(privatna arhiva)
(privatna arhiva)

Neka se istorija NE ponovi: Piksi i Jakin kao igrači – dva puta po 1:1

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 08:01

Oba prijateljska meča odigrana su 1998. godine, u razmaku manjem od tri meseca, ovaj drugi baš u Stojkovićevom rodnom gradu, a oba puta ostvaren je rezultat koji nam u petak nije dovoljan za prolaz dalje

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Do petka uveče svakakve ćemo podatke još iskopati, raznoraznom se statistikom baviti, pronaći gomilu načina da podgrejemo atmosferu uoči utakmice koja prvi put u ovom veku može da odvede našu fudbalsku reprezentaciju u nokaut fazu Svetskog prvenstva i, uopšte, bilo kojeg velikog takmičenja.

Izabrane vesti

To da je, od osamostaljenja Srbije, jedini okršaj sa Švajcarskom bio baš onaj na prethodnom Mundijalu u Rusiji, da smo se, kao Jugoslavija, sa ovim rivalom sastali i na šampionatu sveta u Brazilu 1950. godine i pobedili sa 3:0, a da su, ukupno, dve selekcije odigrale 14 utakmica, uz šest pobeda naših, pet remija i tri poraza, manje-više poznati su i lako dostupni podaci.

Ali, ovo je zanimljivo: selektori dva nacionalna tima Dragan Stojković i Murat Jakin, tokom igračke karijere, dva puta su bili suprotstavljeni akteri utakmica ovih reprezentacija, oba meča bila su prijateljskog karaktera, oba su odigrana 1998. godine u razmaku manjem od tri meseca i oba su završena identičnim rezultatom, onim koji nam u petak (20.00) nikako ne bi odgovarao – 1:1.

Kuriozitet je da su pomenuti okršaji sa Švajcarskom bili za naše fudbalere poslednji pred Svetsko prvenstvo u Francuskoj i prvi nakon tog takmičenja. Susret odigran u Bazelu 6. juna 1998. godine bio je generalna proba za Plave pred sudar sa Iranom na tada predstojećem Mundijalu, selektor Slobodan Santrač izveo je maltene identičan tim, sa samo jednom promenom (Petrović/Đukić), i Stojković i Jakin na terenu su proveli svih 90 minuta, a Jugoslavija je bila u vođstvu još od šestog minuta, pogotkom Branka Brnovića na aistenciju Sava Miloševića. Švajcarci su izjednačili sedam minuta pre kraja, projektilom Patrika Milera sa preko 20 metara i ogolili brojne manjkavosti u igri naše reprezentacije, koje će do izražaja doći na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

Nakon eliminacije od Holandije u osmini finala, Santrača je na kormilu nacionalnog tima zamenio Milan Živadinović, koji je debitovao baš utakmicom protiv Švajcarske 2. septembra, i to u Nišu. Bila je to jedina Piksijeva utakmica za reprezentaciju u rodnom gradu i poslednja koju je odigrao na Čairu pred onu kojom je zvanično završio karijeru, Radnički - Vardar, tri godine kasnije. Stojković je odigrao samo prvo poluvreme, zamenio ga je Predrag Đorđević, kome je to bio debitantski nastup za Plave, a oba gola postignuta su u nastavku meča. Dejan Stanković je doveo Jugoslaviju u vođstvo u 51. minutu, glavom na centaršut Miloševića, sedam minuta kasnije poravnao je David Sesa.

I Stojković i Jakin bili su akteri još po jednog duela Jugoslavije i Švajcarske, ali tada onog drugog nije bilo na terenu. Piksi je učestvovao u pobedi od 2:0 u prijateljskoj utakmici u Lucernu 24. avgusta 1988. godine, a Murat Jakin bio je deo švajcarskog tima koji je poražen od Plavih sa 2:1 u Bazelu 1. septembra 2001. godine, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Klupske karijere nisu im se sudarale, Jakin je mlađi devet godina i njen najveći deo je proveo u domovini, a kada je iz Grashopersa odlazio u Nemačku, potom i Tursku, Piksi je već uveliko bio u Japanu.

Sve je, dakle, nekako u znaku broja tri. Treće je kolo grupe G. Treći put pod Piksijem, nakon Lisabona i Osla, Orlovi su u poziciji da u meču odluke imaju imperativ pobede, dok protivniku odgovara i remi. Treći put Srbija, od raspada državnih zajednica u kojima je sudelovala, traži put ka osmini finala Mundijala. Treći put se, eto, sastaju Dragan Stojković i Murat Jakin.

Pa neka bude, ta naša čuvena, treća – sreća!



tagovi

Katar2022reprezentacija Švajcarskefudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiMurat Jakin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara