Mesimanija u Kini (©Reuters)
Mesimanija u Kini (©Reuters)

Mundijalski rimejk bez Degeneka: Australija ponovo izaziva Argentinu

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.06.23. | 10:41

Rivali iz osmine finala Svetskog prvenstva u Kataru sastaće se danas (14.00) u prijateljskoj utakmici u Pekingu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Mnogim kvalitetnim svetskim reprezentacijama se ne desi ni da jednom u deceniji odmere snage sa Argentinom, a Australija će ovog četvrtka (14.00) drugi put na megdan Gaučosima u razmaku od nešto više od šest meseci.

Izabrane vesti

Svakako da je prvi od ova dva meča, odigran u osmini finala Mundijala u Kataru, imao nemerljivo veću specifičnu težinu, ali Sokerusi su i na prijateljsku utakmicu u Peking otputovali našpanovani da se još jednom isprse pred sada već prvakom sveta. Prošli put su to učinili mimo svih očekivanja i naterali Argentinu da u finišu susreta zavisi od bravuroznih intervencija Emanuela Martineza, kako bi sačuvala prednost od 2:1 i plasirala se u četvrtfinale Svetkog prvenstva.

14.00: (1,25) Argentina (6,50) Australija (10,0)

Argentina u Peking stiže u izuzetno jakom sastavu, predvođena Leom Mesijem i Anhelom di Marijom. U odnosu na sastav iz Katara, izostaju četvorica igrača: Zbog povrede nije pozvan Lisandro Martinez, dok je Skaloni izostavio sa spiska Paula Dibalu, Lautara Martineza i Anhela Koreu, koji su tek završili napornu sezonu u klubovima.

S druge strane, australijski tim je pretrpeo daleko veće promene i izostaće čak osmorica igrača iz mundijalskog sastava. Selektor Grem Arnold zbog lakše povrede nije pozvao Miloša Degeneka, koji je u Kataru, ali i kasnije u utakmicama protiv Ekvadora, odličnim igrama „zacementirao“ svoj status u redovima Sokerusa.

Povrede su iz tima Sokerusa udaljile i plejmejkera Erona Moja, sjajno krilo Krega Gudvina, vezistu Džeksona Irvajna, beka Aziza Behiča, kao i štopera Bejlija Rajta i napadača Džejsona Kamingsa. Osmi koji nedostaje u odnosu na Mundijal je Deni Vuković, pošto je iskusni golman srpskog porekla odlučio da okonča reprezentativnu karijeru.

Selektor Arnold u prvi plan ističe „fantastičnu priliku za australijski fudbal“.

Činjenica da igramo protiv svetskog šampiona odmah posle Svetskog prvenstva je jedinstvena. Mislim da Sokerusi nikada pre nisu imali takvu priliku, a posebnu težinu daje to što je upravo Argentina odigrala važnu ulogu u tome da se ovaj prijateljski meč zakaže", otkrio je Arnold.

U izostanku većeg broja standardnih igrača, priliku će na obe strane dobiti neke nove snage. Alehandro Garnačo iz Mančester Junajteda i Fakundo Buonanote iz Brajtona su dvojica tinejdžera koji će sa klupe vrebati svoju šansu da debituju za Gaučose. Očekuje se da bi Skaloni u startnih 11 mogao da ukaže priliku Hermanu Pezelji, Leonardu Balerdiju i Fakundu Medini.

MO

Igrači koji se nadaju debiju u dresu Australije su pre svih golman Melburn Sitija Tom Glaver i 19-godišnji štoper italijanske Parme Alesandro Čirkati. Takođe, svoju šansu tražiće povremeni reprezentativci Đani Stensnes i Denis Ženro, dok se na poziciji levog beka očekuje Džordi Bas, otkrovenje sezone u A-ligi i novi igrač belgijskog Vesterloa.

Igrači Australije će protiv Argentine nositi na dresovima crni flor, u znak poštovanja prema nedavno preminulom fudbalskom treneru Zvonimiru Raletu Rašiću.

Rašić se upisao u istoriju australijskog fudbala kao prvi selektor koji je odveo državni tim na Mundijal. Bilo je to 1974. godine, kada su Raletovi Sokerusi igrali na Prvenstvu sveta u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj. Proslavljeni stručnjak preminuo je 8. juna u Sidneju, u 88. godini života.

PRIJATELJSKA UTAKMICA

Četvrtak

14.00: (1,25) Argentina (6,50) Australija (10,0)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Lionel MesiPrijateljske utakmicefudbalska reprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara