Najgora utakmica koju moraju da igraju

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.12.22. | 12:15

Za Hrvatsku poslednji ples zlatne generacije, Marokancima prilika da za još jedno poglavlje produže mundijalsku bajku

Po mišljenju mnogih najbesmislenija utakmica reprezentativnog fudbala, meč koji malo ko želi da igra i kojeg će se za koju godinu verovatno malo ko sećati. Malo više od egzibicionog, prijateljskog duela, reći će neki. Opet, okršaj za treće mesto na Mundijalu gledaćemo i ove godine, a ima ga i u rasporedu za idući, kaže FIFA. Ako se pitate zašto je to tako, odgovor je naravno – novac. Svetsko prvenstvo u programu ima utakmicu za treće mesto još od 1954. godine, jer novac koji dobija od emitera i sponzora čini ga značajnim za bankovni račun svetske fudbalske organizacije.

I zato - ne samo zato - na Kalifa Internešnal stadionu u Dohi od 16 časova: Hrvatska – Maroko. Utakmica koju je na jučerašnjoj konferenciji najbolje opisao čudotvorac afričke selekcije, selektor Valid Regragi.

Izabrane vesti

"Najgora utakmica koju moramo da odigramo", bio je prvi komentar 47-godišnjeg stručnjaka o pretposlednjem meču Mundijala. Put do njega je za obe selekcije bio dug, trnovit, naterao ih da idu preko svojih mogućnosti – posebno marokansku reprezentaciju – iscrpeli se fizički, posle eliminacije na pretposlednjem stepeniku i psihički, ostavivši na terenu i poslednji atom snage.

Međutim, i te kako će i jedni i drugi imati motiva – ne samo finansijskih - da odigraju preostalih 90 minuta (vrlo verovatno i dodatnih 30). Da uzdignute glave napuste Katar i trijumfalno okončaju mundijalsku bajku koju su i započeli međusobnim okršajem u prvom kolu grupne faze. I sam Regragi doduše, i pored "sporne" izjave, ističe da njegovi izabranici imaju razlog poput Atlasa veliki da dobiju preostali meč.

"I dalje smo uzbuđeni uprkos razočaranju. Očigledno bismo voleli da budemo u finalu, ali postoji i utakmica za treće mesto. Želimo da završimo na podijumu. Biće poprilično teško, umorni smo, ali postoje i mentalne prepreke koje moramo da prevaziđemo", istakao je selektor Maroka.

I ko bi posle onih 0:0, okarakterisanih kao kiks selekcije Zlatka Dalića protiv autsajdera, rekao da će se i jedni i drugi naći u samoj završnici turnira, Marokanci čak ući u istoriju kao najuspešnija afrička selekcija na Mundijalima. Prvi su učesnik sa Crnog kontinenta koji je ušao među četiri najbolje reprezentacije na planeti, a sada će imati priliku da mundijalsku bajku produže za još jedno poglavlje i sa odličjem oko vrata se vrate podno Atlasa.

"Maroko me podseća na nas pre četiri godine. Niko ih nije očekivao ovako visoko, ali su oni svojim kvalitetom, emocijama došli tu gde jesu. Iz utakmice u utakmicu su sam dodatno rasli i mislim da nas očekuje puno teži susret od onog s otvaranja grupe", napravio je Dalić paralelu na jučerašnjoj konferenciji.

Za Hrvatsku današnji meč u očima mnogih označen je kao poslednji ples zlatne generacije. Ili makar njegov većeg dela. Luke Modrića svakako, jer već mu je 37 godina, Ivan Perišić ima ih 33, Dejan Lovren i Domagoj Vida takođe, Andrej Kramarić 31, Marcelo Brozović 30, Mateo Kovačić 28, i pitanje je u kakvom će se stanju i da li će se uopšte mnogi od njih naći na narednoj planetarnoj smotri u Meksiku, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama… Doduše, pokazali su Hrvati, pre svih mislimo na Modrića, da prkose vremenu, iako se u nekoliko navrata prethodnih godina moglo čuti da je ista ta generacija uveliko na izmaku, da bledi… A opet, Vatreni su još jednom iznenadili čitav svet, dogurali do samog finiša i našli se u situaciji da se po drugi put u istoriji okite bronzom (1998. pobedili Holandiju u meču za treće mesto). Uz naravno srebro sa Mundijala u Rusiji.

"Ovo je možda kraj jedne naše zlatne generacije. Ovde je došlo 18 novih koji nisu bili u Rusiji. Hrvatska ima kontinuitet i ovo što smo do sada napravili ne smemo da odbacimo. Uvek je bitno da neko iz ove generacije ostaje u budućnosti kako bi ti novi igrači učili od njih u budućnosti, kao što je Kovačić učio od Modrića", dodao je Dalić, istakavši da će, iako bi možda imala manju težinu od one u Francuskoj 1998, svakako jurišati na bronzu ovog popodneva.

Hakim Ziješ postiže gol, kvota - 4,50

U kakvom sastavu – pitanje je. Desni bek Josip Juranović povredio se na utakmici sa Argentinom i prema najavama hrvatskih medija propustiće finalni meč svoje reprezentacije. No, to nije jedina promena koja se očekuje u timu Zlatka Dalića pošto će hrvatski stručnjak gotovo izvesno ukazati priliku još nekim igračima koji je do sada nisu dobijali u većoj meri.

"Ovo nam je sedma utakmica, umorni smo. Malo isrcpljeni. Imamo povrede i videćemo šta će se dogoditi tokom dana sa tim igračima. Znam da svi žele da igraju, ovo je borba za medalju. Igraće samo oni koji su 100 odsto spremni. Znam da im je teško da to priznaju, ali posle razgovora ćemo odlučiti ko će biti u timu", konstatovao je Dalić.

Na drugoj strani očekuje se da Regragi povuče identičan potez, s tim da ni selektor Lavova Atlasa nema preveliki izbor, s obzirom na to da su Roman Sais, Najef Agerd i Nusair Mazraui povređeni.

"Izgubili smo kapitena Romana Saisa tokom utakmice, podneli smo rizik koji je vredelo podneti. Želeli smo da uđemo u borbu sa njim na čelu bataljona. Imamo još nekoliko povređenih igrača, ali videćemo kako će biti. Mi smo zaista, zaista, pogurali naše igrače do njihovih granica, ali oni i pored toga žele da ponovo izađu i sutra ponovo igraju", zaključio je Regragi.

SVETSKO PRVENSTVO 2022 - MEČ ZA TREĆE MESTO

Hrvatska - Maroko, 16.00

Al Rajan

Stadion: Kalifa Internešnal

Sudija: Abdulrahman Al Džasim

Projektovani sastavi

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Sosa – Modrić, Kovačić, Majer – Kramarić, Petković, Perišić

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, Dari, El Jamik, Alah – Unahi, Amrabat, Amalah – Ziješ, En Nesiri, Abuklal

SVETSKO PRVENSTVO 2022 - MEČ ZA TREĆE MESTO

Subota

16.00: (2,55) Hrvatska (3,40) Maroko (3,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija MarokaReprezentacija MarokaKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara