SRBIJA – TIM ZA ŠVAJCARSKU: Najzad sa dva špica

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 19:37

Sergej se pomera unazad

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Nema nazad, jer nazad je Srbija. Odnosno, put za Srbiju. Orlovi su ostali bez izbora, jedino što im donosi put u drugu rundu Mundijala je pobeda nad Švajcarskom. I selektor Dragan Stojković spram toga sprema tim za poslednji meč u grupi. Nadamo se ne i poslednji na prvenstvu sveta.

Izabrane vesti

U prethodnih godinu i po dana koliko je Piksi selektor, Srbija je uglavnom bolje, najbolje partije pružala kada je igrala sa dvojicom klasičnih napadača. Iako na papiru to izgleda kao izuzetno ofanzivna formacija, u kojoj ni po bokovima nisu bekovi nego krila, Orlovi su u tim situacijama imali najbolji balans na terenu i bili noćna mora za protivnike.

Na Mundijalu u Kataru Piksi je, ako je suditi po njegovim rečima, silom prilika odustao od tog sistema i prebacio se na jednog špica i dva polušpica. Na to je uticala povreda Vlahovića, a izgleda da Jović nije ubedio selektora da zaslužuje priliku u prve dve utakmice. Nije ga Stojković poslao na teren čak ni kada je trebalo juriti pobedu u poslednjih 20 minuta protiv Kameruna.

Sada kada je Vlahović najzad dovoljno spreman da može da bude starter, svi su nagoveštaji da će Stojković da zaoštri napad i naredi frontalni napad na švajcarski bedem.

U defanzivi neće biti promena. Vanja Milinković-Savić je možda najsvetlija tačka u obe prethodne utakmice i njegova pozicija na golu je sigurna.

Ni trojica centralnih defanzivaca se neće promeniti. Nikola Milenković će dobiti priliku za popravni u odnosu na meč sa Kamerunom, dok su se Miloš Veljković i Strahinja Pavlović u dovoljnoj meri oporavili da zauzmu mesto u prvih 11. Sva trojica sa jasnim zadatkom da moraju da pričaju, komuniciraju tokom svih 90+ minuta, da koncentracija ne sme da im popusti ni na sekund i da moraju da budu tačni s loptom, bez gubljenja u pasu ili na našoj polovini.

Uz desnu aut liniju sprintaće Andrija Živković. Ako bi ponovio partiju kao protiv Kameruna, gde je asistirao za dva gola, Srbija bi bila na konju. Valjda se i on sada dovoljno opustio, shvatio da može da bude, kada se oslobodi, presudni faktor u igri Orlova.

Na levom boku biće Filip Kostić, koji se nije proslavio protiv Kameruna, malo je bilo od njega upotrebljivih lopti, ali ako zaigra kako ume, Švajcarci će imati pakleno težak posao da ga zaustave.

Sergej Milinković-Savić će se povući jednu liniju iza i dejstvovaće iz srca terena, odakle ume da povuče loptu, donese je pred gol, asistira ili se upiše u strelce. Utisak je u reprezentaciji bolje partije pruža kada „radi“ iz dubine. A, protiv Kameruna je, pogotovo u prvom poluvremenu, odradio dobar defanzivni posao, odneo ili osvojio dosta lopti.

Pitanje je samo da li će uz njega biti nešto defanzivniji Nemanja Gudelj, da čuva Sergeju leđa ili ofanzivniji Saša Lukić, koja se „šunja“ ispred oba gola. Nije se ni Lukić naročito proslavio u prve dve utakmice, meč sa Švajcarskom dolazi i njemu kao šansa za iskupljenje. Da ponovi partiju kao protiv Švedske u Beogradu kada je Stojković rekao da je to bila doktorska disertacija jednog veznog igrača.

Mesto „desetke“ je rezervisano za Dušana Tadića. Igraće iza dvojice napadača i samim tim bi trebalo da ima i više prostora da se razmahne, više opcija kome da gurne „smrtonosnu“ loptu iza leđa odbrane Švajcarske. Znaju i Sajdžije za jadac, tako da će sigurno Tadić imati čuvara na leđima.

I u špicu udarni tandem Orlova Aleksandar MitrovićDušan Vlahović. Obojica uzdrmani povredama. Imaće protiv Švajcarske priliku da prvi put zajedno startuju na Mundijalu. Odlično se dopunjuju, jedan drugom otvaraju prostor, umeju da budu ubitačni kao u Oslu kada su obojica postigla po gol. Neka to ponove i sutra veče na stadionu 974. Valjda će biti dosta za osminu finala.

Prema tome, tim Srbije za Švajcarsku trebalo bi da čine: V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, S. Milinković-Savić, Lukić, Kostić – Tadić – Vlahović, Mitrović.


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara