Detalj sa meča grupne faze između Hrvatske i Maroka (©Reuters)
Detalj sa meča grupne faze između Hrvatske i Maroka (©Reuters)

Ni Nemačka i Španija, ni Brazil i Srbija, već Maroko i Hrvatska

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.12.22. | 09:54

Sedmi put na Mundijalima imamo polufinaliste iz iste grupe. Hrvati pre četiri godine sa Belgijom, sada sa Marokom

Svetsko prvenstvo u fudbalu više puta kroz istoriju menjalo je format takmičenja i broj učesnika (što će biti slučaj i od narednog Mundijala, 2026. u SAD, Meksiku i Kanadi, kada se broj reprezentacija povećava sa 32 na 48), ali po aktuelnom sistemu u kom dve prvoplasirane ekipe iz grupe idu u nokaut fazu (u par navrata i najbolje trećeplasirane) sedam puta se dogodilo da selekcije koje su se sastale u prvoj fazi turnira stignu i do polufinala.

U Kataru se očekivalo da bi to mogle biti Španija i Nemačka, međutim, prvi su ispali u osmini finala, a drugi čak i nisu prošli grupu. Maštali smo da bi Srbija mogla među četiri najbolje, uz prvog favorita takmičenja Brazil, ali ni to se nije dogodilo. Mimo svih očekivanja, Maroko je stigao do polufinala i postao prva afrička selekcija kojoj je to uspelo. U borbi za finale sastaće se sa braniocem svetske krune, Francuskom, a među četiri najbolje selekcije u Kataru je i Hrvatska, koja je u Grupi F bila iza Maroka, ali ispred favorizovane Belgije i solidne Kanade. Do novog finala probaće preko Lea Mesija i Argentine.

Izabrane vesti

Pre četiri godine u Rusiji Belgija i Engleska su zajedno stigle do pretposlednjeg koraka, ali su ih tamo zaustavile Hrvatska i Francuska, da bi potom u meču za treće mesto Belgijanci slavili 2:0, dok je u grupi bilo 1:0 pogotkom Adnana Januzaja, bivše nade Mančester Junajteda.

U Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine prvo u grupi, a potom i polufinalu sastali su se Brazil i Turska. Oba puta uspešnija je bila Južnoamerička selekcija - 2:1, pa 1:0 golom Ronalda za prolaz u finale, u kom je savladana Nemačka 2:0. Turska je u meču za treće mesto pobedila Južnu Koreju 3:2.

Brazilci su više puta imali saputnike od grupe do polufinala. Pre pomenute 2002. isto im se desilo 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, kada su sa Švedskom igrali u grupnoj fazi (1:1), a potom i polufinalu (1:0 za Brazil golom Romarija u 80. minutu). Pre toga su petostruki svetski prvaci 1962. išli pod ruku sa Čehoslovačkom sve do kraja. U borbi za trofej slavili su 3:1, dok je u grupi bilo 0:0. Moćne Čehoslovake probala je tada u polufinalu da zaustavi Jugoslavija, ali je bilo 1:3. Brazil je do finala stigao preko Čilea (4:2).

U Meksiku 1970. od grupe među četiri najbolje stigle su Urugvaj i Italija, Azuri preko Zapadne Nemačke i do finala (4:3 nakon produžetaka), ali je trofej ubedljivom pobedom pripao Brazilcima, s Peleom i jednom od najboljih ekipa ikada - 4:1.

Prvi put ovakav slučaj zabeležen je 1954. godine, kada se i pojavio aktuelni format takmičenja. Tada su iz iste grupe do finala stigle Zapadna Nemačka i Mađarska. U prvom meču je bilo 8:3 za Mađare, ali u drugom, mnogo važnijem, Nemci su slavili 3:2. Na tom turniru i druge dve od četiri najbolje ekipe bile su rivali u prvoj fazi - Austrija i Urugvaj.

Nemoćni u odnosu na rivale ostali su timovi iz Grupe 1 (Brazil, Jugoslavija, Francuska, Meksiko) i Grupe 2 (Engleska, Švajcarska, Italija, Belgija).


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija MarokaKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara