©Reuters
©Reuters

Muratova zamka s promenom formacije ili fora da sazna Piksijevu najveću tajnu?

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.12.22. | 08:22

Ko će danas bolje pročitati koga od dvojice trenera debitanata na velikim takmičenjima

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Srbiji treba pobeda kao što je bila potrebna u Lisabonu. Švajcarskoj je dovoljan remi kao što joj je bio dovoljan u Rimu. To su dve najbitnije utakmice koje su današnje rivale direktno odvele u Katar. Uz pozamašnu dozu sreće jer je Srbiji pobedu doneo Mitrović u 90. minutu, dok je Žoržinjo promašio penal za pobedu Italije u 90. minutu.  

Izabrane vesti

I Srbija i Švajcarska su u kvalifikacije za Katar ušle sa novim selektorima. Orlovi sa Draganom Stojkovićem Piksijem posle serije neuspeha sa Krstajićem i Tumbakovićem, a Švajcarci sa Muratom Jakinom posle sedmogodišnje plodne epohe Vladimira Petkovića.  

Obojica su doneli promene. Jakin manje nego Piksi jer nije ni imao potrebe da mnogo menja. Zatekao je prilično formiran, kompaktan i uigran tim, dok je Stojković praktično morao da krene od nule. Ali obojica su dali svoj pečat… I obojica se pred današnji duel nalaze pred velikim dilemama.

Švajcarska je kod Petkovića poslednjih godina bila prepoznatljiva po sistemu sa trojicom u poslednjoj liniji. Odmah posle Mundijala u Rusiji, rođeni Sarajlija je rešio da promeni sistem igre i da igra sa trojicom štopera i ofanzivnim spoljnim igračima. Zaključno sa Evropskim prvenstvom gde je eliminisao Francusku i ispao u četvrtfinalu od Španije na penale.

Dolaskom Jakina, Švajcarska se vratila na starih i klasičnih 4-2-3-1. Tačnije, Jakin je samo na debiju u prijateljskoj utakmici protiv Grčke igrao sa trojicom pozadi i od tada je u narednih 16 mečeva uvek igrao sa četvoricom klasičnih defanzivaca, a povremene varijacije su jedino bile u vezi i napadu kada je probao sa 4-3-3 i 4-4-2. Odbranu nije "čačkao".  

Ipak, u poslednjih nekoliko dana ovde u Dohi smo od švajcarskih novinara čuli da Jakin sprema iznenađenje za Srbiju. Navodno je zbog nekih povreda, kadrovske situacije i profila Srbije uigravao tim sa trojicom u poslednjoj liniji i mogao bi da da zaigra 3-5-2.

“Moćemo da se prilagodimo svakom protivniku. Znamo da Srbija ima dvojicu sjajnih napadača”, rekao je Jakin na konferenciji za medije i izneo uverenje ili blef da će Srbija početi sa dvojicom napadača.

Švajcarcima je definitivno važno kakav će tim Piksi da izvede. Poput većine nas veruju da će to biti sa dvojicom napadača Mitrovićem i Vlahovićem i navodno se spremaju za to. S obzirom na to da im odgovara remi, nisu spremni da mnogo rizikuju i žele da meč uvedu u miran tok, a Srbiju u nervozu. Sa trojicom štopera bi to bila najbolja početna tačka.

Pitanje je samo sa kojom trojicom?  

Niko Elvedi i Manuel Akandži su sigurni, ali je pitanje koliko mogu fizički da pariraju Mitroviću i Vlahoviću, pa bi tu mogao da uskoči snažni Fabijen Šer koji je vodio žestoku borbu sa Mitrovićem pre četiri godine u Rusiji, ali kod Jakina je u poslednje vreme izgubio deo poverenja iako je bio u sjajnoj formi u Njukaslu. Šer bi mogao da bude ta dodatna cigla švajcarskom defanzivnom bedemu koji je odradio dobar posao u prve dve utakmice i primio samo jedan gol.  

U tom slučaju bi levi bek Rikardo Rodrigez igrao levog spoljnjeg, a Silvan Vidmer bi ostao uz desnu aut liniju. Sou, Frojler i Džaka bi pokrili sredinu terena, a na klupu bi otišao brzonogi Ruben Vargas.  

Postoji i druga opcija bez uvođenja Šera, sa spuštanjem Rodrigeza na mesto levog štopera kojeg je igrao kod Petkovića i igra ga u Torinu. I to bi možda bila najbolja opcija za Srbiju s obzirom na Rodrigezovu defanzivnu inteligneciju. Trojica srpskih reprezentativaca iz Torina sigurno znaju mnogo više o tome…

U tom slučaju bi Vargas igrao kao levi vezni. A postoji i treća opcija bez Šaćirija koji je za mnoge u Švajcarskoj misterija i nisu sigurni da je potpuno spreman za Srbiju. Tada bi igrali i Šer i Vargas kao polušpic. Tek, izvesno je da Jakin u kombinaciji za utakmicu sa Srbijom ima samo 12 fudbalera između kojih će birati startnu postavu.  

Ali postoji i druga škola mišljenja koja kaže da je cela priča o prelasku na trojicu pozadi samo blef iz švajcarskog tabora i potajno provociranje rivala da otkrije karte. Zašto bi neko menjao sistem koji dobro funkcioniše već godinu i po dana? Švajcarska je poznata po sjajnom defanzivnom bloku i kompaktnim linijama kada se brani. Videlo se to i protiv Kameruna kojem u drugom poluvremenu nisu dozvolili šansu i protiv Brazila u većem delu meča. Rizikovati ekseperiment u najvažnijem meču na Mundijalu ne liči na njih i njihov fudbalski mentalitet? Ne liči na Jakina

Šta god Švajcarci smišljali, Srbiju to ne treba i ne sme mnogo da dotiče jer joj je neophodna pobeda i ona fraza “gledamo samo sebe” je aktuelnija nekog ikad pre. Piksi može krenuti punim ofanzivnim arsenalom i konačno možemo videti Mitrovića i Vlahovića u tandemu.  

Ako Srbija krene sa dvojicom napadača i ako ne bude išlo, onda će to biti problem. Šta menjati u toku utakmice? Uvek je lakše prelaziti iz defanzvnijeg ka ofanzivnijem sistemu nego obrnuto. Piksijev jedini izbor u tom slučaju bi bio napadač za napadača i ulazak Jovića.  

U tri najbitinija meča u kvalifikacijama - protiv Irske u Beogradu i oba meča protiv Portugalaca je Srbija menjala sistem u napadu tokom utakmice. Protiv Iraca je krenula sa jednim, a preokrenula sa dvojicom napadača kada je ušao Mitrović. Isti slučaj je bio i u Lisabonu, dok je protiv Portugalije kući rezultat doneo izlazak Vlahovića i ulazak Radonjića kada je Mitrović ostao jedini špic na terenu. Dakle, ni u jednom od tri slučaja nije počela i uspešno završila meč sa dvojicom napadača.  

Problem je što posle ovog duela nema popravnog. Ako Piksi krene sa jednim špicom. a rezultat ne dođe, ta odluka će ga proganjati kao Mijatova prečka i ostaće velika misterija šta smo mogli. Ako počne i rezultat dođe, onda je to najbolji mogući scenario.  

Od početka prvenstva u Kataru ta situacija oko famoznog tandema MitrovićVlahović je najstrože čuvana Piksijeva tajna i još niko nije uspeo da je provali. Nadamo se da neće ni Švajcarci i da će koju god kombinaciju strateg Orlova odabere, na kraju baš ta biti dobitna.

GRUPA G

20.00: (2,75) Srbija (3,20) Švajcarska (2,85)

20.00: (7,75) Kamerun (4,40) Brazil (1,43)



tagovi

Dragan Stojković PiksiMurat JakinKatar2022fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara