Piksi crta plan
Piksi crta plan

Mozzart analizza: Dosije Švajcarska – prednosti i slabosti

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.12.22. | 08:32

Štoperi jaki na lopti, ali slabi u skoku. Napad možda i naslabiji na koji smo naleteli u Kataru

Holivudski scenaristi nisu mogli da napišu bolju priču. Revanš kontroverzne utakmice između Srbije i Švajcarske 2018. sa istim visokim ulozima: kvalifikacije za drugo kolo. Nešto što Srbija, u svim svojim oblicima, nije postigla na Svetskom prvenstvu od 1998.

Ali koje su prednosti Švajcarske i gde im možemo nauditi? U ovoj analizi Serbian Football Scouta pročitaćete sve o tome.

Izabrane vesti

FORMACIJA

Na papiru, Švajcarska igra u formaciji 4-2-3-1, ali u stvarnosti najbliže tome je kada se brane u srednji blok, kao što možete videti ispod.

Njihova napadačka formacija je obično varijanta 2-3-5, pri čemu Remo Frojler zauzima mesto ispred odbrane, dok Džaka i Sou obično zauzimaju više napadačkih pozicija, sa strane napadača.

Prednost #1: dobro se nose sa pritiskom

U izgradnji napada su veoma strpljiva i sigurna ekipa, ne plaše se da igraju pod pritiskom. Ključni razlog za to je što su njihovi defanzivci, kao i golman, prilično sigurni na lopti, ali jedan se posebno ističe: Manuel Akandži.

Kada ga gledate kako igra, lako je shvatiti zašto ga je Pep Gvardiola doveo u Mančester Siti. Agilan je, može driblanjem da se izvuče iz nezgodne situacije, odličan je dodavač sa obe noge i takođe ima malo kreativnosti u svojoj igri. Biće od vitalnog značaja da mu ne dozvolimo progresivna dodavanja iz zadnje linije, poput ovih ispod.


Dobro raspoređena postavka Švajcarske im takođe omogućava da zadrže loptu duže vreme, što može biti veoma važno pred kraj meča, ako je rezultat u njihovu korist.

Prednost #2: sistem

Kada vam nedostaje kreativnost kao timu, morate da budete pametni, pa je švajcarski sistem stvoren da iz njih izvuče ono najbolje. Njihovi glavni ciljevi su da rastegnu opoziciju, zadržavajući širinu u svakom trenutku i da stvore praznine izvlačeći defanzivce.

Najkreativniji igrač u njihovom timu je i dalje Džerdan Šaćiri. On je obično jedan od dva krila koja zadržavaju širinu do poslednje faze napada. Ali sa njihovim pametnim rotacijama, nije neobično naći ga u međuprostoru na desnoj strani da bi napravio haos. Međutim, kada se pomeri, uvek neko zauzima njegovo mesto na krilima.

U Embolu Švajcarska ima netipičnog napadača. Jedan koji se često spušta kako bi zadržao loptu i dozvolio Švajcarskoj da se pomeri napred. A kada uspeju da prebace loptu na krila u poslednjoj trećini terena, Embolo često kasno utrčava u peterac. Sa druge strane, ako mu ostavite prostor iza odbrane, on će to moći da iskoristi svojom brzinom. Baš kao i napad Kameruna.

Najveća opasnost koju Srbija može da očekuje od Švajcaraca biće od niskih centaršuta sa krila. Naročito na našoj levoj strani, sa Šaćirijem i Vidmerom koji se preklapa. Ne samo da će naša tri centralna beka morati da budu potpuno koncentrisana u svakom trenutku, već i dva vezna igrača i krilni bekovi.

Dve preostale pretnje sa kojima se suočavamo su kvalitetni korneri, obično sa ulaznim putanjem i udarci sa velike daljine, sa Džakom kao glavnom pretnjom, kao što dobro znamo.

U defanzivi, Švajcarska je uglavnom dobro organizovana ekipa. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo uspeli su da ne prime gol u 6 od 8 mečeva, što je neverovatan podatak. Ali čak i oni imaju svoje slabosti.

Slabost #1: njihov presing je podložan dugim loptama

Protiv Kameruna je otkrivena jedna slabost. Njihov visoki pressing sa sedam igrača, gde samo dva centralna defanzivaca i Frojler ostaju nazad je podložan dugim loptama. Kamerun je nekoliko puta bio opasan dugim loptama za Čupo-Motinga i Toko-Ekambija, koji su je spustili i bili katalizator za brzu tranziciju.

Recept koji svakako treba da pokušamo da ponovimo Vanjinim dugim loptama do vrhunske mete, Mitrovića, uz dva odlična dodavača u Tadiću i Milinković-Saviću i trkačima na krilima, u Živkoviću i pogotovo Kostiću.

Dva su razloga zašto ovo dobro funkcioniše protiv Švajcaraca. Prva je činjenica da Akandži nije dominantan u vazduhu. On dobija samo 45 odsto duela u vazduhu. Elvedi na drugoj strani je dosta jači, sa 61%. Obojica takođe imaju poteškoća sa fizičkim napadačima. Što je još jedan veliki plus za nas.

Drugi razlog je što njihovim bekovima nedostaje brzina, a posebno Rodriguez na njihovoj levoj strani je sklon da ostavlja praznine koje se mogu iskoristiti.

Mora se reći da je Jakin to ispravio u drugom poluvremenu protiv Kameruna, kada su Švajcarci igrali sa sigurnijim srednjim blokom, a zatim istu strategiju upotrebili protiv Brazila. Najverovatnije će biti oprezni i protiv nas. Ali ako slučajno prvi postignemo gol, moraćemo da iskoristimo ovu priliku. Možda uvođenjem igrača poput Radonjića ili Lazovića, koji mogu da napadnu prostor.

Slabost #2: praznine u međuprostoru

Svojim agresivnim odbranom Akandži i Elvedi su skloni da napuste svoje defanzivne zone, što otvara prostor za protivnika. Bekovi takođe rade ovo, što ostavlja praznine u međuprostorima.

Biće nam potrebni igrači koji mogu da iskoriste te praznine, dodavanjem i driblingom. Tadić je naravno odličan paser, ali ako Stojković ne planira da igra sa dvojicom napadača, igrač poput Đuričića bi mogao da postane važan faktor, jer kombinuje dribling, sa agilnošću, brzinom i vizijom i igrač je koji uglavnom deluje u međuprostorima.

Slabost #3: nedostatak kreativnostI

Kada napadaju, Švajcarci se u velikoj meri oslanjaju na svoj sistem. Nedostaju im igrači koji će predstavljati kvalitativnu pretnju jedan na jedan poput Brazila, sa Vinisijusom, Nejmarom i Rafinjom. A takođe nedostaju igrači koji mogu da matiraju odbranu kreativnim dodavanjima.

U stvari, od tri tima sa kojima se suočavamo u Kataru, oni imaju najmanji napadački potencijal. Njihovi niski centaršutevi moraju biti zaustavljeni, kao i Embolovo utrčavanje iza naše odbrane, ili povremeni šut sa distance. Koncentracija će stoga morati da bude na najvišem nivou, ali sa njihovim nedostatkom kreativnosti u napadu, trebalo bi da budemo sigurniji u naš napad.

Da li to znači 3-4-1-2 sa Vlahovićem i Mitrovićem u napadu, ili 3-4-2-1 sa Tadićem i možda Đuričićem (ili Radonjićem) iza napadača, a da Sergej diktira iz dubine, za Piksija je da odluči. Verujemo da će doneti ispravnu odluku i ostvariti treću pobedu u odlučujućim mečevima, posle Portugala i Norveške.

Piše: SerbFootyScout


tagovi

Katar2022reprezentacija Švajcarskefudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara