Hajmo malo o Holanđanima...
Hajmo malo o Holanđanima...

MOZZART ANALIZZA: Kako se brani Van Galova Holandija

Vreme čitanja: 6min | pet. 09.12.22. | 15:25

Bilo je tako i pre osam godina, a tako je i danas… Samo u doteranijoj verziji

Počeli smo sa Serbian Football Scoutom, nastavljamo sa drugim našim analitičarem za Mundijal u Kataru. Predstavljamo vam trenera i analitičara Alberta Morgana. A on vama predstavlja način na koji se brani Holandija Luja van Gala. Potpuno specifičan stil za ovaj turnir…

-----------------

Izabrane vesti

Datum je 12. jun, a godina je 2014. Počinje Svetsko prvenstvo u Brazilu, a Holandija sa Lujem van Galom na turnir dolazi kao ekipa sa veoma specifičnim modelom branjenja. Osam i po godina kasnije, 20. novembra, u Dohi počinje 22. šampionat sveta, a Holandija, ponovo sa Lujem van Galom, dolazi kao ekipa sa prilično sličnim modelom branjenja – i ovoga puta jedinstvenim na nivou turnira.

Svaki model branjenja kao jedan od prvih postulata ima orijentaciju - šta je i u kom trenutku orijentir igračima, da li:

1.           lopta

2.           najbliži protivnik

3.           prostor ili

4.           saigrač.

Van Galovoj Holandiji primarni orijentir je najbliži protivnik. Takav model branjenja, uglavnom je vrlo poznat, iako u slučaju ove reprezentacije i ovog trenera odudara od, verujem poznatijeg pristupa, branjenja striktno čovek-čoveka. Pomenuti model, sa posebno apostrofiranim striktno, daleko je rigidniji i kroz godine sve ređe u upotrebi.

Van Gal insistira na takozvanom fleksibilnom branjenju čovek-čoveka. Takav način branjenja prilično je zahtevan i za utreniravanje, ali i za izvedbu, pre svega jer je igračima, da bi dolazilo do što manjeg broja propusta i grešaka, neophodna izuzetna prostorna svest, orijentacija i veliki broj upijenih informacija tokom igre, čitanje igre, brzo donošenje odluka i naposletku sjajna komunikacija. Model treninga ima veliki uticaj u implementiranju ove ideje, on mora biti specifičan, iz taktičkog i mentalnog ugla kompleksan, sa priličnim opterećenjem sive moždane mase u toku samih igara na treningu.

ŠTA PODRAZUMEVA FLEKSIBILNO BRANJENJE ČOVEK-ČOVEKA I ZAŠTO JE SPECIFIČAN OBLIK BRANJENJA

Osnovna razlika između rigidnog branjenja 1v1 po celom terenu je u promeni markacije, iliti preuzimanju. Principi diktiraju koji igrači i kada iniciraju preuzimanje, komuniciraju sa saigračem i menjaju igrača kog čuvaju, pritiskaju, itd. U Van Galovom inicijalnom 5-2-1-2 defanzivnom obliku, prva i osnovna stvar je obezbediti brojčanu prednost defanzivne petorke u odnosu na broj igrača koji protivnik ima u toj liniji (često je to odnos 5 na 4 ili 5 na 3, čime Holandija ima jednog ili dva slobodna, neokupirana igrača), s obzirom da je preduslov za promenu markacije to da je neko od igrača slobodan i nema blizu sebe protivnika koji ga okupira.

Na slici iznad je prikaz prethodno pomenute stvari - brojčana prednost defanzivne linije u odnosu 5 na 3 (defanzivna petorka protiv tri ofanzivna igrača SAD), koji omogućava Holandiji dva slobodna igrača koja nisu okupirana protivnikom, već prate situacije, reaguju u prostoru i u odnosu na saigrače i dalje potrebe.

KAKO VAN GALOVA EKIPA PREUZIMA I ŠTA SU OKIDAČI ZA PROMENU MARKACIJE

Okidač i orijentir za promenu markacije je lopta, a preuzimaju rotacijama prema napred (vertikalno) ili horizontalno, kao i zarad branjenja prostora iza leđa defanzivne linije. Šta to znači?

Preuzimanje prema napred, iliti vertikalno, podrazumeva preuzimanje protivnika koji je ostao nebranjen i nepritisnut, a nalazi se ispred lica veznom igraču (vertikalno u odnosu na njega). S obzirom da su u Van Galovom modelu branjenja vezni igrači uvek u markaciji protivnika, pri izlasku na slobodnog rivala (uglavnom kada on ima loptu) stvara se potreba da iz sledeće linije (defanzivne u kojoj, kao što smo rekli, imaju jednog ili dvojicu neokupiranih igrača) neko preuzme protivnika kojeg je vezni igrač napustio. Kako to izgleda…

Da belim krugom obeleženi protivnik ne bi ostao slobodan i nepritisnut (naročito jer dobija loptu), a da ga istovremeno špic Holandije koji je u deficitu i kasni ne bi jurio i bio u zaostatku, Holandija pravi pomenutu promenu markacije...

Preduslov promene markacije je komunikacija pa tako vezni igrač pokazuje igraču iz sledeće linije da preuzme.

Promena markacije se desila, usled čega štoper preuzima igrača kojeg je do tada markirao vezni, a protivnički igrač na lopti postaje pritisnut i ne dozvoljava mu se mnogo vremena i prostora na lopti.

Još jedan primer:

Slična inicijalna postavka u kojoj se provlači još jedan veoma važan defanzivni princip - pozicioniranje veznog igrača koji nije na strani lopte tako da stoji između dva protivnika (narandžaste strelice). Frenki De Jong u trenutku sa slike ima pod kontrolom dva fudbalera i spreman je da reaguje u zavisnosti od potrebe. Takođe, pozicioniran je po jednom od osnovnih postulata branjenja čovek-čoveka; igrač koji je sa suprotne strane u odnosu na loptu, čiji igrač nije dostupna linija pasa, distancira se od njega 3-5 metara, tako da pokriva više opcija, a opet ga ima pod kontrolom.


Primer sa kolaža iznad provlači i još jedan veoma važan princip na kojem Van Gal insistira u ovom modelu branjenja – održavanje stabilnosti i smanjivanje vremena koje štoper (Van Dajk, Ake, Timber, itd.) provodi bivajući izvučen daleko van svoje zone. Bez obzira na kvalitete svojih štopera, Van Gal želi da njegova defanzivna petorka što češće bude u organizovanoj liniji, sa željenim pozicijama. Usled toga, još jedan od okidača za promenu markacije, iliti preuzimanje, jeste i rasterećivanje štopera od toga da u dužim intervalima markiraju igrače koji su ispred njih i koji bi ih izvukli sa pozicije. Upravo zato je na prethodnom primeru Van Dajk komunicirao veznom igraču da preuzme njegovog protivnika.

KAKO IZGLEDA PREUZIMANJE PREMA LOPTI U HORIZONTALNOM PRAVCUA

Dešava se u momentima kada protivnički tim naglo promeni stranu napada (dijagonalni pas, prenosna lopta, itd.) ili (ređe) kada neko od veznih igrača izađe u pritisak na bok. U tim momentima, igrači Holandije prave promene markacije i za po jedno mesto preuzimaju igrače, naslanjajući se na stranu na koju je lopta otišla.

Treći, podjednako bitni momenat preuzimanja su momenti kada se brani prostor iza leđa defanzivne linije (takozvano branjenje dubine). Zarad pokrivanja prostora u leđa defanzivcima, preuzimaju samo kada protivnik priprema dugu loptu preko poslednje linije – tada igrači prestaju da prate svoje najbliže protivnike, komuniciraju sa štoperom i iniciraju da on, koji je u prirodno boljoj poziciji pokrije prostor i anulira dubinski pas. Primer:

Varijanta u kojoj ne preuzimaju je kada protivnik u završnoj trećini kratkim pasom napada prostor između štopera.

CIKLIČNOST – REINKARNACIJA DEFANZIVNOG PLANA STAROG VIŠE OD OSAM GODINA

Fudbalska taktika i strategija su u jednoj meri ciklični, ne savršeno, ali je u poslednjih desetak godina, dosta postulata i modela dobilo svoj modifikovani preporod. Da se u tonu te cikličnosti i vraćanja na početak i mi vratimo na sam uvod u ovaj tekst, takođe modifikujući jedan njegov deo. “Datum je...” ovoga puta 12. jul, a godina je takođe 2014. Holandija se u utakmici za treće mesto sastaje sa domaćinom turnira, Brazilom, a Van Gal prikazuje defanzivni plan utakmice koji će ponoviti osam i po godina kasnije... Datum je 3. decembar 2022. Godine – Svetsko prvenstvo u Kataru – Holandija za prolazak u četvrtinu finala igra protiv SAD. Arjen Roben, Robin van Persi i Vajnaldum nisu tu, ali ideja Van Gala da pozicijama špiceva brani linije pasa prema bekovima Brazila ista je kao i plan osam godina starijeg Van Gala da koristeći Kodija Gakpa i Memfisa Depaja iseče linije dodavanja prema bekovima SAD, istovremeno na ranije u tekstu detaljno objašnjeni način braneći ostale igrače.

Rezultatski ishod bio je sličan - Holandija je pobedila, dala je tri gola i Brazilu 2014. godine, ali i američkoj reprezentaciji 2022. godine...

Fudbal ima sjajnu meru cikličnosti i inovativnosti – drugopomenuti faktor Argentini će biti izuzetno važan, gotovo neophodan za napad na ono što je cilj: Boginja u rukama kapitena Lea Mesija... Van Gal će taj pohod pokušati da zaustavi...

Piše: Albert MORGAN


tagovi

luj van galLuj van Gal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara