethodnim mečevima, Petar Mićin preseilo se na klupu.

Sve što je Spartak ofanzivno uradio na čitavoj utakmici stalo je u veliku šansu Hrstića iz 19. minuta. Dugo je trajala akcija domaćih, Šimura je uputio upotrebljiv centaršut sa desne strane, centarfor Subotičana nadvisio u skoku Etongua, ali se ukazao Dragan Rosić i fantastičnom intervencijom sa gol-linije izvadio loptu koju su svi već videli u mreži.

Kako je vreme prolazilo, Radnički je došao do daha, izveo nekoliko konkretnih akcija, a posebno je aktivan bio Sava Petrov. Najpre je probio po levom krilu, „otresao“ Marinkovića i odigrao povratnu za Mesarovića, koji je previše komplikovao, a samo tri minuta kasnije krunisao sjajnu akciju svog tima po desnom boku. Jamkam je povukao, svojim dugim korakom izneo loptu na protivničku polovinu, odigrao do Belakovića, koji pravovremeno vraća za Petrova. Njegov prvi pokušaj nogom je zaustavio Dubljanić, ali se lopta odbila istom fudbnaleru, koji iz drugog pokušaja nije omanuo. Bilo je ovo slavlje sa velikom zadrškom, pošto je čak šest minuta trajala provera potencijalne ofsajd pozicije, ali se ispostavilo da ju je Belaković izbegao bukvalno za nekoliko milimetara.

Drugo poluvreme proteklo je bez ijedne izrazite prilike na obe strane terena. Radnički je najviše strahovao od nekoliko ne baš najopreznijih startova Etongua u zoni oko kaznenog prostora, bila je jedna situacija posle duela Andrića i Tumbasevića koju je proveravao VAR, ali Spartak nije imao nikakvo rešenje da ugrozi svog rivala, dok su Nišlije odigrale sa dosta iskustva i taktičke discipline i svom treneru Draganu Šarcu priredile prvenac u samostalnoj trenerskoj karijeri.

SPARTAK - RADNIČKI 0:1 (0:1)

/Petrov 34/

Subotica. Gradski stadion.

Gledalaca: 400.

Sudija: Pavle Ilić (Kragujevac).

Žuti kartoni: Hrstić, Ado, Ubiparip (Spartak), Pavlović, Rosić (Radnički).

SPARTAK (4-2-3-1): Dubljanić 5.5 – Šimura 6, Marinković 5 (od 72. Ostojić -), Bugarin 6, Vitorović 5.5 (od 79. Todoroski -) – Ado 5.5, Stanić 6 – Bijelović 5.5 (od 72. Rošević -), Tumbasević 5.5 (od 61. Abraham 6.5), Srećković 5.5 – Hrstić 5.5 (od 79. Ubiparip -).

RADNIČKI (4-2-3-1): Rosić 7 – Jamkam 7.5, Etongu 6.5, Andrić 6.5, Maka Gaku 5.5 (od 84. Savić -) – Stefan Marjanović 7, Pejović 6.5 – Belaković 6.5 (od 79. Saša Marjanović -), Pavlović 6 (od 79. Ajdar -), Mesarović 5.5 (od 66. Jovanović 6) – Petrov 7 (od 66. Škrbić 6).

Igrač utakmice: Bazil Jamkam (Radnički) 7.5.

MOZZART BET SUPERLIGA – 27. KOLO

Petak

Partizan - Radnik 1:2 (0:2)

/Rikardo 82 - Radulović 13, Jokić 45/

Mladost GAT - Radnički 1923 1:2 (0:1)

/Maksimović pen 50 - Zorić 30, Vidosavljević 62/

Subota

Novi Pazar - Kolubara 0:1 (0:0)

/Đuranović 50/

Javor - Vojvodina 1:1 (0:1)

/Gigić 77 - U. Nikolić 39/

TSC - Mladost Lučani 2:1 (2:0)

/Cvetković 15, Jovanović 36 - Tomić pen 87/

Nedelja

Spartak - Radnički Niš 0:1 (0:1)

/Petrov 34/

17.00 (9.50) Napredak (4.90) Crvena zvezda (1.35

19.00 (1.35) Čukarički (4.70) Voždovac (10.0)



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara