Najveći meč u istoriji Nove Filadelfije, cela Grčka uz AEK: Dinamo ne sme da napušta hotel

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.08.23. | 11:44

Šampion Grčke protiv Dinama (20.45) igra za plej-of Lige šampiona, ali sve misli usmerene ka ubijenom navijaču

Znalo se odmah posle crnih vesti, kada je u huliganskom obračunu na Novoj Filadelfiji ubijen navijač AEK-a Mihailis Katuris, da će duel između grčkog velikana i zagrebačkog Dinama postati pravo balkansko bure baruta. Cela Evropa gledaće večeras ka Aja Sofiji, odnosno renoviranom stadionu atinskog velikana, koji će biti domaćin posebnog meča. Nesumnjivo jednog od najvećih u istoriji AEK-a.

Cela Grčka, poznata po polarizaciji i velikom rivalstvu atinskih i solunskih klubova, ujedinila se u podršci timu Matijasa Almeide. Znajući temperament Helena i atmosferu koju prave čak i u mirnodpskim uslovima reklo bi se da hrvatski šampion zbog svega što su uradili ozloglašeni Bed Blu Bojsi večeras dolazi na giljotinu. Posebno što AEK ima minimalnu prednost od 2:1 i šansu da se se plasira u plej-of Lige šampiona, odnosno zakaže duele sa belgijskim Antverpenom.

Izabrane vesti

Gledajući samo sportsku stranu Dinamo ima argumente da se nada čudu, posebno što je hrvatski šampion veteran letnjih kvalifikacija. Izuzev 2017. godine Modri u poslednjih 13 takmičarski godina redovno igraju grupnu fazu UEFA takmičenja. I sada Hrvati imaju odličan tim, sa reprezentativcima Livakovićem, Petkovićem i Šutalom u glavnim ulogama.

Znali su da se igrači Dinama izvlače iz sličnih situacija. Prošle sezone su stigli do elitnog takmičenja, iako ih je Bodo Glint školovao u drugom poluvremenu revanša na Maksimiru, pre toga su u korona godini visili u trćem kolu protiv Kluža. Ali su uvek nekako nalazili put.

Međutim, mnogo znakova pored puta ne ide u prilog Dinamu. Cela Grčka biće ujedinjena u podršci žuto-crnima. Zanimljivo je da je Dinamu kasnio let za Atinu, pošto aerodormsko osobolje nije moglo da spoji ulazne stepenice sa avionom.

Isti problem je i dočekao Hrvate na aerodromu u Atini, ali je tamo brže rešen, pa je tim sa Maksimira pod snažnom policijskom pratnjom stigao u hotel. Pratilo ih je desetak vozila, pritom dva autobusa sa specijalcima. I danas Atina živi u posebnom režimu. Područuje oko Nove Filadelfije nadgledaju dronovi i helikopteri. Zbog toga je hrvatski šampion odustao od uobičajene prakse UEFA. Konferencija za medije održana je još u petak u Zagrebu, gde je organizovan trening pred meč.

Ekspediciji iz Zagreba je grčka polocija saopštila da do polaska na večerašnju utakmicu neće moći da napušta hotel. U hodnicima će odraditi trening aktivacije. Novinarima iz Zagreba je sugerisano da se ne šetaju kvartom Nova Filadelfija, koji važi za domaći teren navijača AEK-a.

Trener AEK-a Matijas Almeida dobio je lepe vesti pred večerašnji susret. Od povrede se oporavio potencijalni reprezentativac Srbije Mijat Gaćinović, koji je odradio u petak trening punim intenzitetom.

„Sve je jasno, čeka nas jako težak izazov, težak zadatak. Moramo da pobedimo. Verujemo u sebe, idemo da se bacamo na glavu. Gde je istina u odnosu snaga, teško je proceniti, ali znamo da moramo biti na vrhuncu da bi ostvarili ono po što idemo tamo. Suparnik je tvrd, iskusan, agresivan, nema praznog hoda i nestabilnosti, to će od nas da zahteva visok nivo. Biće jako vruće“, rekao je trener Dinama Igor Bišćan.

I u pravu je trener Dinama. Teško je proceniti ko je zapravo kvalitetniji u odnosu grčkog i hrvatskog šampiona. Dinamo je u prvom meču držao za vrat iskusnog rivala dobrih 60 minuta, mogao da dođe do kapitalnih 3:0, ali se onda sve okrenulo.

AEK ne samo da je dao dva gola, već jer u završnici mogao da deklasira ekipu sa Maksimira.

„Spremni smo, visoka je borbenost među igračima, imam nekoliko teških odluka koje moram da donesem. Tema navijača na večerašnjem meču je mnogo šira od fudbala. Mi moramo da budemo što profesionalniji i obavio svoj deo posla. Postoje u svetu ratovi. Mi sportisti smo uvek za mir. Takvo je vreme, ljudi gube život zbog para cipela“, poručio je trener AEK-a Matijas Almeida.

Cene ulaznica za večerašnji meč na crnom tržištu je porasla na 400 evra.


tagovi

AEKAEK AtinaDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara