Pau Kubarsi (©Reuters)
Pau Kubarsi (©Reuters)

Kubarsi blista u Barsi i nagoveštava novog Pujola: Već igra kao da je kapiten

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.03.24. | 17:19

Fantastična izdanja 17-godišnjeg štopera u 2024. godini donela su mu i poziv u A reprezentaciju Španije

Imala je Barselona period nešto slabije proizvodnje igrača u čuvenoj La Masiji, ali je sa Gavijem i Baldeom pokazala da pogon nije presušio. Potvrdu da je katalonski velikan i dalje sposoban da stvara igrače za velika dela dobili smo i ove sezone u vidu dvojice tinejdžera koji su zablistali pod Ćavijevom komandom: Lamin Jamal (16) i Pau Kubarsi (17). Iako još nisu punoletni, ovi dečaci ne samo da su se ustalili u prvom timu Barselone, već su stigli i do A reprezentacije Španije.

Pola godine mlađi Jamal je na veliku scenu stupio nešto ranije. U finišu prošle sezone Ćavi mu je protiv Betisa (4:0) pružio priliku da oseti atmosferu na utakmici Primere, a u tekućoj ga od starta redovno koristi. Zauzvrat je dobio šest golova i sedam asistencija, računajući sva takmičenja.

Izabrane vesti

Pau Kubarsi je takođe prošao letnje pripreme sa prvim timom, ali je šansu da igra dobio u drugom delu sezone. Od početka 2024. godine sakupio je 13 nastupa i to čak 12 kao starter, uz jedan ulazak sa klupe. Imaoje očekivanih grešaka, kao sredinom februara protiv Granade (3:3) kada je loše procenio let lopte i pomogao gostima da povedu u meču u kojem je njegov klasić Jamal bio dvostruki strelac, ali nije dugo trebalo mladom štoperu da se adaptira na seniorski fudbal. Poslednja dva nastupa, protiv Napolija u revanšu osmine finala Lige šampiona (3:1) i sinoć protiv Atletiko Madrida u Primeri (3:0), nagoveštavaju da momka iz Đirone očekuje lepa fudbalska budućnost.

U prilog tome ide i poziv Luisa de la Fuentea za prijateljske mečeve najbolje španske selekcije sa Kolumbijom i Brazilom.

"Nije uobičajeno da je neko sa 16 ili 17 godina na tako visokom nivou, ali Pau i Lamin su posebni slučajevi", izjavio je selektor Španije prilikom objave spiska za pomenute martovske utakmice.

Pau Kubarsi je prve fudbalske korake napravio u Đironi, a u redove najvećeg i daleko slavnijeg katalonskog kluba stigao je kao jedanaestogodišnjak. Sa 15 godina, jednim mesecom i 22 dana postao je treći najmlađi debitant Barselone u UEFA Ligi mladih (iza pominjanog Lamina Jamala i Ilaiša Moribe koji nije uspeo da se nametne u Barseloni pa je prodat RB Lajpcigu). Na Ćavijev radar dospeo je prošlog proleća, kada ga je bivši kapiten Blaugrane pozvao da trenira sa prvim timom. Samo tri meseca kasnije, 8. jula prošle godine, potpisao je prvi profesionalni ugovor. Delimično i zbog interesovanja Mančester Junajteda, koji je u Kubarsiju video novog Pikea.

Kako bi sprečili da ga izgube, Katalonci su pred mladog štopera stavili ugovor do leta 2026, što je on bez mnogo razmišljanja prihvatio. To, međutim, nije garant za budućnost jer je otkupna klauzula svega 10.000.000 evra, pa na Kamp Nouu nestrpljivo čekaju da njihov biser napuni 18 godina i produži saradnju do 2030, uz sada već uobičajeno obeštećenje za Barselonu kada je reč o perspektivnim igračima od 1.000.000.000 evra. Ali, moraće na punoletsvo svog novog bisera da čekaju do 22. januara.

Pau Kubarsi (@Reuters)Pau Kubarsi (@Reuters)

Brzo je Kubarsi igrama i radom na treninzima kupio svog trenera, a da je Ćavi s razlogom oduševljen potvrđuju i brojke.

Iako sa 17 godina i 50 dana najmlađi debitant ikada u nokaut fazi Lige šampiona, Pau Kubarsi je protiv Napolija odigrao gotovo perfektan meč. Imao je 80 dodira sa loptom, 61 uspešno dodavanje od ukupno 68, sva tri dobijena vazdušna duela, pet puta je otklonio opasnost pred svojim golom, a triput protivničkim igračima oduzeo loptu uklizavanjem. Niti jednom ga igrači Napolija nisu predriblali.

"Bio je to jedan od najboljih dana u mom životu. Veoma sam srećan zbog nagrade, ali još više jer se klub vratio u četvrtfinale Lige šampion nakon nekoliko problematičnih sezona", izjavio je Kubarsi koji je za svoje izdanje nagrađen igračem utakmice u Barsinoj pobedi nad Napolijem sa 3:1.

Pod utiskom onoga što gleda bio je bivši engleski selektor Glen Hodl koji u prenosu utakmice nije krio oduševljenje.

"Neverovatno! Neverovatna partija za jednog sedamnaestogodišnjaka! Impresioniran sam, njegova igra u odbrani je top kvalitet. Kao Ronald Kuman u najboljim danima, takve lopte daje", uporedio je Hodl.

Fantastičan je bio mladi štoper i protiv Atletiko Madrida. Ovaj put je još više učestvovao u igri svog tima i organizaciji napada (91 dodir sa loptom), sedam puta je poslao preciznu dugu loptu, stvorio je jednu gol-šansu saigračima, dva puta blokirao šut rivala, šest puta otklonio opasnost - jednom uklizavši i ponovo je dobio tri vazdušna duela.

Za svega nešto više od mesec dana na velikoj sceni Pau Kubarsi je naspram sebe imao Viktora Osimena, Alvara Moratu, Antoana Grizmana, Borhu Majorala, Đerara Morena, Jaga Aspasa, Aleksandera Serlota, Vilijana Hosea, Uzunija, Budimira... Sve daleko iskusnije igrače od sebe, ali nije ga to sputalo da pokaže šta zna.

Mladi defanzivac ističe se odličnom igrom u vazduhu, bilo da je reč o duelima sa protivničkim napadačima ili prilikom prekida pred golom rivala, ima veoma preciznu dugu loptu desnom nogom, ali ono što se posebno navodi kada se priča o Pau Kubarsiju jeste njegov karakter.

"Igra kao da je kapiten, neverovatan je. Njegovo samopouzdanje je spektakularno", hvalio je Ćavi nedavno svog štopera.

Mnogi za Kubarsija kažu da je miks Karlesa Pujila i Serhija Busketsa, ali ako njega pitate, zadovoljiće se poređenjem samo sa prvim, za kog kaže da mu je fudbalski uzor. Karles Pujol je čitavu karijeru, od najmlađih dana do poslednje utakmice, proveo u dresu Barselone. Čak 10 godina igrao je sa kapitenskom trakom Blaugrane.

S obzirom da je i sam Katalonac, neće biti iznenađenje ako Pau Kubarsi bude išao njegovim putem. Nagovestio je da je sposoban za tako nešto.

"Ne obraćamo pažnju na godine. Jedino što nas zamenima je sportski aspekt i kako neko igra. Pauove partije za nas nisu iznenađenje jer dobro znamo šta taj dečko može. Verujemo u njegov potencijal, igra sjajno i optimisti smo po pitanju njegove budućnosti. Nadamo se da će dugo igrati za reprezentaciju", dodao je Luis de la Fuente obrazlažući odluku da pozove sedamnaestogodišnjaka za mečeve sa Kolumbijom (22. mart) i Brazilom (26. mart).

Istom se nadaju i u Barseloni.



tagovi

BarselonaPau KubarsiĆavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara