Marokanci defanzivno perfektni
Marokanci defanzivno perfektni

Maroko u tri tačke: Kako do polufinala sa samo jednim primljenim golom

Vreme čitanja: 8min | sre. 14.12.22. | 09:05

Na koji način četa Valida Regragija igra odbranu, zašto rivali i pored dominacije ne uspevaju da im daju gol i ko je ključan igrač u njihovoj defanzivi

Tri utakmice do kraja Mundijala. Dve ključne za svetsku titulu. Drugog finalistu daće okršaj Francuske i Maroka. Trikolori su naravno izraziti favorite, ali nikome neće biti lako sa odbranom Valida Regragija, koja je u dosadašnjem toku turnira primila samo jedan gol. Pa da vidimo kako to izgleda iz stručnog ugla. I da podsetimo da su naši stručni konsultanti već “nacrtali” kako bi Švajcarska mogla da naudi Srbiji – nažalost, sve su pogodili – pa i koje bi probleme Hrvatska mogla da ima protiv Argentine, a i tu su bili vrlo precizni. Idemo na Maroko….

-----------------------

Izabrane vesti

Uspeli su da pokupe simpatije cele fudbalske planete plasiravši se u polufinale Mundijala. Prva su selekcija sa tla Afrike kojoj je to pošlo za rukom, a ujedno i prva sa arapskog govornog područja. Požrtvovanost ekipe, disciplina i motivacija – to se sve podrazumeva. Može se pričati i o patriotizmu i njihovih igrača koji su zbog mesta rođenja mogli da nastupaju i za reprezentacije sa većim reomeom. Ali, hajde da pričamo o fudbalu. Postoji ona izreka o statistici, da puno pokazuje ali puno i skriva. Osvrnuo se i selektor Maroka na pojedine parametre pa je izjavio da možeš i da imaš xG 4, a drvo u napadu i da ga ne zanima posed lopte, bar dok Đani Infantino ne uvede pravilo da se i posed boduje. Ima istine u tome što priča Valid Regragi. Upravo tako igra njegov tim: defanzivno orijentisano, sa dobrom realizacijom prilika koje se stvore. Statistika nije bitna.

U ovom trenutku njegov tim ima najbolju odbranu na prvenstvu. Primili su svega jedan pogodak, koji je bio autogol i mreža Maroka miruje još od grupne faze. Špancima nisu bili dovoljni ni produžeci, a Portugalu nije pomogla ni raspucanost i polet iz meča sa Švajcarskom gde su brojali do šest. Jedina ekipa koja je do polufinala zatresla mrežu afričke selekcije ostaje Kanada, relativno najslabiji njihov protivnik u dosadašnjem toku prvenstva.

ZGUSNUTA ODBRANA: PREDNOSTI I MANE

Videli smo, nažalost, kakve je propuste u odbrani pravila reprezentacije Srbije i kako su kažnjavani. Naravno da ih ima i Maroko, jer ništa nije idealno, ali krenimo od prednosti jer ipak govorimo o trenutno najboljoj odbrani na Mundijalu. Marokanci se brane organizovano i planski, sa minimum četiri igrača u poslednjoj liniji koja formiraju romboid. Odbrana im izgleda zgusnuto i centralizovano te gledaju da suze prilaz sopstvenom golu. Spuštaju se u nisku zonu pa je protivniku relativno lako omogućeno da priđe njihovom golu. Ili to samo tako izgleda. Orijentacija odbrambenih igrača je ka lopti, odnosno ka igraču koji je u posedu lopte. Pravac kretanja je ka sopstvenom golu, sa poslednjom linjom odbrane ispred lopte. Ovo sužava protivnikove mogućnosti, onemogućava pas kroz sredinu i primorava na šuteve sa distance. Takođe, tranzicijom više igrača i njihovim prelaskom u odbranu tokom gubitka poseda lopte, protivnik ne uspeva da ostvari brojčanu prednost.

U prilogu gore se vidi kako se Maroko brani. Čak sedam igrača stoji u kaznenom prostoru, a Portugal koji je izguran iz kaznenog prostora pokušava da iskoristi zonu ispred odakle može eventualno da uputi šut. Rezultat je pokušaj Žoao Feliksa koji intervencijom golmana odlazi iznad gola.

Marokanci su dobro branili i bočne zone, te je Portugal i ovde bio sprečen da stvori ozbiljnije prilike. Odbrana i dalje prati pogledom loptu, a Portugal nije imao ni brojčanu prednost u napadu.

Eventualne mane su bočni prostori koje Marokanci ostavljaju nebranjenim. Razlog tome leži upravo u njihovoj orijentaciji i konstantnom praćenju lopte, što ostavlja prostor na krilu. Takođe, ukoliko protivnik izvrši veći pritisak i poveća broj igrača u centralnoj zoni, bekovi afričke selekcije ulaze ka golu da bi suzili ovaj prostor, dok bokovi ostaju prazni. Bez obzira na ovo, nijedna selekcija nije uspela da postigne pogodak tako što bi materijalizavala nedostatke ovakvog vida odbrane. Prilika koju je u poslednjim momentima meča osmine finala imao španski fudbaler Pablo Sarabija primer je nedostatka defanzivne postavke Marokanaca. Na njihovu sreću šut je otišao pored gola. U sličnoj situaciji se našao i Pepe, u poslednjim momentima meča četvrtfinala.

Iako se možda ne čini tako, mnogo problema odbrani Maroka je stvarala i Belgija. Da je Eden Azar pokušao da uposli nekog od saigrača možda bi lopta završila iza leđa Bonua. Belgijanci su uspevali da naprave višak da su čak i po dva njihova igrača okupirala zonu iza leđa odbrane Maroka, još jedan vidljiv znak ranjivosti odbrane afričke selekcije.

I mada jedini primljen pogodak Maroka nije bio šut protivnika ka golu (lopta je zakačila Aguera i skrenula u mrežu) protivnik je uspeo da ostvari prednost utrčavanjem krilnog igrača u slobodnu zonu na boku. Sreća je pogledala Kanađane pa je ipak lopta završila u mreži, a Marokancima samo poslala opomenu da obrate pažnju na kretanje protivnika. U prilogu dole vidimo dva igrača Kanade u kaznenom prostoru koja nisu pokrivena, i stoje iza leđa odbrane Maroka.

STATISTIKA NA STRANI PROTIVNIKA, REZULTAT NA STRANI MAROKA

Statistika ume da potkrepi i ono što se vidi golim okom. Uzećemo ponovo reprezentaciju Srbije i meč sa Brazilom, gde su mnogi rekli da je čak sreća bila na strani Orlova, jer su primili samo dva pogotka. Karioke su na gol Vanje Milinković Savića šutirale 23 puta, od čega je devet udaraca išlo u okvir gola (stativa Aleksa Sandra se računa kao šut van okvira gola). Merna jedinica xG, koja ocenjuje kvalitet šanse i verovatnoću da ona bude pogodak, kaže da je Brazil imao upravo xG 2.35 pa su ipak i ta dva gola po tom parametru malo ispod minimuma. Srbija je primera radi imala xG 0.34 što nam na žalost govori o lošoj igri naše reprezentacije.

Da se vratimo na Maroko i njihov način odbrane, mada se to Regragiju neće dopasti. Hrvatska im je šutirala na gol tek pet puta, od toga dva puta u okvir gola i stvorila je xG od 0.77, Belgija je najviše namučila Maroko u grupnoj fazi, fudbaleri iz zemlje Beneluksa su imali xG od 1.17, ali su kažnjeni sa dva pogotka manje vrednosti, dok je broj udaraca ka golu bio isti. Jedini reprezentacija koja je do sada postigla gol protiv ekipe Valida Regragija je Kanada, koja nije nijednom šutirala u okvir gola Maroka, ali je uspela da stvori prilike vrednosti xG 1.00. Maroko je iz svoja jedina dva šuta u okvir gola matirao Milana Borjana, xG im je na ovom meču bio tek 0.62.

Dolazimo i do meča sa Španijom koji je trajao preko 120 minuta. Crvena furija je stvorila prilike vrednosti xG 1.10, manje nego Belgija koja je igrala kraći meč. Preko 1.000 dodavanja od čega čak 91% tačnosti takođe nije pomoglo Španiji da savlada tim iz Afrike. Portugalci su od svih ekipa imali najveće šanse da postignu pogodak protiv Maroka, jer su njihovi šutevi stekli vrednost od xG 1.23 od ukupno 12 šuteva.

Na sve ove podatke možemo dodati i da Maroko sveso prepušta posed lopte protivniku, pa su protiv Kanade imali 41% poseda, a protiv Portugala skromnih 29%. Broj kornera je zanimljiv, jer Maroko ume da ne dođe ni do jednog, što se desilo na dva meča. Nije ni broj dodavanja parametar u kojem Marokanci dominiraju, što se podrazumeva ako se uzme u obzir da svaki put protivnik ima veći posed. Ono što je suština, Maroko i kada ima manji xG koristi svoje šanse i daje golove. U mečevima sa Belgijom i Kanadom su ostvarili xG 1.07 i 0.62, pa su dva gola u mreži protivnika i te kako iznad očekivanja. Rezultat je ono što se broji u fudbalu, ne statistika, što je naglasio i selektor afričke selekcije uoči polufinala.

SOFIJAN AMRABAT

Po mnogima jedan od najboljih pojedinaca u redovima Maroka je vezista Fjorentine. Nezamenljiv u prvih 11 od početka Mundijala, protiv Španije odigrao ceo meč pod injekcijama. Reći će da igra fudbal karijere te i ne čudi da ga već navodno traže neki klubovi iz Premijer lige.

Odličan u defanzivi, sa čak 53% dobijena duela u dosadašnjih pet mečeva Mundijala. Prisutan i u odbrani, ispred kaznenog prostora, u kompletnom centralnom delu terena, radijus kretanja mu je do polovine svog tima. Procenat tačnih dodavanja sa prosekom od 84 odsto, a na svojoj polovini 91%, što će reći da ume sa loptom. U meču protiv oba tima sa Pirinejskog polustrva bio igrač koji je kvario napade protivnika, zadržavao loptu i gradio napade. Protiv Španije je dobio sve duele sa protivničkim igračima, Portugal je izvršio veći pritisak na njega pa mu je procenat tačnih dodavanja bio manji, ali je poslao jedno ključno dodavanje i napravio čak četiri intervencije. Mana su mu vazdušni dueli koje sa svojh 183 centimetara n dobija često.

U niskoj zoni odbrane Amrabat se spušta na poziciju zadnjeg veznog koji stoji u centru poslednje linije defanzive, dok po prijemu lopte prelazi na poziciju centralnog veznog. Upravo on čini vrh onog romboida odbrane Maroka i pozicionira se na ivici kaznenog prostora gde i napada protivnika sa loptom. Amrabat u slučaju osvojene lopte pokušava da ostvari pozicionu prednost kroz taj deo terena, iznese loptu i preskoči prvu liniju odbrane protivnika. Neretko se pomera i na bok, ukoliko se tamo nađe lopta u posedu protivnika, a Amrabat izlazi da zatvori prostor ispred njega. Zbog ove činjenice Amrabat je igrač kod kojeg se najčešće nalazi lopta tokom izgradnje napada Maroka iz defanzive, te je njegova uloga baš zato ključna. U formaciju kojoj igra Maroko ostala dva centralna vezna igrača se šire i odlaze napred, dok Amrabat pokriva tu zonu izgradnje napada.

Drugi njegov zadatak je da zadrži loptu u posedu svoje ekipe, u slučaju da protivnik brzom reakcijom zatvori dodavanja unapred, traži se podrška i najsigurnije rešenje. Na ovaj način Amrabat omogućava bolje pozicioniranje saigrača, skida pritisak sa poslednje linije odbrane svog tima i omogućava joj da se razvija u ofanzivnu postavku. 

I naravno, Francuska je i dalje favorit, jer se u dosadašnjem toku turnira pokazala kao najkompletnija ekipa na Svetskom prvenstvu. Ali, protiv Maroka su favoriti bili i Belgijanci i Španci i Portugalci. I niko se nije dobro proveo.

POLUFINALE SVETSKOG PRVENSTVA

20.00: (1,63) Francuska (3,70) Maroko (7,00)

Utorak

Argentina – Hrvatska 3:0 (2:0)

/Mesi 34pen, Alvarez 39, 70/



tagovi

Katar2022reprezentacija MarokaReprezentacija Maroka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara