Dijego Alonso (Reuters)
Dijego Alonso (Reuters)

Kraj za Dijega Alonsa na klupi Urugvaja, Bjelsa glavni kandidat da ga nasledi?

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.12.22. | 02:56

Posle Oskara Tabareza koji je vodio Uruse punih 15 godina, Alonso nije dugo potrajao

Sa eliminacijom u grupnoj fazi Svetskog prvenstva, okončan je i mandat Dijega Alonsa na klupi Urugvaja. Iako još nema zvanične potvrde, urugvajski mediji, uveravaju da je bilo predviđeno da Alonso bude selektor do poslednjeg meča Mundijala, a da kako su Urusi razočarali, neće biti pregovora o nastavku saradnje. Međutim, prava bomba dolazi od argentinskog Tyc Sportsa koji javlja da je glavni kandidat da ga nasledi legendarni Marselo Bjelsa.

Punih 15 godina selekciju dvostrukog šampiona sveta predvodio je Oskar Tabarez. Savez mu se zahvalio na saradnji krajem prošle godine kada je Urugvaj bio sedmi u južnoameričkim mundijalskim kvalifikacijama. Ekipu je od januara preuzeo Dijego Alonso i sa četiri pobede je ne samo preporodio već sa trećeg mesta odveo direktno u Katar. Ipak, nije dugo potrajao kao selektor.

Izabrane vesti

"Nije vreme za odgovore, zaključke i ocenjivanje. Od prvog dana verovao sam u ove fudbalere, dobro smo komunicirali, plasirali se na Svetsko prvenstvo. Odgovarali su ne samo rezultatima već i igrom. Zahvalan sam im na tome i žao mi je što smo ispali danas. Imam veliko poverenje u njih, u ono što mogu da pruže. Žalim zbog eliminacije jer znam da smo ekipa za veće domete", rekao je Alonso nakon eliminacije.

Izgleda da Urusi ne mogu bez iskusnog stručnjaka na kormilu. Tabarez je otišao u 74. godini života, a Bjelsa bi mogao da dođe u 68. Ako prihvati poziv Urugvaja to će mu biti treća reprezentacija u cv-ju. Argentinu je vodio od 1998. do 2004. godine i baš tada je postao šampion Olimpijskih igara i vicešampion Južne Amerike. Potom je od 2007. do 2011. bio selektor Čilea.

Poslednji angažman bio mu je u Lidsu koji je posle 170 utakmica na klupi napustio krajem febuara ove godine. Od tada je na "birou rada".

Što se Alonsa tiče, vodio je reprezentaciju na samo 12 utakmica uz učinak od osam pobeda i po dva remija i poraza. Međutim, nedostajalo mu je smelosti na prve dve utakmice grupne faze u Kataru, zbog čega je igrao samo 0:0 sa Južnom Korejom, te izgubio od Portugalije 2:0, te zaradio javne kritike svog defanzivca Hosea Himeneza o manjku hrabrosti.

Krenuo je otvorenije protiv Gane znajući da je njegovoj selekciji neophodna pobeda, ali trijumf 2:0 nije bio dovoljan zbog Koreanaca koji su slavili protiv Portugalije (2:1) i sa drugog mesta u grupi zakazali duel osmine finala protiv Brazila.


tagovi

Katar2022reprezentacija UrugvajaMarselo Bjelsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara